بازداشت و بلاتکلیف در زندان ماندن ماشاالله کرمی، پدر محمدمهدی کرمی ۸۸ روزه شد

شنبه ۱۴۰۲/۰۸/۲۷

ماشاالله کرمی، پدر محمدمهدی کرمی، جوان معترض اعدام شده، با گذشت ۸۸ روز از زمان بازداشت همچنان به بلاتکلیف در زندان مرکزی کرج زندانی است. ماشاالله کرمی ۳۱ مرداد امسال با یورش نیروهای وزارت اطلاعات به خانه‌اش در کرج بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر منتقل شد.

ماموران در زمان بازداشت کرمی شماری از لوازم الکترونیکی از جمله لپ‌‌تاپ و تلفن همراه او و اعضای خانواده‌اش را ضبط کرده و با خود بردند.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، کارت‌‌های بانکی ماشاالله کرمی و خانواده‌اش مسدود شده‌اند.

ماشاالله کرمی در تاریخ ششم آبان از بازداشتگاه اداره اطلاعات کرج به زندان مرکزی این شهر منتقل شد.

اکنون با گذشت نزدیک به سه ماه از بازداشت این پدر دادخواه، او همچنان به صورت بلاتکلیف در این زندان به سر می‌برد و از اتهام‌های طرح شده از سوی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی علیه او اطلاعی در دست نیست.

۲۰ آبان‌ ماه، خسرو علی‌کردی، وکیل دادگستری، در حساب اینستاگرام خود از ادامه بازداشت امیرحسین کوهکن، وکیل خانواده محمدمهدی کرمی با وجود گذشت بیش از دو ماه خبر داد.

کوهکن پیشتر در ویدیویی که قبل از ورود او به اداره اطلاعات کرج ضبط شده است، احضار و بازداشت خود را غیرقانونی خواند.

ماشاالله کرمی نمادی از جنبش دادخواهی در ایران

ماشاالله کرمی که به یکی از نمادهای دادخواهی پس از خیزش انقلابی ۱۴۰۱ در میان مردم بدل شده، بعد از اعدام فرزندش تصاویری از حضور خود را بر آرامگاه پسرش و محمد حسینی، دیگر معترض اعدام شده منتشر کرد.

این پدر دادخواه در نوروز ۱۴۰۲ به دیدار خانواده مهسا ژینا امینی رفت. پس از آن تصویری از او و امجد امینی بر مزار ژینا منتشر شد که نشان می‌داد آن‌ها به نشانه اتحاد و همبستگی دست در دست هم گذاشته‌اند.

از دیگر اقدامات او این بود که بسته‌های غذایی را با نام جان‌باختگان خیزش انقلابی در میان مردم پخش می‌کرد.

اعدام محمدمهدی کرمی و محمد حسینی

محمدمهدی کرمی همراه با محمد حسینی در تاریخ ۱۷ دی‌ ۱۴۰۱ اعدام شدند.

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی مدعی شد آنان همراه با ۱۴ نفر دیگر در مرگ یک بسیجی به نام «روح‌الله عجمیان» در درگیری‌های مراسم چهلم حدیث نجفی نقش داشتند.

این ادعای قوه قضاییه در حالی مطرح شد که حسین عجمیان، برادر روح‌الله عجمیان روز چهارشنبه ۱۷ آبان در گفت‌وگو با «اعتماد» گفت در این پرونده دو «آدم بی‌خانواده» (محمدمهدی کرمی و محمدحسینی) را به‌جای «اصل کاری» که دکتر بود اعدام کردند.

او صحبت‌های پدرش، میرزا ولی عجمیان را درباره نفوذ و دخالت علی‌اکبر ولایتی در «پرونده کرج» تکرار کرد و مدعی شد چون حمید قره‌حسنلو «پولدار و دکتر» بود با او برخورد نکردند.

اعدام این دو معترض جوان، خشم افکار عمومی در ایران و جهان را به دنبال داشت و وکلایشان گفتند قوه قضاییه حکم آن‌ها را چنان با شتاب اجرا کرد که فرصتی برای پیگیری قانونی روند پرونده‌ها باقی نماند.

محمدمهدی کرمی: بابا حکم من اعدامه، به مامان چیزی نگو ...

محمدمهدی کرمی، وزشکار کُرد ۲۲ ساله یارسان و اهل بیجار در استان کردستان بود که خانواده‌اش به شهرستان نظرآباد مهاجرت کرده بودند.

او به صورت حرفه‌ای در رشته کاراته فعالیت داشت و در سال ۱۳۹۶ با بیش از ۱۰ عنوان قهرمانی کشوری و استانی به اردوی تیم‌های ملی کاراته جمهوری اسلامی ایران دعوت شده بود.

محمدمهدی با کارگری و به گفته خودش «نانِ حلال» به معاشِ خانواده‌اش کمک می‌کرد.

صدای محمدمهدی کرمی در حافظه تاریخی مردم ثبت شده است که در تماسی با پدرش به او گفت: «بابا حکم‌ها رو دادن، حکم من اعدامه، به مامان چیزی نگو ...»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

مستند ژینا
سیاست با مراد ویسی
جهان‌نما
گفت‌وگوی ویژه

شنیداری

پادکست‌ها