ایران جزو ۱۰ کشور اول جهان در رشد سرطان؛ «پیشگیری از سرطان یک کار حاکمیتی و حکومتی است»

محمداسماعیل اکبری، رییس مرکز تحقیقات سرطان در ایران درباره رشد این بیماری در کشور هشدار داد و گفت ایران در این مورد جزو ۱۰ کشور اول دنیاست. یک عضو کمیسیون بهداشت مجلس هم از مرگ بیماران پیوندی و مبتلا به سرطان به دلیل «نرسیدن به موقع دارو» خبر داد و آن را مرتبط با تحریم‌ها دانست.

زهرا شیخی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در همایشی که با عنوان «تاثیر تحریم ظالمانه آمریکا بر سلامت بیماران» برگزار شده بود، گفت: «انسان‌های زیادی داریم که به خاطر نرسیدن به موقع دارو، جان خود را از دست داده‌اند یا بیماران پیوندی به دلیل اینکه داروهایشان را مرتب نمی‌گیرند جانشان در خطر است.»

مقام‌های جمهوری اسلامی بارها مساله کمبود دارو را به تحریم‌ها پیوند زده‌اند اما این ادعا در حالی مطرح می‌شود که پیش از وضع تحریم‌ها نیز مشکل کمبود دارو در ایران وجود داشته است.

تاکید این نماینده مجلس بر مرگ بیماران مبتلا به سرطان به دلیل «تحریم‌ها» در شرایطی است که محمداسماعیل اکبری به گلایه از تجویز «بی‌مورد» داروهای «۷۰ میلیون تومانی» از سوی پزشکان پرداخت و به خبرآنلاین گفت این داروها به صورت قاچاقی وارد کشور می‌شوند و در بسیاری موارد تاثیری هم بر روند درمان بیمار ندارند.

به گفته او، ایران ۳۰ درصد بیشتر از دنیا شیمی‌درمانی و ۹۴/۷ درصد تجویز ام‌آرآی بیشتری دارد و «راهنمای بالینی علمی را رعایت نمی‌کند».

این متخصص یادآور شد: «در حالی‌ که یک مورد از این‌ها را در کانادا یا آمریکا پزشک تجویز کند، فردای آن روز دیگر اجازه طبابت ندارد اما این‌جا مفت مفت می‌نویسند.»

اکبری با اشاره به اینکه سالانه حدود ۱۵۰ تا ۱۶۰ ایرانی از هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت به سرطان مبتلا می‌شوند، درباره «افزایش ریزفاکتورهای ابتلا به سرطان و عمر طول مدت مقابله با ریزفاکتورها» هشدار داد و گفت: «ما جزو کشورهایی هستیم که بیشترین رشد سرطان را دارند؛ از آن‌جایی که سنمان دارد بیشتر می‌شود و بیشتر در معرض عوامل خطر هستیم، لذا رشد سرطان در ایران جزو ۱۰ کشور اول جهان است.»

رییس مرکز تحقیقات سرطان پیشگیری از سرطان را «یک کار حاکمیتی و حکومتی» خواند و گفت: «متغیرهای منجر به سرطان روزانه نیست؛ یعنی این‌طور نیست که مثلا امشب هوا آلوده باشد و مردم فردا سرطان بگیرند. معمولا حدود ۲۰ سال زمان لازم است تا یک متغیر در سلول‌های ما خراب‌کاری کند و تبدیل به سرطان شود.»

به گفته اکبری، «سرطان پستان» در زنان و «سرطان پروستات» در مردان، شایع‌ترین سرطان‌ها در ایران هستند اما «سرطان معده» هنوز کشنده‌ترین نوع این بیماری در زن و مرد ایرانی به شمار می‌رود.

این در حالی‌ است که میزان کشندگی سرطان معده در جهان به دلیل «رشد اجتماعی و اقتصادی» آن‌ها تا جایگاه چهلم عقب رفته است.

این پزشک همچنین درباره نسبت فقر با سرطان هم هشدار داد و گفت که این مولفه‌ها «دست در گردن یکدیگر دارند» و در برخی از انواع سرطان و در بعضی از مراحل آن‌ها، شرایط برای فقرا بدتر از ثروتمندان است.

این هشدار او در شرایطی است که بر اساس آمارهای رسمی، ۱۱ میلیون نفر در دهه ۹۰ به تعداد فقیران در ایران افزوده شده است.

چندی پیش نیز مرکز پژوهش‌های مجلس از گسترش فقر در دو سال اخیر خبر داد و اعلام کرد در سال ۱۴۰۰ بیش از ۳۰ درصد جمعیت ایران زیر خط فقر بودند و با توجه به تورم سال قبل و ماه‌های ابتدایی امسال، احتمالا بر جمعیت افراد زیر خط فقر افزوده شده است.