بر پایه آمار، فعالیت کاربران ایرانی در شبکههای اجتماعی به روال پیش از فیلترینگ برگشته است
آمارهای داخلی از بیاثر بودن محدودیتهای اینترنتی حکایت دارند. بررسی وضعیت استفاده از شبکههای اجتماعی در ایران در سال ۱۴۰۱ نشان میدهد علیرغم دشواریهای موجود در دسترسی به این خدمات، حضور کاربران ایرانی در پلتفرمهای فیلتر شده به روال معمول خود بازگشته است.
گزارش سالانهای که به تازگی از سوی شرکت «دیتاک» منتشر شده، به بررسی فعالیت حسابهای ایرانی در سه پلتفرم اینستاگرام، تلگرام و توییتر پرداخته است.
بر اساس این آمار، انتشار محتوا در شبکه اجتماعی توییتر در مقایسه با زمان شروع خیزش مردمی با رشد همراه بوده است.
در اسفند ماه ۱۴۰۱ حدود ۴۲۰ میلیون پست به وسیله کاربران ایرانی در این شبکه اجتماعی منتشر شد. این در حالی است که تعداد پستهای منتشر شده در این شبکه در شهریور ماه همان سال حدود ۳۸۰ میلیون پست بوده است.
آمار پستهای منتشر شده در اینستاگرام نیز روال مشابهی داشته است. در حالی که در زمان فیلتر شدن این شبکه اجتماعی در ایران کمتر از ۳۰ میلیون پست ماهانه در آن منتشر شده بود، در اسفند ماه همان سال بیش از ۴۰ میلیون پست در این پلتفرم منتشر شده است.
در حال حاضر تلگرام در مقایسه با دیگر پلتفرمها، کاربران ایرانی بیشتری به سمت خود جذب کرده است. تعداد حسابهای کاربری ایرانی در این پیامرسان محبوب بین ۵۸ تا ۶۱ میلیون تخمین زده میشود.
تعداد حسابهای کاربری ایرانی در اینستاگرام نیز بین ۴۲ تا ۴۶ میلیون است.
در بخشی از این گزارش آماری آمده است: «ایرانیها با وجود تمام محدودیتهای اینترنت، چه از داخل و چه از خارج کشور، کماکان در فضای مجازی و به ویژه شبکههای اجتماعی فعالیت دارند. در برهههای از زمان، مثلا پس از فیلترینگ یک شبکه اجتماعی خاص یا کاهش سرعت اینترنت، میزان تولید و مصرف محتوا هم در این فضا کاهش یافته و پس از مدت کوتاهی به روال عادی خود بازمیگردد.»
در سال گذشته ۵۳۰ هزار کانال فعال تلگرامی در مجموع ۶۹۰ میلیون پست منتشر کردهاند.
بر اساس این گزارش، این پیامرسان کماکان یکی از بسترهای مهم برای تشخیص میزان درگیری افکار عمومی با یک موضوع خاص به شمار میرود.
همچنین کانالهای با موضوع پروکسی که امکان دسترسی بدون فیلتر به تلگرام را فراهم میکنند، با داشتن میلیونها مشترک، از جمله کانالهای پرمخاطب این پیامرسان به حساب میآیند.
بررسی شش میلیون منبع عمومی در اینستاگرام نیز نشان میدهد حسابهای ایرانی سال گذشته ۴۵۰ میلیون پست در این شبکه اجتماعی منتشر کردهاند.
این آمار همچنین نشان میدهد کاربران ایرانی در هر ثانیه بیش از ۲۵ هزار بار پستهای اینستاگرام را مشاهده کردهاند.
در بخشی از این گزارش تاکید شده است با وجود اینکه تصور میشد فیلترینگ اینستاگرام در شهریور ماه ۱۴۰۱ این شبکه اجتماعی را به سرنوشتی شبیه به فیسبوک دچار کند اما دادهها نشان میدهند پس از اعتراضات، حجم انتشار محتوای عمومی در این پلتفرم به مرور افزایش یافته است.
علاوه بر آن، بررسی وضعیت ۹/۱ میلیون حساب ایرانی در توییتر از انتشار ۷/۳۵ میلیارد توییت در سال ۱۴۰۱ حکایت دارد.
بر اساس این دادهها، تنها پنج درصد از این توییتها محتوای دست اول داشتهاند و مابقی بازتوییت محتوای دیگران بودهاند.
همچنین #مهسا_امینی پرتکرارترین هشتگ استفاده شده سال ۱۴۰۱ در توییتر و تلگرام بوده است.
چندی پیش بررسی دادههای گردآوری شده از سوی وبسایت «استتکانتر» نیز از رشد ۱۸۰ درصدی استفاده از اینستاگرام در ایران نسبت به زمان آغاز محدودیتهای اینترنتی سال گذشته حکایت داشت.