نتایج یک نظرسنجی: بیش از ۹۶ درصد از کاربران اینترنت در ایران از فیلترشکن استفاده میکنند
نتایج یک نظرسنجی انجام شده در ایران نشان میدهد بیش از ۹۶ درصد کاربران اینترنت از فیلترشکن استفاده میکنند.دادههای این نظرسنجی که توسط ماهنامه «پیوست» و از طریق پرسشنامه، اینستاگرام و توییتر گردآوری شده، از بالا بودن ضریب نفوذ استفاده از ابزارهای دور زدن فیلترینگ حکایت دارد.
دادههای این نظرسنجی که توسط ماهنامه «پیوست» و از طریق سه ورودی پرسشنامه، اینستاگرام و توییتر گردآوری شده است، از بالا بودن ضریب نفوذ استفاده از ابزارهای دور زدن فیلترینگ و بیاثر بودن محدودیتهای حکومتی در این زمینه حکایت داد.
طبق این نظرسنجی که جامعه آماری ۳۲۰۰ نفری داشته است، بیش از دو سوم کاربران فیلترشکنها در ایران (۷۷.۷ درصد) برای دسترسی آزاد به اینترنت متحمل هزینه ماهانه میشوند و تنها ۲۲.۳ درصد از آنها از نمونههای رایگان استفاده میکنند.
این نظرسنجی نشان میدهد ۶۱.۵ درصد کاربران ماهانه بیش از ۱۰۰ هزار تومان برای تهیه فیلترشکن هزینه میکنند. ۱۱.۶ درصد بین ۵۰ تا ۱۰۰ هزار تومان و ۴.۵ درصد کمتر از ۵۰ هزار تومان برای این منظور هزینه میکنند.
۳۴ درصد از کاربران اینستاگرام گفتهاند پیش از مسدودسازی واتساپ، گوگلپلی و اینستاگرام از ویپیان استفاده نمیکردند. کاربران اینستاگرام همچنین در مقایسه با کاربران توییتر، تمایل بیشتری به استفاده از ویپیانهای رایگان دارند.
تعداد کاربران ایرانی اینستاگرام پیش از مسدودسازی حدود ۵۰ میلیون نفر تخمین زده میشد. فیلتر شدن تنها شبکه اجتماعی قابل دسترس در ایران، حجم استفاده از فیلترشکن در کشور را به شکل فزایندهای افزایش داده است.
آمارهای مختلفی که در هفتهها و ماههای گذشته منتشر شده از بازگشت آرام کاربران ایرانی به شبکههای اجتماعی ممنوعه حکایت دارد. بر اساس گزارش سالانه مجموعه «دیتاک» که به رصد شبکههای اجتماعی در ایران میپردازد، تعداد پستهای ماهانه منتشر شده در اینستاگرام در اسفند ۱۴۰۱ نسبت به شهریور همان سال بیش از ۳۰ درصد رشد را نشان میدهد.
روز گذشته «پادرو»، پلتفرم ارسال سفارشهای اینترنتی نیز از فعالیت ۳۳۰ هزار فروشگاه اینستاگرامی در کشور خبر داد. این فروشگاههای فعال، علیرغم وجود فیلترینگ به ارائه خدمات به کاربران این شبکه اجتماعی مشغولند. بر اساس این آمار، اگر چه تعداد فروشگاهها نسبت به زمان پیش از فیلتر شدن این شبکه اجتماعی حدود ۵۰ درصد کاهش داشته اما فعالیت دوباره این فروشگاهها روند رو به رشدی را نشان میدهد.
به گفته این مجموعه، دلیل بازگشت کسبوکارها به اینستاگرام، جذابیت و قدرت این بازار در زمینه تسهیل فروش کالا و خدمات به افراد مختلف است.
مسئولان جمهوری اسلامی در ماههای گذشته از طریق تبلیغات، اختصاص بودجه و نیز حضور خود در پیامرسانها و شبکههای اجتماعی حکومتی تلاش کردند تا این پلتفرمهای وطنی را به عنوان جایگزین اجباری نمونههای خارجی به مردم تحمیل کنند. حالا اما آمارها نشان میدهند با وجود هزینههای گزاف تهیه فیلترشکن و دشواری اتصال آزاد به اینترنت، کاربران داخل کشور کماکان انتخاب اختیاری خود را به گزینههای تحمیلی ترجیح میدهند.