آسوشیتد پرس: طبق گزارش آژانس، ایران دو موضوع درباره ذرات اورانیوم مشکوک را حل کرده است

چهارشنبه ۱۴۰۲/۰۳/۱۰

خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد طبق گزارش محرمانه سه ماهه آژانس که به آن دست یافته، دو موضوع مورد اختلاف ایران و آژانس درباره پرونده ذرات اورانیوم یافت‌شده در فردو با غنای ۸۳.۷ و آثار اورانیوم با منشا انسانی در سایت مریوان در آباده در استان فارس حل و فصل شده است.

به نوشته آسوشیتد پرس، در این گزارش درباره ذرات یافت‌شده در فردو آمده است: «آژانس به ایران اطلاع داد که پس از سنجیدن داده‌ها، ارزیابی کرده اطلاعات ارائه‌شده با توضیحات ایران مغایرت ندارد... و آژانس در این مرحله سوال دیگری در این زمینه ندارد.»

در این گزارش همچنین آمده که بازرسان تحقیقات خود را در مورد آثار اورانیوم کشف‌شده با منشا انسانی در سایت مریوان، نزدیک شهر آباده، بسته‌اند.

تحلیلگران بارها سایت مریوان را به برنامه هسته‌ای نظامی مخفی ایران مرتبط دانسته و جمهوری اسلامی را به انجام آزمایش‌های انفجاری قوی در آنجا در اوایل دهه ۲۰۰۰ متهم کرده بودند.

طبق این گزارش، «یک کشور عضو دیگر» در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۷۰ میلادی در زمان حکومت محمدرضا شاه پهلوی، معدنی را در این منطقه مدیریت می‌کرده است. با این حال، مشخص نشد که کدام کشور در استخراج معادن دست داشته است.

ایران استدلال کرده بود که آثار اورانیوم ممکن است از «ابزار و تجهیزات آزمایشگاهی» استفاده شده توسط معدنچیان در این سایت باشد. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی این پاسخ را «توضیحی محتمل» خواند.

در این گزارش آمده است: «آژانس در حال حاضر هیچ سوال دیگری در مورد ذرات اورانیوم ضعیف‌شده کشف شده در مریوان ندارد و این موضوع در این مرحله دیگر مطرح نیست.»

پیشتر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علام کرده بود اختلافات میان آژانس و جمهوری اسلامی «پیچیده» است.

رافائل گروسی تاکید کرد: «ما به هیچ ایستگاه پایانی‌ای نرسیده‌ایم.»

گروسی روز نهم خرداد در یک نشست خبری در شورای امنیت سازمان ملل در نیویورک بدون اشاره به جزییات بیشتر درباره اختلافات موجود با تهران، گفت که گزارشش را در مورد وضعیت برنامه هسته‌ای در ایران به زودی منتشر خواهد کرد.

او گفت کار روی تعدادی از مسایل مورد اختلاف با ایران هم‌زمان در حال جریان است: «در برخی موارد ما در حال پیشرفت هستیم و در برخی دیگر نه. بنابراین موضوع فعلا در حال رسیدگی است.»

به دنبال انتشار خبر اختصاصی ایران‌اینترنشنال درباره احتمال نرمش حکومت جمهوری اسلامی در پرونده هسته‌ای، خبرگزاری‌های داخلی از «حل‌ و فصل» پرونده «موسوم به آباده» پس از مذاکره تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خبر دادند و وزیر امور خارجه هم مدعی تماس با واشینگتن شد.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به روزنامه فیگارو گفت که روند دیپلماتیک و مذاکره با اتحادیه اروپا در خصوص موضوع هسته‌ای تداوم دارد.

او اضافه کرد: «من با جوزپ بورل و همکارم علی باقری با انریکه مورا در زمینه موضوع هسته‌ای در ارتباط هستیم و تبادل پیام‌ها میان تهران و واشینگتن از طریق واسطه‌های منطقه‌ای و حتی اروپایی ادامه دارد.»

ایران‌اینترنشنال روز شنبه ششم خرداد به نقل از منبعی آگاه گزارش داده بود حکومت در قبال آزادسازی منابع ارزی ایران در عراق و کره جنوبی در حال مذاکره با آمریکاست.

بر اساس آخرین برآوردهایی که مقام‌های جمهوری اسلامی مطرح کرده‌اند، دارایی‌های ایران در بانک‌های عراق به حدود ۱۰ میلیارد دلار یا بیشتر می‌رسد. از سویی هم عراق گاز طبیعی و برق را از ایران وارد می‌کند اما تحریم‌های آمریکا بغداد را از انتقال دلار به تهران در قبال آن منع کرده است.

در گزارش روز سه‌شنبه ۹ خرداد خبرگزاری‌های ایران به «توضیحات فنی» سازمان انرژی اتمی اشاره شده که به گفته این گزارش در نتیجه آن «ادعاهای آژانس در خصوص کشف ذرات اورانیوم با غنای ۸۳/۷ نیز حل‌ و‌ فصل» شده است.

در گزارش‌ها نام سایت آباده به عنوان یکی از مکان‌های احتمالی مطرح شده که از نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آن فعالیت‌های مشکوک انجام می‌شده.

آسوشیتدپرس اخیرا گزارش داد جمهوری اسلامی در نزدیکی قله‌ای در رشته‌ کوه زاگرس در حال ساخت یک تاسیسات هسته‌ای زیرزمینی است که به دلیل عمق زیاد آن، احتمالا تخریبش فراتر از توان آخرین سلاح‌های طراحی شده از سوی آمریکا برای تخریب چنین تاسیساتی است.

در پی انعطاف جدید جمهوری اسلامی، احتمال می‌رود آزادی زندانیان دوتابعیتی نیز در مقابل آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی تضمین شود.

سیامک نمازی، مراد طاهباز، عماد شرقی، جمشید شارمهد و شهاب دلیلی از جمله شهروندان ایرانی با تابعیت یا اقامت آمریکا در ایران هستند.

در اواسط فروردین ماه، روزنامه فرهیختگان در گزارشی با عنوان «آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران از راه غیرهسته‌ای» به نقل از «منابع آگاه» نوشته بود سیامک و باقر نمازی و مراد طاهباز، زندانیان ایرانی-آمریکایی، در ازای دسترسی ایران به پول‌های بلوکه‌شده در کره جنوبی آزاد می‌شوند.

در پی گزارش روز شنبه ایران‌اینترنشنال، وزارت امور خارجه آمریکا از پاسخ به پرسش سمیرا قرآیی، خبرنگار ایران‌اینترنشنال درباره احتمال توافق تهران و واشینگتن برای آزادسازی این دارایی‌های مسدود شده خودداری کرد و گفت این وزارت‌خانه درباره تلاش‌های دیپلماتیک خود اظهارنظر نمی‌کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

مرجان فرساد
خبرها
جهان‌نما
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.