بلگراد سیاستمدار برجسته صرب‌تبار را به ظن رهبری حمله به شمال کوزوو بازداشت کرد

صربستان اعلام کرد یک سیاستمدار صرب‌تبار کوزوویی را به ظن دست داشتن در حمله هفته گذشته گروهی از مهاجمان مسلح به نیروهای پلیس در شمال کوزوو بازداشت کرده است.

وزارت کشور صربستان روز سه‌شنبه ۱۱ مهر در بیانیه‌ای اعلام کرد نیروهای پلیس این کشور میلان رادوییشیچ را پس از بازرسی آپارتمانش بازداشت کرده‌اند.

هر چند این بیانیه به محل بازداشت رادوییشیچ اشاره‌ای نکرده اما بنا بر اعلام وزارت کشور صربستان، او برای انجام تحقیقات بیشتر به دفتر دادستان عمومی بلگراد تحویل داده شده است.

تنش‌ها در منطقه پس از حمله گروهی از شبه‌نظامیان مسلح صرب به نیروهای پلیس کوزوو در روستایی در شمال این کشور بالا گرفته است.

در این حمله که روز یک‌شنبه دوم مهر انجام شد، یک نفر از نیروهای پلیس و سه نفر از مهاجمان کشته شدند.

گاردین گزارش داد رادوییشیچ چهار روز پیش به نقش خود در این حمله اعتراف کرده است.

طبق اعلام دادستانی، رادوییشیچ و تعدادی دیگر، به «تولید، نگهداری، حمل و قاچاق سلاح گرم و مواد منفجره» و «بر هم زدن امنیت عمومی» متهم هستند.

رادوییشیچ ۴۵ ساله، بازرگان، سیاستمدار و معاون پیشین رهبر بزرگ‌ترین حزب صرب‌تباران کوزوو است. او هفته گذشته از این سمت استعفا داد.

رادوییشیچ از متحدان نزدیک الکساندر ووچیچ، رییس‌جمهوری صربستان، در کوزوو است. او در دیدار ووچیچ با صرب‌تباران کوزوو در ماه مارس ۲۰۲۲ نیز حضور داشت.

ویوسا عثمانی، رییس‌جمهوری کوزوو، خواهان استرداد رادوییشیچ به این کشور به منظور اجرای عدالت شده است.

کوزوو روز نهم مهر ماه اعلام کرد به شواهدی دست یافته است که نشان می‎‌دهد حمله هفته گذشته تلاشی از پیش برنامه‌ریزی شده از سوی صربستان برای تصرف شمال کوزوو بوده است.

روز ۱۰ مهر، پیتر استانو، سخنگوی ارشد امور خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به خبر دخالت بلگراد در حمله هفته گذشته در کوزوو، گفت که این اتحادیه در انتظار نتایج نهایی تحقیقات در این زمینه است.

استانو خواستار همکاری «کامل و بدون قید و شرط» بلگراد در جریان این تحقیقات شد.

اعلام خبر بازداشت رادوییشیچ یک روز پس از آن صورت گرفت که میلان موسیلوویچ، رییس ستاد کل ارتش صربستان، گفت بلگراد تعداد نیروهای خود را در مرز کوزوو از هشت هزار و ۳۵۰ نفر به سه هزار و ۵۰۰ نفر کاهش داده است.

هم‌زمان فایننشال تایمز نوشت ادی راما، نخست‌وزیر آلبانی، خواهان ایفای نقش ائتلاف نظامی آتلانتیک شمالی (ناتو) برای بازگرداندن صلح و ثبات به شمال کوزوو شده است.

ناتو پیش از این در روز جمعه هفتم مهر اعلام کرده بود قصد دارد بر تعداد نیروهای حافظ‌ صلح خود در کوزوو بیفزاید.

تنش‌ها در شمال کوزوو در خرداد سال جاری به خشونت کشیده شد؛ زمانی که شهرداران آلبانیایی‌زبان برآمده از اکثریت این کشور، می‌خواستند در شهرهایی با اکثریت جمعیت صرب به قدرت برسند.

این شهرداران آلبانیایی‌زبان در ماه آوریل در انتخابات شهرداری که از سوی صرب‌ها تحریم شده بود برگزیده شدند.

کوزوو دارای اکثریتی آلبانیایی‌زبان است اما جمعیت عمده شمال این کشور را صرب‌ها تشکیل می‌دهند.