گزارش اعتماد از موج دوم پاک‌سازی دانشگاه‌ها و سکوت وزیر علوم؛ ۵۲ استاد دیگر هم اخراج شدند

پنجشنبه ۱۴۰۲/۰۶/۰۹

روزنامه اعتماد روز نهم شهریور با اشاره به موج دوم «خالص‌سازی» دانشگاه‌ها، نام ۵۲ نفر دیگر از استادان اخراجی، بازنشسته اجباری یا تعلیق و منفصل از تدریس را منتشر کرد. این افراد از شهریور ۱۴۰۰ و آغاز دولت ابراهیم رئیسی تا هشت شهریور امسال، از بدنه آموزش عالی ایران حذف شده‌اند.

«اعتماد» پیش‌تر با انتشار نام ۱۵۷ استاد دانشگاه که از سال ۱۳۸۵ تا پایان مرداد امسال حذف شده‌اند، تاکید کرده بود از این تعداد، ۵۸ استاد از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تا پایان مرداد امسال اخراج یا بازنشسته اجباری شده‌اند.

این روزنامه نهم شهریور گزارش دیگری منتشر کرد و نام ۵۲ نفر دیگر از این استادها را به فهرست خود اضافه کرد که از شهریور ۱۴۰۰ تا شهریور امسال مشمول «پاک‌سازی در دانشگاه‌ها» شده‌اند.

نبود آمار دقیق از شمار استادهای اخراج شده

در دانشگاه‌های آزاد، تهران، علوم پزشکی تهران، «علامه طباطبایی» و «شهید بهشتی»، بیشترین احکام تعلیق، انفصال موقت از تدریس، ممنوع‌الورودی، قطع حقوق استاد، پایان همکاری و بازنشستگی اجباری صادر شده است.

بر اساس گزارش اعتماد، در حالی که از تابستان پارسال تاکنون، نام ده‌ها استاد دانشگاه در فهرست ممنوع‌الورودها، ممنوع‌التدریس‌ها، اخراجی‌ها و بازنشسته‌های اجباری قرار گرفته بود، در یک هفته گذشته تعداد دیگری نیز به این فهرست اضافه شدند.

داریوش رحمانیان، آذین موحد و حسین علایی (سه استاد دانشگاه تهران)، علی شریفی زارچی (استاد دانشگاه صنعتی شریف)، آمنه عالی و حمیده خادمی (استادهای دانشگاه «علامه طباطبایی»)، رضا صالحی امیری (استاد دانشگاه آزاد)، رهام افغانی خراسکانی (استاد دانشگاه «شهید بهشتی») و محمدرضا نظری‌نژاد (استاد دانشگاه گیلان) در هفته‌های گذشته خبر دادند که از تدریس منع شده‌اند.

بیشترین حذف در کدام دانشگاه‌هاست؟

اعتماد یادآور شد «تغییرات نامبارک» در بدنه آموزشی ۱۵۰ دانشگاه کشور در حالی همچنان ادامه دارد که کمتر از یک ماه تا آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها باقی مانده است.

به گفته این رسانه، با وجود آنکه طی هفته‌های اخیر اخبار اخراج استادها و بازخوانی سابقه تصفیه در دانشگاه‌ها در دهه‌های ۱۳۸۰ و ۱۳۹۰، فراوانی بالایی در رسانه‌ها داشته اما تعداد دقیق استادانی که محکوم به خانه‌نشینی شده‌اند نامعلوم است.

با این‌ حال تعداد قابل توجهی از استادان اخراجی، در فاصله پاییز پارسال تا هفته اول شهریور امسال از حضور در کرسی استادی دانشگاه محروم شده‌اند.

سکوت ۲۲ ماهه وزیر علوم در قبال موج اخراج استادان و زمزمه برکناری‌اش

خلاف بهانه‌های مسوولان مبنی بر «رکود علمی» و مانند آن، استادان کنار گذاشته شده معتقدند به دلیل حمایت از دانشجویان و مردم معترض از طریق امضای بیانیه‌ها و تعطیلی کلاس‌ها پس از قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی اخراج شده‌اند.

امروز وزیر علوم، تحقیقات و فن‌آوری، روسای دانشگاه‌ها و مسوولان آموزش عالی اما تا امروز از اذعان به «اخراج و حذف استادان به دلایل سیاسی» پرهیز کرده‌اند.

این مقام‌های مسوول بنا بر گزارش اعتماد، لابه‌لای سکوت معنادار در طول ۱۱ ماه اخیر، در موارد معدود و در تنگنای پاسخ به افکار عمومی درباره موج برکناری‌ها، به دلایل بی‌ارتباط و غیرسیاسی برای توجیه پروژه اخراج استادان متوسل شده‌اند.

محمدعلی زلفی‌گل، وزیر علوم، ‌تحقیقات و فن‌آوری در دو سال حضورش بر این مسند فقط یک بار در بهمن سال ۱۴۰۰ در قبال حذف استادان واکنش نشان داد؛ چند روز بعد از اخراج محمد فاضلی (استاد دانشگاه «شهید بهشتی») و آرش اباذری (استاد دانشگاه صنعتی شریف) و آن‌ هم در جواب سوال خبرنگاران.

اعتماد یادآور شد: «به نظر می‌رسد سکوت ۲۲ ماهه وزیر علوم در قبال موج اخراج استادان، از جنس انفعال باشد. انفعالی که با میزان کم یا زیاد اختیارات مرتبط است.»

بر اساس این گزارش، زلفی‌گل حتی در قبال مندرجات نامه مربوط به تزریق و تحمیل ۱۵ هزار نفر به هیات علمی دانشگاه‌ها هم هیچ «موضع آشکاری» نداشته است.

به گفته اعتماد برخی اعضای کابینه غیر از وزیران علوم، تحقیقات و فن‌آوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، توافق کرده‌اند که حذف هیات‌های علمی‌ دانشگاه‌های وابسته به وزارت علوم تا جایی ادامه یابد که «جا برای جذب دستوری ۱۰ هزار نفر خالی شود».

اگرچه برخی مدیران در وزارت علوم درباره این نامه اظهار بی‌خبری کرده‌اند اما محتوای این نامه هنوز از سوی کابینه تکذیب نشده است.

به تازگی انصاف‌نیوز در خبری تایید‌نشده به نقل از یکی از روسای دانشگاه‌ها نوشت که زلفی‌گل قرار است از وزارت علوم، تحقیقات و فن‌آوری «برکنار» شود چرا که با موج اخراج استادان همراهی نکرده است.

مخالفت دانشکده کامپیوتر شریف با اخراج یکی از استادهایش

به نظر می‌رسد این «همراهی نکردن» با تصمیم دولت درباره اخراج استادهای منتقد در میان برخی روسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌ها نیز وجود داشته است.

«انتخاب» روز چهارشنبه متن ایمیل حمید ضرابی‌زاده، رییس دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه شریف برای استادان این دانشگاه را منتشر کرد که در آن گفته است این دانشکده «مایل به ادامه فعالیت علی شریفی زارچی» است.

ضرابی‌زاده در این نامه از «نیاز جدی» گروه بیوانفورماتیک و هوش مصنوعی دانشکده به «دانش و تخصص» این استاد اخراج شده خبر داده است.

در حالی‌ که او تاکید کرده طی نامه‌ای رسمی به دبیر هیات اجرایی جذب دانشگاه خواستار تجدید نظر در رای صادره شده است اما روابط عمومی دانشگاه شریف با انتشار اطلاعیه‌ای از این حکم اخراج دفاع کرد و انتقادات علیه این تصمیم را «مردود» خواند.

شریفی زارچی یکی از ده‌ها استادی است که به تازگی به دلیل همراهی با اعتراضات دانشجویی و مردمی در جریان خیزش انقلابی علیه جمهوری اسلامی، از دانشگاه اخراج شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
کاوش
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.