

ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان درباره وضع بحرانی تالاب هورالعظیم در تابستان اعلام کرد اگر حقآبه رهاسازی نشود، منطقه درگیر آتشسوزی، مرگومیر آبزیان و حیوانات و خیزش غبار میشود. پیش از این هم نمایندگان خوزستان درباره «قلع و قمع» هورالعظیم از سوی «نفتیها» هشدار داده بودند.
عادل مولا، معاون محیط طبیعی ادارهکل حفاظت از محیط زیست خوزستان روز چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا به وضعیت بحرانی هورالعظیم اشاره کرد و گفت با توجه به «آورد رودخانه کرخه و بارندگیهای کم در این حوضه»، میزان آبگیری این تالاب حدود ۵۰ درصد است.
به گفته او، اگر حقآبه هورالعظیم رهاسازی نشود در تابستان تنشهای زیادی در تالاب از جمله «آتشسوزیها، مرگ و میر آبزیان و حیوانات، خیزش گرد و غبار و تصرفات در منطقه» رخ میدهد.
منشا یکی از مشکلات متعددی که درباره آبگیری تالاب هورالعظیم وجود دارد به حقآبه آن برمیگردد که وزارت نیرو آن را تامین نکرده است.
مولا با اشاره به دور زدن قانون از سوی وزارت نیرو گفت که بر اساس قوانین پس از تامین آب شرب، تامین حقآبه زیست محیطی تالابها در اولویت دوم قرار دارد اما اکنون اولویت دوم به آب کشاورزی داده شده است.
هر چند که به گفته او فرصت برای نجات هورالعظیم وجود دارد و هماکنون باید وزارت نیرو حقآبه تالاب را تامین کند، اما در عین حال تاکید کرد: «هورالعظیم فصل سختی پیش رو دارد و باید شرایط مدیریت شود.»
پیش از این هم مسوولان محیط زیست خوزستان درباره عملکرد وزارت نیرو هشدار داده و گفته بودند این وزارتخانه به جای تامین حقآبه هورالعظیم، آب را پشت دریچه سدها برای تامین آب مصارف کشاورزی در تابستان و پاییز نگهداری میکند.
زمستان گذشته نیز اخباری مبنی بر «حفر ۳۵ چاه جدید نفت در تالاب هورالعظیم به منظور توسعه میدان نفتی سهراب» منتشر شد که البته مخالفت ادارهکل محیط زیست خوزستان را به دلیل آسیبهای جبرانناپذیرش به این تالاب در پی داشت.
مسوولان این ادارهکل همان زمان گفتند شرکت نفت تنها این مجوز را دارد که در خارج از محدوده تالاب فرآوردههای نفتی را که از سالهای قبل اکتشاف کرده بود، از شمال تالاب به مناطق جنوبی جابهجا کند اما در عینحال تاکید کردند که تصمیمگیری درباره اجرای عملیات اکتشاف نفت در داخل تالاب با وجود مخالفت آنها، از حوزه اختیاراتشان خارج است.
روز ۱۳ بهمن سال گذشته، قاسم ساعدی، رییس مجمع نمایندگان استان خوزستان با متهم کردن وزارت نفت به «نهایت بیمسوولیتی»، گفته بود این وزارتخانه برای این که «نمیخواهد پول بیشتری به منظور اکتشاف نفت هزینه کند، تالاب را خشک میکند و طبیعت را به هم میزند، نفس مردم را میگیرد و زندگی مردم را از بین میبرد».
ساعدی در عین حال بر نقص عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست هم تاکید کرده و گفته بود: «اگر این سازمان ورود میکرد و پروندههای حقوقی علیه وزارت نفت تشکیل میداد، یقینا این گستاخی و بیمسوولیتی [وزارت] نفت به این شکل و با این شدت شکل نمیگرفت.»
به گفته او، اوج بر هم زدن تالابها با ورود «نفتیها به تالاب و سهلانگاری مسوولان سازمان حفاظت محیط زیست» از دهه ۸۰خورشیدی به بعد انجام شده است.
این نماینده مجلس با تاکید بر این که نفتیها مشغول قلع و قمع تالابها هستند، گفته بود علاوه بر هورالعظیم، تالاب شادگان هم وضعیت خوبی ندارد و «زهاب نیشکر» که سمی و «دارای مواد کشنده برای جانداران و پوشش گیاهی منطقه است» در شادگان ریخته میشود.
بسیاری از ناظران نیز درباره عزم شرکت نفت بر خشکسازی عمدی تالاب هورالعظیم هشدار داده و گفته بودند در صورت انجام این حفاریها، دیگر چیزی از این تالاب باقی نخواهد ماند.
با وجود این هشدارها، دولت و دستگاههای زیر نظر آن در سالهای گذشته از دهها فعال محیط زیستی شکایت کرده و برای آنان پروندههای قضایی و حقوقی تشکیل دادهاند.