مولوی عبدالحمید: اعدام متهمان خانه اصفهان دردآور بود؛ اعتراف اجباری در حکومت متداول شده‌ست

عبدالحمید اسماعیل‌زهی در خطبه‌های نماز جمعه ۲۹ اردیبهشت خود به اعدام صالح میرهاشمی، مجید کاظمی و سعید یعقوبی بر پایه «اعتراف‌گیری اجباری» از آن‌ها اشاره کرد و گفت شکنجه متهمان برای گرفتن اعتراف اجباری از آنان، در جمهوری اسلامی به «امری متداول» تبدیل شده است.

امام جمعه اهل سنت زاهدان بار دیگر اعدام معترضان را نکوهش کرد و خطاب به حاکمیت گفت: «مطمئن باشید با اعدام نمی‌شود جلوی ملت را گرفت.»

مردم به اعترافات اجباری اعتمادی ندارند

او همچنین اضافه کرد: «فردی گفته بود که ما را دین می‌کشد؛ این سخن من را بسیار تکان داد. این اعدام‌ها به هر نامی که صورت می‌گیرد از جمله مواد مخدر یا به نام دین، به ضرر کشور، حاکمیت، دین و ملت است. در اسلام این اعدام‌ها نیست و نباید جهانیان این اعدام‌ها را به نام دین ثبت کنند.»

مولوی عبدالحمید به اعدام متهمان پرونده «خانه اصفهان» هم اشاره کرد و آن را «دردآور» توصیف کرد.

او در ادامه از «اعترافات اجباری» متهمان به عنوان مشکلی اساسی یاد کرد که باید روی آن فکر شود: «مسوولان قضایی از یک طرف گفتند که این‌ها اقرار و اعتراف به قتل کرده‌اند و از طرفی آن‌ها از داخل زندان پیام فرستادند که ما از روی اجبار این اعتراف‌ها را انجام داده‌ایم.»

اسماعیل‌زهی اضافه کرد: «همه مردم ایران و دنیا خواستار توقف اعدام آن‌ها شده بودند. اما [با اجرای حکم این سه نفر] اکنون اعتماد عمومی ضربه خورده است و مردم دیگر اعتمادشان را به اعتراف متهمان از دست داده‌اند.»

امام جمعه اهل سنت زاهدان یادآور شد: «کسانی [از معترضان زاهدان] به ما مراجعه می‌کنند و زخم‌های خود را [بر اثر شکنجه حین بازجویی] نشان می‌دهند که متاسفانه بیان‌گر متداول بودن اعتراف اجباری است.»

او با تاکید بر این که اعتراف اجباری و شکنجه متهمان «هیچ جایگاه شرعی و قانونی ندارد»، گفت: «اگر مردم به حکومت اعتماد نداشته باشند، کل سیستم به هم می‌خورد و این اعتمادسازی را حاکم باید انجام دهد.»

مولوی عبدالحمید خواستار توقف اعدام‌ها شد و گفت: «اعدام معترضان راه‌حل نیست چرا که این‌ها مردم ایران و صاحب حقیقی این کشورند و حتی شاید خود حاکم هم در اقلیت باشد .... اکثریت با مردم است و مهم نیز خواسته آن‌هاست.»

تیراندازی به مردم در جمعه خونین زاهدان از پیش برنامه‌ریزی شده بود

او در بخشی دیگر از سخنانش خاطرنشان کرد: «به ما می‌گویند با اپوزیسیون هستی. ما با حق همراه و در کنار مظلوم هستیم و در کنار آزادی بیان می‌ایستیم.»

مولوی عبدالحمید همچنین بار دیگر بر نواقص و ناکارآمدی قوانین ایران تاکید کرد و گفت: «در قانون اساسی یک بدعت گذاشتند که اهل سنت و زنان نمی‌توانند رییس‌جمهوری شوند. این نشان می‌دهد که کار از پایه و اساس خراب است.»

امام جمعه اهل سنت زاهدان مانند سخنرانی‌های قبلی خود به موضوع جمعه خونین زاهدان پرداخت و صراحتا گفت: «تیراندازی به مردم در جمعه خونین زاهدان از پیش برنامه‌ریزی شده بود.»

اختلاف بر سر حق‌آبه هیرمند را باید با گفت‌وگو حل کرد

عبدالحمید اسماعیل‌زهی به موضوع حق‌آبه هیرمند و مشکلاتی که بین ایران و افغانستان در تامین آب سیستان و بلوچستان وجود دارد اشاره کرد و گفت: «اخیرا رییس‌جمهوری صحبتی کردند که آن طرف (افغانستان) هم در مقابل ناراحت شدند.»

ابراهیم رئیسی به تازگی در سفر به سیستان و بلوچستان خطاب به طالبان گفته بود: «به مسوولین و حاکمان افغانستان اخطار می‌کنم که حق مردم و منطقه سیستان و بلوچستان را سریعا بدهند. حرف من را جدی بگیرید تا بعدا گلایه نکنید.»

سخنگوی دولت افغانستان نیز در پاسخ، این ادبیات را «نامناسب» خواند و گفت چنین اظهاراتی می‌تواند به فضای سیاسی بین مردم و این دو کشور مسلمان آسیب بزند.

مولوی عبدالحمید با اشاره به این اختلافات گفت: «بهتر است موضوع حق‌آبه از طریق گفت‌وگو حل بشود. مردم سیستان در تنگنا و بن‌بست قرار گرفته‌اند چرا که اگر آب نباشد، این منطقه قابل زندگی نخواهد بود. اما به جای تنش و حرف‌های تند و تیز، دو کشور همسایه باید هیاتی متشکل از حقوقدانان و کارشناسان تشکیل دهند و درباره این موضوع گفت‌وگو و مساله را حل کنند.»