تایتانیک از بُعد سوم

جمعه ۱۴۰۲/۰۳/۰۵

۲۶ سال پیش است. یکی از دوستانم فیلم «تایتانیک» را به دستم رسانده و نمی‌توانم حتی از یک لحظه‌اش چشم بردارم. زمزمه می‌کنم: «رز؛ دستش را رها نکن ...» اما در میان اشک‌های من، رز جسم بی‌جان جک را به اقیانوس می‌سپارد تا همراه با کشتی تایتانیک در میان آب‌های تاریک ناپدید شود.

با پایان تیتراژ و پس از چند دقیقه سکوت، صدای بیرون آمدن نوار کاست از دستگاه پخش، دوباره مرا به اتاقی که در آن نشسته‌ام باز می‌گرداند.

از زمان اولین اکران فیلم تایتانیک ۲۶ سال می‌گذرد و هنوز هر مطلبی راجع به این کشتی می‌بینم، ناخودآگاه داستان عاشقانه جیمز کمرون را به خاطر می‌آورم.

کشتی مسافربری تایتانیک اولین سفر ناتمام خود را در تاریخ ۱۰ آوریل سال ۱۹۱۲ میلادی از شهر ساوت‌همپتون در کشور انگلیس به سمت نیویورک در آمریکا آغاز کرد اما پنج روز بعد با برخورد به کوه یخ در روز ۱۵ آوریل سال ۱۹۱۲در اقیانوس اطلس غرق شد.

در این حادثه حدود هزار و ۵۰۰ نفر جان باختند.

لاشه تایتانیک ۳۷ سال پیش در کف اقیانوس اطلس پیدا شد و از آن روز، دانشمندان تحقیقات بسیاری برای یافتن علت اصلی غرق شدن این کشتی انجام دادند.

در جدیدترین بررسی‌ها، دانشمندان به کمک روش‌های پیشرفته اسکن دیجیتال موفق به تهیه تصویر سه‌بعدی با کیفیت ۴کی (4K) از لاشه کشتی شدند.

وب‌سایت اسکای نیوز در گزارشی به این بررسی پرداخته است.

برای دیدن تصاویر جذاب و سه‌بعدی از کشتی غرق شده تایتانیک می‌توانید این لینک را ببینید.

دوقلوی سه‌بعدی تایتانیک

اسکن دیجیتال، لاشه غرق شده کشتی را با دقتی که قبلا هرگز دیده نشده بود نشان می‌دهد. با استفاده از این تکنولوژی، محققان اولین ماکت دیجیتال کشتی تایتانیک را در اندازه واقعی شبیه‌سازی کردند.

آن‌ها امیدوارند با استفاده از این ماکت فوق‌العاده، موفق به کشف اسرار معروف‌ترین کشتی غرق شده جهان شوند.

دانشمندان ماکت تایتانیک را «دوقلوی دیجیتال» نام‌گذاری کردند؛ ماکتی که با استفاده از نقشه‌برداری از کشتی واقعی در عمق سه هزار و ۸۰۰ متری (۱۲ هزار و ۵۰۰ پایی) اقیانوس اطلس ساخته شده است.

جزییات نقشه‌برداری به حدی دقیق است که حتی شماره سریال روی تیغه یکی از ملخ‌های کشتی را نیز می‌توان در تصاویر دید.

تحول‌آفرین

پارکس استفنسون، کارشناسی که در ۲۰ سال گذشته کشتی تایتانیک را مطالعه کرده است، این پروژه را «تحول‌آفرین» توصیف می‌کند.

او می‌گوید: «آنچه برای اولین بار می‌بینیم، تصویری دقیق و واقعی از لاشه کشتی و محدوده آوار آن است. با استفاده از این تصاویر، جزییاتی را می‌بینیم که هیچ‌یک از ما تا به حال ندیده است. این به من اجازه می‌دهد تا نور جدیدی بتابانم بر همه چیزهایی که تا به امروز آموخته‌ام.»

استفنسون در ادامه می‌گوید: «اکنون ما داده‌‌هایی واقعی داریم که مهندسان می‌‌توانند برای بررسی علت مکانیکی فروپاشی و غرق شدن کشتی از آن استفاده کنند و در نتیجه به داستان واقعی فاجعه تایتانیک نزدیک‌تر شوند.»

آغاز فصل جدید

این دوقلوی دیجیتال با استفاده از هفت میلیون و ۱۱۵ هزار تصویر و فیلم ویدیویی با کیفیت 4K ساخته شده است.

تصاویری که متخصصان آب‌های عمیق شرکت مگلان با استفاده از دو زیر دریایی اکتشافی به نام‌های رومئو و ژولیت از لاشه غرق شده گرفته‌اند.

زیر دریایی‌ها به دقت، هر میلی‌متر از لاشه به دو نیم تقسیم شده و همچنین میدان زباله‌ اطراف آن را به طول سه مایل (۸/۴ کیلومتر) نقشه‌برداری کردند که برای نسل بعدی اکتشاف، تحقیق و تحلیل در مورد تایتانیک، آغازی از یک فصل جدید محسوب می‌شود.

تایتانیک از بُعد سوم

گرهارد سیفرت از شرکت اکتشافی مگلان که عملیات نقشه‌برداری از لاشه تایتانیک را در این تحقیقات رهبری می‌کند، می‌گوید: «دوقلوی دیجیتالی، یک مدل سه‌بعدی فوتورئالیستی بسیار دقیق از لاشه ارائه می‌دهد.»

او می‌گوید: «این مدل برای اولین بار به افراد این امکان را می‌‌دهد تا از نمای باز، تصویر کامل تایتانیک غرق شده را ببینند. با ساخت این مدل سه‌بعدی، می‌توانیم کشتی شکسته را به روشی کاملا جدید به تصویر درآوریم و جزییات کوچک شگفت‌انگیز آن را ببینیم.»

در واقع فیلم جدید تایتانیک، لاشه این کشتی را با بالاترین کیفیت به مخاطب نشان می‌دهد.

ریچارد پارکینسون، بنیان‌گذار مگلان، نتایج پروژه تیمش را حیرت‌انگیز توصیف می‌کند.

او می‌گوید: «در طول پروژه تایتانیک، حجم داده‌ای که به دست آوردیم بسیار زیاد بود. حدود هفت میلیون و ۱۵۰ هزار تصویر و حدود ۱۶ ترابایت داده جمع‌آوری کردیم که تقریبا ۱۰ برابر بزرگ‌تر از داده‌های هر مدل سه‌بعدی زیر آبی است که قبلا آزمایش شده.»

این دو قولوی سه‌بعدی، تایتانیکی است که تا به حال کسی آن را ندیده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
جهان‌نما
خبر
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.