تشدید جو امنیتی زاهدان؛ استقبال مولوی عبدالحمید از رای تهران به «طرح دو کشوری»

جمعه ۱۴۰۲/۰۸/۱۲

فضای شماری از شهرهای استان سیستان و بلوچستان در روز ۱۲ آبان و یک روز پیش از سالگرد کشتار جمعه خونین خاش امنیتی و نظامی گزارش شد. نمازگزاران زاهدان راهپیمایی سکوت کردند. مولوی عبدالحمید از رای مثبت جمهوری اسلامی به طرح دو کشوری اسرائیل و فلسطین در سازمان ملل اظهار خوشحالی کرد.

سازمان نت‌بلاکس که سرعت و میزان دسترسی به اینترنت در نقاط مختلف جهان را رصد می‌کند،‌ بعد از ظهر جمعه از اختلال گسترده در اینترنت زاهدان خبر داد.

این سازمان در شبکه اجتماعی ایکس نوشت مقام‌های جمهوری اسلامی در تلاشی برای خاموش کردن اعتراضات، به‌طور سیستماتیک ارتباطات مخابراتی منطقه را در روزهای جمعه قطع می‌کنند.

پایان اختلافات اسرائیل و فلسطین با راه‌حل دو کشوری

عبدالحمید اسماعیل‌زهی در بخشی از خطبه‌های نماز جمعه این هفته خود مانند هفته‌های گذشته به جنگ اسرائیل و حماس پرداخت و گفت «ظلم حماس» به اسرائیلی‌ها در حمله ۱۵ مهر، «قتل‌عام» شهروندان عادی و کودکان غزه را از سوی ارتش اسرائیل توجیه نمی‌کند.

اسماعیل‌زهی به قطعنامه روز پنجم آبان مجمع عمومی سازمان ملل درباره جنگ اسرائیل و حماس و امضای آن از سوی جمهوری اسلامی اشاره کرد.

یکی از بندهای این قطعنامه تاکید دارد که راه‌حل عادلانه و پایدار برای منازعه اسرائیل و فلسطین تنها بر پایه اقدامات صلح‌آمیز مبتنی بر قطعنامه‌های سازمان ملل، حقوق بین‌الملل و «راه‌حل دو دولت» قابل دسترسی است.

مولوی عبدالحمید با اظهار خوشحالی از رای مثبت جمهوری اسلامی به قطعنامه، گفت او نیز قبلا همین را خواسته و حرف «اضافه‌تری» نسبت به تشکیل دو کشور مستقل کنار هم برای حل اختلافات ۷۵ ساله اسرائیل و فلسطین نگفته است.

او سال گذشته و پیش از جنگ کنونی در غزه، دولت اسرائیل را برخلاف مقامات جمهوری اسلامی به رسمیت شناخته و خواهان صلح میان آنان با فلسطینیان شده بود. سخنانی که موجب شد موجی از حملات رسانه‌ها و چهره‌های وابسته به حکومت علیه او شکل بگیرد.

آخرین نمونه از این حملات پس از خطبه‌های مولوی عبدالحمید در نماز جمعه روز ۲۱ مهر شکل گرفت. او در سخنانش اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها را دو «ملت» نامید که کنار هم زندگی می‌کنند و گفت تلاش مسلمانان برای نابودی اسرائیل شدنی نیست.

روزنامه‌های وابسته به حکومت فردای این خطبه‌ها، امام جمعه اهل سنت زاهدان را «مفتی مذبذب»، «پادوی سرویس جاسوسی موساد»، «یهودی صهیونیست» و «مامور اجاره‌ای موساد» خطاب کردند.

عبدالحمید اسماعیل‌زهی از روز هشتم مهر سال ۱۴۰۱ خطبه‌های انتقادی خود را خطاب به سران جمهوری اسلامی و از جمله شخص علی خامنه‌ای آغاز کرد.

او در یکی از نخستین خطبه‌های پس از جمعه خونین زاهدان، رهبر جمهوری اسلامی را به‌عنوان «فرمانده کل قوا» مسوول کشتار بیش از ۱۰۰ شهروند بلوچ با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی دانست.

هم‌زمان با این خطبه‌ها، جمعه‌های اعتراضی مردم زاهدان با راهپیمایی‌ها و شعارهای آنان علیه علی خامنه‌ای، بسیج و سپاه و با آرزوی سرنگونی جمهوری اسلامی شکل گرفت.

این خطبه‌های انتقادی و راهپیمایی‌های اعتراضی بعد از آن، با وجود تلاش حکومت برای خاموش کردن صدای معترضان تاکنون ادامه یافته است.

سازمان عفو بین‌الملل روز چهارم آبان با ارائه گزارشی از چگونگی سرکوب معترضان در مناطق بلوچ‌نشین ایران اعلام کرد مقام‌ها و ماموران جمهوری اسلامی «سرکوب وحشیانه» علیه معترضان بلوچ را برای جلوگیری از تجمع هفتگی در زاهدان تشدید کرده‌اند.

خروج از مصلی در سکوت به درخواست مولوی عبدالحمید

مردم زاهدان پس از نماز جمعه ۱۲ آبان با درخواست مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی مانند هفته پیش، در سکوت از مصلی خارج شدند.

بر اساس گزارش‌ها، نیروهای امنیتی و نظامی در دو شهر زاهدان و خاش، ایست بازرسی ایجاد و شهروندان را تفتیش و بازدید بدنی کردند.

این نیروها در آستانه سالگرد کشتار ۱۳ آبان خاش، با حضور در خیابان‌ها و اطراف مسجد جامع الخلیل این شهر، جو امنیتی را تشدید کردند.

در جمعه خونین خاش به دنبال شلیک گلوله جنگی از سوی نیروهای حکومتی به مردم، دست‌کم ۱۸ شهروند از جمله دو کودک کشته و بیش از ۷۰ نفر مجروح شدند.

عبدالحمید اسماعیل‌زهی در خطبه‌های نماز جمعه امروز خود با اشاره به سالگرد کشتار خاش، خواهان «اجرای عدالت و مجازات آمران و عاملان» این جنایت شد.

امام جمعه اهل سنت زاهدان همچنین «آزادی و عدالت» را خواسته‌های محوری مردم ایران خواند و خواهان رفع تبعیض‌ها و آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی شد.

مولوی عبدالحمید با اشاره به اینکه مشکلات کنونی مردم ایران به تنگ‌نظری حاکمیت برمی‌گردد، گفت حکومت فقط هم‌نظر و هم‌فکر خود را مدنظر دارد و بقیه اقشار را تحمل نمی‌کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

اقتصاد و بازار
خبر
جهان‌نما
خبر

شنیداری

پادکست‌ها