رفت و آمد بی‌روسری محمدی از اوین به بیمارستان؛ تهدید و بازداشت ملاقات‌کنندگان

پنجشنبه ۱۴۰۲/۰۸/۱۸

نرگس محمدی خبر داد «بدون روسری، با کت و دامن» روز ۱۷ آبان از زندان اوین به بیمارستان منتقل شده و ساعاتی بعد به زندان بازگشته است. در پی این انتقال، هفت زن زندانی سیاسی به اعتصاب غذایشان در حمایت از محمدی پایان دادند. تعدادی از ملاقات‌کنندگان او در بیمارستان تهدید و بازداشت شدند.

در خبری که سازمان زندان‌ها درباره انتقال نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل، به بیمارستان منتشر کرد، آمده است که او با «رعایت مقررات و پروتکل‌ها» به بیمارستان اعزام شد.

صفحه اینستاگرام محمدی ظهر پنج‌شنبه ۱۸ آبان اعلام کرد اگر جمهوری اسلامی نپوشیدن روسری را رعایت مقررات و پروتکل‌ها می‌داند، قاعدتا برای همه زنان ایران باید چنین باشد.

پس از بازگشت نرگس محمدی به بند زنان زندان اوین، او به اعتصاب غذای سه روزه‌اش پایان داد.

گلرخ ایرایی، زندانی سیاسی نیز اعلام کرد هفت نفر از هم‌بندی‌های محمدی در اوین، از جمله او و ویدا ربانی اعتصاب غذای حمایتی خود را شکستند.

نرگس محمدی از صبح دوشنبه ۱۵ آبان در اعتراض به آنچه «سیاست جمهوری اسلامی برای تعلل و عدم رسیدگی پزشکی به وضعیت زندانیان بیمار و از دست رفتن سلامتی و جان انسان‌ها» و «سیاست یا مرگ یا حجاب اجباری برای زنان ایران» خواند، اعتصاب غذا کرد.

صفحه اینستاگرام او اعلام کرد هفت تن از هم‌بندی‌های این زندانی سیاسی از لحظه اعتصاب غذایش لب به غذا نزدند و «علیه ظلم بی‌امان حکومت»، همراه و هم‌صدا با او اعتصاب کردند.

بازداشت و تهدید ملاقات‌کنندگان

در پی انتقال نرگس محمدی به بیمارستان قلب، تعدادی از دوستان، هم‌بندی‌های سابق و مادران دادخواه برای دیدار و اعلام حمایت از او به ملاقاتش رفتند اما شماری از آنان تهدید و بازداشت شدند.

نوشین جعفری، زندانی سیاسی سابق از جمله افرادی بود که روز چهارشنبه بازداشت و به دادسرا منتقل شد و تا ساعاتی در دادسرا در بازداشت بود.

بنا بر اعلام صفحه اینستاگرام نرگس محمدی، یکی از مادران دادخواه نیز به محض ورود به محوطه خیابان بیمارستان شناسایی و تهدید به بازداشت شد.

نیروهای امنیتی به او گفته‌اند حکم دادستان را برای بازداشت همه کسانی دارند که به بیمارستان نزدیک شوند.

نرگس محمدی در واکنش به این اتفاق گفت: «هراس حکومت از دیده شدن من بدون روسری در میان مردان حکومت استبدادی دینی بود.»

پیش از انتقال محمدی به بیمارستان، مهدی قلیان، برادر سپیده قلیان، زندانی سیاسی، با انتشار متنی در اینستاگرام خود به نقل از خواهرش نوشت: «با سپیده صحبت کردم. می‌گفت نرگس محمدی را دارند می‌کشند. درست است که بیش از چند روز از اعتصاب غذایش نگذشته اما گویا تنش توانایی قبل را ندارد. توانش را گرفته‌اند اما سرسختی‌اش را نه.»

در بخش دیگری از این متن به نقل از سپیده قلیان که در زندان اوین در حبس است آمده که در صورت عدم رسیدگی پرشکی به وضعیت نرگس محمدی، ممکن است کل بند زنان دست به اعتصاب غذا بزند.

بنا بر اطلاعیه‌ای که خانواده محمدی در روز ۱۰ آبان منتشر کرد، روز نهم آبان، رییس بهداشت و درمان سازمان زندان‌ها، رییس بهداری اوین، معاون سلامت اوین و پزشک متخصص قلب از بیمارستان رجایی برای معاینه محمدی و انجام اکو به داخل بند زنان زندان اوین رفتند اما به دلیل روسری سر نکردن نرگس محمدی، مسوولان زندان حتی حاضر نشدند او را به بهداری زندان منتقل کنند.

محمدی روز هشتم آبان برای دومین‌ بار به‌ دلیل سر نکردن روسری از دسترسی به خدمات درمانی مناسب و اعزام به بیمارستان محروم شده بود.

در روزهای هشتم و نهم آبان، محمدی و تعدادی از هم‌بندی‌هایش در حیاط زندان اوین تحصن کردند. این تحصن در اعتراض به ممانعت از اعزام این زندانی سیاسی به بیمارستان قلب به دلیل سر نکردن روسری بود.

به دنبال آغاز اعتصاب غذای این فعال مدنی زندانی، حمایت‌هایی از او شکل گرفت و واکنش‌هایی از جمله از سوی نهادهای حقوق بشری نشان داده شد.

سازمان گزارشگران بدون مرز محروم ماندن نرگس محمدی از دسترسی پزشکی را شدیدا محکوم کرد و کمیته نوبل درباره سلامتی این برنده جایزه نوبل صلح ابراز نگرانی شدید کرد.

پس از حمایت‌های گسترده از نرگس محمدی، او نهایتا روز چهارشنبه از زندان اوین به بیمارستان اعزام شد اما ساعتی بعد به زندان بازگردانده شد.

اداره کل زندان‌های استان تهران با اعلام خبر اعزام نرگس محمدی به بیمارستان اعلام کرد او پس از «آزمایش خون، تست‌های قلب، تست ریه و سی‌تی آنژیوگرافی توسط بیمارستان» به دلیل «نبود مشکل حاد» به زندان بازگردانده شد.

اداره کل زندان‌ها در اطلاعیه خود اضافه کرد نتیجه سی‌تی آنژیوگرافی پس از بررسی پزشکان متخصص به نرگس محمدی اعلام خواهد شد.

در سال‌های گذشته گزارش‌های متعددی درباره عدم رسیدگی پزشکی به زندانیان سیاسی و زیر پا گذاشتن حق دسترسی آنان به درمان مناسب از سوی مسوولان زندان‌ها در ایران منتشر شده است.

روز چهارشنبه انجمن فرانسوی ایران عدالت (جمعی از وکیلان ایرانی-فرانسوی) و سازمان گزارشگران بدون مرز، به دلیل وضعیت نرگس محمدی از حکومت ایران به کارگروه سازمان ملل در مورد بازداشت‌های خودسرانه شکایت کردند.

به گفته این دو سازمان، اقدام آن‌ها آغاز کارزاری است که حدود ۲۰ سازمان غیردولتی در سراسر جهان را برای آزادی نرگس محمدی گرد هم می‌آورد تا او بتواند جایزه صلح نوبل خود را در مراسم رسمی که در دهم دسامبر در اسلو برگزار می‌شود، دریافت کند.

نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی در اوین، روز ۱۴ مهر برنده جایزه نوبل صلح سال ۲۰۲۳ شد.

بر اساس اعلام کمیته نوبل، او به دلیل مبارزه‌اش با ظلم علیه زنان ایرانی و تلاش برای ارتقای حقوق بشر و آزادی برای همه، شایسته دریافت این جایزه شناخته شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
تیتر اول
خبر
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها