۹ تالاب ایران در لیست سیاه کنوانسیون رامسر قرار گرفت
ناصر طالب بیدختی، عضو فرهنگستان علوم، با اشاره به وضع بحرانی تالابهای کشور اعلام کرد ۹ تالاب از جمله تالابهای انزلی، هامون، نیریز و کمیجان به فهرست سیاه کنوانسیون رامسر اضافه شدهاند.
کنوانسیون رامسر برای تالابها، پیمانی بینالمللی برای حفاظت از تالابها و حیوانات و گیاهان وابسته به آنهاست که در سال ۱۳۴۹ در شهر رامسر به تصویب رسید.
طالب بیدختی گفت که ایران در رتبه ۹۸ جهانی از لحاظ نابودی تالابها قرار گرفته و جایگاه ایران در این رتبهبندی جهانی نسبت به ۱۰ سال پیش، بدتر شده است.
او درباره وضع بحرانی تالابهای ایران افزود که پنج سایت تالابی کشور در آستانه نابودی قرار دارند.
عضو وابسته فرهنگستان علوم گفت: «در کشور با روند افزایش جمعیت و کاهش سرانه مصرف آب تجدیدپذیر مواجهیم و این امر موجب شده ایران جزو کشورهایی باشد که بیشترین تعارض را میان مصرف آب و نیازهای محیط زیست دارند.»
بیدختی تاکید کرد: «در این کنوانسیون لیستی به نام مونترو وجود دارد که شامل اسامی تالابهای در معرض خطر انقراض است و متاسفانه ایران با پنج سایت تالابی در آستانه انقراض به همراه یونان در صدر این لیست قرار دارد.»
به گفته این استاد دانشگاه، تالابهای وارد شده به لیست سیاه کنوانسیون رامسر به این شرح هستند: تالاب انزلی در استان گیلان از سال ۱۹۹۳، انتهای جنوبی هامون پوزک استان سیستان و بلوچستان از سال ۱۹۹۰، هامون صابری و هامون هیرمند در استان سیستان و بلوچستان از سال ۱۹۹۰، نیریز و کمیجان در استان فارس از سال ۱۹۹۰ و شادگان، خورالامیه و خورموسی در استان خوزستان از سال ۱۹۹۳.
بیدختی با انتقاد از عدم اجرای کامل قوانین در این زمینه گفت: «طبق بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس، تنها ۲۳ درصد از اهداف برنامه ششم توسعه محقق شده و تاکنون اسناد تخصصی تالابها و حریم بستر آنها نهایی نشده است.»
همزمان، عطاءالله کاویان، مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان مازندران، از خشک شدن ۳۰ درصد از مجموعه آبی تالاب میانکاله به ویژه در بخش غربی خبر داد.
او گفت: «این میزان خشکی از سمت غربی بوده و برای احیای آن طرحهایی از جمله پمپاژ آب دریا در تالاب در شرف اجرا است. با توجه به شوری آب دریا رایزنیهای لازم برای تخصیص حدی از آب شیرین از سد گلورد یا نکارود انجام شده است.»
پیشتر ابراهیم رئیسی، رییس دولت، در بازدید از تالاب شادگان گفته بود: «طرحهای زیست محیطی به هیچ عنوان نباید جلوی درآمدزایی مردم و اقتصاد گردشگری را بگیرد.»