هشدار کانون نویسندگان درباره تکرار تصفیه‌ دانشگاه‌ها در دهه‌ ۶۰؛ حمایت رئیسی از اخراج‌ها

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۰۶/۰۷

واکنش‌ها به دومینوی اخراج استادان منتقد از دانشگاه‌ها ادامه دارد. کانون نویسندگان آن را با «انقلاب فرهنگی» مقایسه کرد و درباره احتمال تکرار «فاجعه پاک‌سازی دانشگاه‌ها در دهه ۶۰ در ابعادی دیگر» هشدار داد. ابراهیم رئیسی اما استادها را به «قانون‌شکنی» متهم و از اخراجشان حمایت کرد.

خطر به محاق رفتن یکی از مهم‌ترین کانون‌های بالقوه اعتراض و پافشردن بر طلب آزادی

کانون نویسندگان ایران در بیانیه‌ای با اشاره به اخراج ده‌ها استاد دانشگاه در هفته‌های اخیر، آن را ادامه سرکوب دانشگاه‌ها خواند و یادآور شد که فرمان این تصفیه در دانشگاه‌های متعددی از جمله تهران، شریف، هنر، علامه و ... اجرا شده و اعتراض بسیاری از تشکل‌های صنفی دانشجویان و دانشگاهیان را در پی داشته است.

این کانون همچنین اخراج استادها را در کنار اخراج، تعلیق و محرومیت تحصیلی و خوابگاهی دانشجویان، تلاش حکومت برای «سرکوب مداوم» خواند که به قصد خاموش کردن صدای اعتراض و مقاومت دانشگاهیان اعمال می‌شود.بر اساس این بیانیه، اخراج، تعلیق و «تنزل وضعیت» استادها، حمله به دانشگاه و بازداشت و احضار و تهدید دانشجویان و نیز مداخله امنیتی در اداره دانشگاه‌ها‌ در جمهوری اسلامی «حکایت دیروز و امروز نیست و تاکنون ابعاد و اشکال مختلفی به خود دیده است».

در بخش دیگری از این متن آمده است: «از نخستین روزهای استقرار این حکومت، دگراندیشان و استادان معترض به قلع و قمع فرهنگی موسوم به انقلاب فرهنگی، پاک‌سازی شدند و "خودی‌ها" یک‌شبه دانشگاه‌ها و فضاهای علمی و فرهنگی را تصاحب کردند.»

به گفته نویسندگان این بیانیه، اکنون حلقه سرکوب‌ها تنگ‌تر شده است و در میان سرکوب‌شدگان هستند کسانی که خود شاهدان خاموش سرکوب‌های پیشین بوده‌اند.

کانون نویسندگان ایران در پایان بیانیه خود هشدار داد که اگر جامعه در مقابل آن‌چه امروز در دانشگاه‌ها می‌گذرد سکوت کند، بیم آن می‌رود که فاجعه تصفیه دانشگاه‌ها در دهه ۶۰ در ابعادی دیگر تکرار شود و «یکی از مهم‌ترین کانون‌های بالقوه اعتراض و پافشردن بر طلب آزادی» در محاق رود.

حمایت رئیسی از اخراج استادهای منتقد

ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی، روز سه‌شنبه هفتم شهریور در نشستی خبری به موضوع پاک‌سازی دانشگاه‌ها از استادهای منتقد واکنش نشان داد و گفت: «اگر افرادی محدود خواستند نظم دانشگاه را بر هم بزنند و قانون‌شکنی کنند، خود دانشگاه نباید اجازه بدهد و باید با آن مقابله کند.»

او همچنین از همراهی استادها با اعتراضات مردمی با عنوان «غفلت دانشگاهیان در جریان اغتشاشات پارسال» یاد کرد و گفت: «حتما باید آن‌ها را آگاه کرد. همه باید در دانشگاه به قانون پای‌بند باشند.»

رئیسی ادامه داد: «در چند روز گذشته هم برای من از تخلف افرادی در دانشگاه گزارشاتی آمده است که بررسی می‌شود.»

روز گذشته (دوشنبه) هم وزارت کشور دولت رئیسی با انتشار اطلاعیه‌ای به دفاع از اخراج استادان مستقل از دانشگاه‌ها پرداخت و نوشت: «آنچه وزارت علوم در برابر معدود اساتیدی صورت داد که دچار رکود علمی بوده اما نقش مهمی در نمایش‌های رسانه‌ای داشته‌اند، بر مبنای موازین قانونی و البته وظیفه انقلابی این وزارت‌خانه است.»

وزارت کشور با ادعای «رکود علمی» این استادها و متهم کردنشان به «بی‌اخلاقی سیاسی و نمایش‌های رسانه‌ای»، افزود: «آن‌ها کوشیده‌اند تا فرصت تولید علم و به تبع آن احساس افتخار ملی و سپهر فرهنگی-سیاسی دانشگاه‌ها را آلوده به نگرش جناحی و بعضا ضد‌ملی کنند.»

کیهان: اخراج استادها مجازاتی پیش‌پا افتاده بود

در حالی که وزارت کشور استادها را به «رکود علمی» متهم کرده و این مساله را دلیل اخراجشان دانسته (در حالی که اساسا روشن نیست وزارت کشور در این ماجرا چه کاره است و چه جایگاهی دارد)، روزنامه کیهان به مدیرمسوولی حسین شریعتمداری، اصولگرای تندرو و نزدیک به بیت رهبر جمهوری اسلامی، نوشت که این اخراج‌ها «کمترین و پیش‌پا افتاده‌ترین مجازات در مقابل اقدامات پلشت و غیر‌انسانی» استادهاست.

کیهان همچنین همراهی استادها با اعتراضات مردمی را «همراهی با اراذل و اوباش اغتشاشگر در پاییز پارسال» توصیف کرد و با «ملامت و گلایه از مسوولان دانشگاه» به آن‌ها گفت: «چرا از اعلام صریح و رسمی جرم این چند تن برای افکار عمومی دریغ می‌ورزید و به کلیاتی نظیر این اکتفا می‌کنید که: مدت قرارداد آن‌ها پایان یافته بود ....»

از سوی دیگر اما علی شمسی‌پور، سخنگوی وزارت علوم، تحقیقات و فن‌آوری، درباره اخراج علی شریف‌ زارچی، استاد دانشگاه صنعتی شریف گفت: «ممکن است اخراج اساتید به صلاحیت علمی و عمومی یا وجود استعلام منفی برخی دستگاه‌های امنیتی مرتبط باشد.»

هم‌زمان با افزایش سرکوب‌‌ها در آستانه سالگرد خیزش انقلابی مردم ایران، در یک روز دست‌کم ۱۰ استاد دانشگاه‌های صنعتی شریف، «علامه طباطبایی» و تهران «اخراج، تعلیق و حذف» شدند و صدور احکام انفصال خدمت علیه معلمان نیز ادامه یافته است.

بر اساس گزارش‌ها، این استادها در سال گذشته ضمن مخالفت با سرکوب دانشگاه‌ها، از دانشجویان بازداشتی و تعلیقی حمایت کرده‌ بودند.

کارشناسان، اخراج استادها را در هفته‌ها و ماه‌های اخیر «سومین دوره» تصفیه دانشگاه‌ها خوانده و یادآوری کردند که روح‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی هم در روزهای اول انقلاب اسلامی گفته بود دانشگاه از بمب خوشه‌ای خطرناک‌تر است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

همسفر - فصل دوم
خبرها
در کارگه هنرمندی - فصل دوم
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها