

آسوشیتدپرس اعلام کرد که بر اساس تصاویر ماهوارهای که به دست این خبرگزاری رسیده، دو نفتکشی که به تازگی از سوی نیروهای جمهوری اسلامی در تنگه هرمز و دریای عمان توقیف شده، به نزدیکی پایگاهی دریایی در آبهای سواحل بندرعباس منتقل شدهاند.
آسوشیتدپرس روز یکشنبه ۱۷ اردیبهشت گزارش داد که این تصاویر را از شرکت پلانت لبز، یک شرکت آمریکایی که در زمینه تصویربرداری از زمین فعالیت میکند، به دست آورده است.
بر اساس این تصاویر دو نفتکش ادونتج سوئیت (Advantage Sweet) و نیووی (Niovi) در آبهای جنوب بندرعباس، مرکز استان هرمزگان در جنوب ایران لنگر انداختهاند.
توقیف این دو نفتکش در بحبوحه تنشها میان جمهوری اسلامی و غرب بر سر احیای برجام صورت گرفته، هر چند که به نوشته آسوشیتدپرس، دلایل توقیف این دو کشتی ممکن است متفاوت باشد.
در روزهای اخیر، نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد نیروهای دریایی جمهوری اسلامی نفتکش ادونتیج سوئیتبا پرچم جزایر مارشال را در دریای عمان توقیف کرده است.
ارتش جمهوری اسلامی با تایید این توقیف، دلیل آن را برخورد نفتکش با یک لنج ایرانی اعلام کرد، این در حالی است که مقامهای آمریکایی چنین ادعایی را رد کردند.
چند روز پس از آن، نیروی دریایی آمریکا بار دیگر اعلام کرد که نفتکش نیووی با پرچم پاناما به دست نیروهای سپاه پاسداران در آبهای بینالمللی تنگه هرمز توقیف شده است.
قوه قضاییه جمهوری اسلامی نیز با تایید این توقیف، دلیل آن را «شکایت شاکی و دستور مقام قضایی» عنوان کرد.
آسوشیتدپرس نوشت که نفتکش ادونتیج سوئیت حامل محمولههای نفت خام کویت برای شرکت انرژی آمریکایی شورون در کالیفرنیا بوده است.
توقیف این کشتی در حالی صورت گرفت که نفتکش دیگری که گمان میرود حامل نفت خام ایران باشد، یک سال پس از شناسایی تلاشهایش برای دور زدن تحریمهای آمریکا، از لنگرگاه سنگاپور ناپدید شد.
فایننشال تایمز و یک شرکت اطلاعات دریایی اعلام کردند که این نفتکش با نام سوئز راجان به دستور مقامهای آمریکایی توقیف شده است.
همچنین به نوشته آسوشیتدپرس، نفتکش نیووی در حالی که هیچ محمولهای را حمل نمیکرد توقیف شده است.
این خبرگزاری بر اساس اطلاعاتی که به دستش رسیده، اضافه کرد که این نفتکش در ژوئیه 2020 محمولههای نفت را از یک کشتی به نام «پراید عمان» دریافت کرده است.
وزارت خزانهداری آمریکا یک سال بعد این کشتی و سایر کشتیهای مرتبط با آن را به دلیل «درگیر بودن در یک شبکه بینالمللی قاچاق نفت» که از نیروی قدس حمایت میکرد، تحریم کرد.
همچنین بر اساس گزارش یک وبسایت که در زمینه اسنادفاش شده درباره ایران فعالیت میکند، محمولههای حمل شده توسط این نفتکش، بدون اجازه به شرکتهایی در چین فروخته شده است.
یک مقام سازمان اتحاد علیه ایران هستهای که محمولههای نفت خام تحریمشده ایران را ردیابی میکند، اعلام کرده که توقیف نیووی احتمال زیاد به اختلاف بر سر یک محموله نفت ایران مربوط است.
این اولین بار نیست که نیروهای ارتش یا سپاه پاسداران نفتکشها یا کشتیهای تجاری را در آبهای بینالمللی توقیف میکنند.
اما توقیف نقتکش در تنگه هرمز چند روز پس از آن صورت گرفت که نیروی دریایی ارتش آمریکا اعلام کرد اولین شناور هدایتشونده از راه دور خود را از این آبراه استراتژیک عبور داده است.
علاوه بر توقیف نفتکشها، مزاحمت سپاه برای نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه نیز به تنشها دامن زده است.
سال گذشته روزنامه واشینگتنپست به نقل از یک مقام نظامی آمریکا از «اقدام خطرناک» قایقهای سپاه پاسداران در نزدیک شدن به دو کشتی آمریکایی در خلیج فارس خبر داد و نوشت این اقدام میتوانست به اشتباه محاسباتی منجر شود.
دو سال پیش نیز سه قایق تندرو سپاه رویارویی مشابهی با یک کشتی آمریکایی داشتند و پس از شلیک هشدار محل را ترک کردند. در سال ۲۰۲۰ هم ۱۱ شناور تندرو سپاه پاسداران به دور چند کشتی آمریکایی چرخیدند.
در سالهای اخیر علاوه بر این که این سازمان نظامی جمهوری اسلامی برخی کشتیهای تجاری را توقیف کرده، جمهوری اسلامی به حملات پهپادی و خرابکارانه به کشتیهای تجاری نیز متهم شده است.