اختصاصی: تهران و واشینگتن احتمالا به زودی درباره آزادسازی دارایی‌‌های ایران به نتیجه برسند

شنبه ۱۴۰۲/۰۳/۰۶

یک منبع مطلع به ایران اینترنشنال گفت که مذاکرات بین جمهوری اسلامی و آمریکا در مورد آزادسازی دارایی‌های مسدود شده ایران در کشورهایی از جمله عراق و کره‌جنوبی احتمالا به زودی به توافق منجر خواهد شد.

این منبع مطلع افزود که با این حال، اجرای این توافق احتمالی به زمان نیاز خواهد داشت.

این اطلاعات حاکیست که گفت‌وگوهای میان تهران و واشینگتن بر دارایی‌های بلوکه‌شده ایران در کره‌جنوبی و عراق متمرکز بوده و در این حوزه پیشرفت‌هایی داشته است.

وزارت خارجه آمریکا از پاسخ به پرسش سمیرا قرآیی، خبرنگار ایران‌اینترنشنال، درباره احتمال توافق تهران و واشینگتن برای آزادسازی این دارایی‌های مسدود شده خودداری کرد و گفت این وزارت‌خانه درباره تلاش‌های دیپلماتیک خود اظهارنظر نمی‌کند.

وزارت خارجه آمریکا درباره گزارش‌هایی که دربرگیرنده جزییات تلاش‌های دیپلماتیک دولت آمریکا هستند هشدار داد و گفت این گزارش‌‌ها اغلب «اشتباه و گمراه‌کننده» هستند.

این وزارت‌خانه در همین حال با تاکید بر تعهد آمریکا به ادامه همه اقدام‌های ممکن برای آزاد کردن شهروندان خود که در خارج به ناحق زندانی هستند گفت واشینگتن به صورت بی‌وقفه برای آزادی سیامک نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز، سه شهروند ایرانی-آمریکایی زندانی، در تلاش است.

بر اساس آخرین برآوردهایی که مقام‌های جمهوری اسلامی مطرح کرده‌اند، دارایی‌های ایران در بانک‌های عراق به حدود ۱۰ میلیارد دلار یا بیشتر می‌رسد. از سویی هم عراق گاز طبیعی و برق را از ایران وارد می‌کند؛ اما تحریم‌های آمریکا بغداد را از انتقال دلار به تهران در قبال آن منع کرده است.

در سوی دیگر، کره جنوبی ۷ میلیارد دلار به ایران بدهی دارد که به واردات نفت ایران قبل از تحریم‌های کامل آمریکا که در ماه می ۲۰۱۹، مربوط است.

پیش از این، ایران اینترنشنال در اوایل سال جاری میلادی اطلاعات تایید نشده‌ای دریافت کرده بود که نشان می‌داد توافقی از سوی وزارت خارجه آمریکا برای آزادی زندانیان آمریکایی در ایران در ازای آزادسازی ۷ میلیارد دلار جمهوری اسلامی در سئول حاصل شده بود؛ اما کاخ سفید به آن «چراغ سبز» نشان نداد.

مشخص نیست که آزادی زندانیان خارجی در ایران تنها مربوط به اتباع آمریکا است یا سایر زندانیان غربی را نیز در بر می‌گیرد.

روز جمعه، ایران و بلژیک با میانجی‌گری عمان دو زندانی را با یکدیگر مبادله کردند. بلژیک یک دیپلمات جمهوری اسلامی و مامور اطلاعاتی به نام اسدالله اسدی را که به اتهام تروریسم در این کشور زندانی بود را آزاد و مقابل آن یک امدادگر بلژیکی به نام اولیویه واندکاستیل از ایران آزاد شد و به کشورش بازگشت.

پیش از این اکسیوس در اوایل ماه میلادی آوریل با استناد به ۱۰ منبع مطلع اسرائیلی و غربی گزارش داده بود که دولت جو بایدن ایده «توافق هسته‌ای جزئی» با ایران را مطرح کرده و آن را با متحدانش در میان گذاشته است.

بر اساس این گزارش، در ازای بازگرداندن سطح غنی‌سازی اورانیوم به ۶۰ درصد از سوی ایران، آمریکا برخی تحریم‌ها را کاهش خواهد داد.

اگر این اطلاعات درست می‌بود، جمهوری اسلامی این مزیت را به دست می‌آورد که چند ماه با تولید اورانیوم ۹۰ درصدی مورد نیاز برای سلاح اتمی فاصله داشته باشد و هم‌زمان از مزایای لغو تحریم‌ها هم بهره‌مند شود.

در این گزارش اشاره شده بود که مقام‌های اسرائیل به تیم بایدن هشدار دادند که جمهوری اسلامی در زمین‌های خطرناکی قدم می‌گذارد و غنی‌سازی در سطح ۶۰ درصد، ممکن است به حمله نظامی اسرائیل به ایران منجر شود.

برخی کارشناسان هسته‌ای حکومت در ایران هم که مجاز به صحبت در رسانه‌های تحت کنترل دولت هستند، در ماه‌های اخیر احتمال دستیابی به یک توافق جزئی را مطرح کرده‌اند.

با این حال، وزارت خارجه آمریکا در همان زمان گزارش‌های مربوط به توافق جزئی را رد کرد.

ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال ایران اینترنشنال گفت که صحبت از توافق موقت هسته‌ای «شایعاتی» است که «به ندرت صحت دارد».

او اضافه کرد که جو بایدن، رییس‌جمهور آمریکا «مدت‌هاست گفته است که متعهد است ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند و ما همچنان معتقدیم که دیپلماسی بهترین راه برای دستیابی به این هدف است.در عین حال، با هماهنگی با متحدان و شرکای خود، برای همه گزینه‌ها و موارد احتمالی آماده می‌شویم.»

این همان پاسخی بود که به اکسیوس هم داده شد که به شکل قاطع این گزارش‌ها را تکذیب نکرد، اما سعی کرد آن را یک شایعه بخواند.

غالب مقام‌ها و کارشناسان غربی و اسرائیلی بر این عقیده‌اند که ایران به اندازه کافی اورانیوم غنی‌شده با خلوص ۲۰ و ۶۰ درصد ذخیره کرده که بتواند در عرض چند ماه دست‌کم دو بمب اتمی تولید کند.

دولت بایدن ماه میلادی اکتبر سال گذشته اعلام کرد که پیگیری مذاکرات برای احیای برجام که از سوی دولت ترامپ کنار گذاشته شد، دیگر اولویت دولتش نیست.

در ماه‌های اخیر، تحویل پهپادهای ایران به روسیه و سرکوب مرگ‌بار معترضان عواملی شده‌اند که دولت آمریکا را که پیش از این ۱۸ ماه را در مذاکرات غیرمستقیم با ایران سپری کرده بود، دلسرد کرد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
۲۴ با فرداد فرحزاد
جهان‌نما
برنامه با کامبیز حسینی

شنیداری

پادکست‌ها