بررسی خیزش انقلابی ایران در پارلمان اروپا، همزمان با حضور شاهزاده پهلوی در پارلمان ایتالیا

چهارشنبه ۱۴۰۲/۰۲/۰۶

در حالی که نشست‌‌های پارلمان اروپا درباره وضع حقوق بشر در ایران و راهکارهای پشتیبانی اتحادیه اروپا از مردم ایران تحت عنوان «هفته همراهی با مردم ایران» ادامه دارد، در پارلمان ایتالیا نیز کنفرانس «چشم‌انداز سکولار و دموکراتیک برای ایران فردا» با حضور شاهزاده رضا پهلوی برگزار شد.

شاهزاده رضا پهلوی روز چهارشنبه در نشست «یک چشم‌انداز سکولار و دموکراتیک برای ایران فردا» در پارلمان ایتالیا گفت که پیش از این کشورهای غربی بیشتر با مقامات حکومت گفت‌وگو می‌کردند و به تازگی فرصت برای افرادی چون او فراهم شده که وضعیت ایران را منعکس کنند.

او افزود: «مردم ایران به جهان می‌گفتند که ما با دست خالی مقابل رژیم ایستاده‌ایم و به ما کمک کنید که رژیم را شکست دهیم. همیشه در سرنگونی حکومت‌های استبدادی و آپارتاید مولفه حمایت خارجی وجود داشته است.»

این چهره مخالف جمهوری اسلامی تاکید کرد: «در سفرم به فرانسه، آلمان، اسراییل و ایتالیا نکاتی که در همه ملاقات‌ها مطرح کردم اگرچه اپوزیسیون در ایران بسیار متنوع است باوجود اختلاف نظرها، در ایران هم باید کمیته‌های چندحزبی وجود داشته باشد و لزوما یک حزب خاص نباشد.»

شاهزاده رضا پهلوی تاکید کرد: «تحریم‌ها در مقطعی باعث تضعیف قدرت سرکوب حکومت می‌شود اما باید در مقطعی مولفه حمایت مستقیم از شهروندان نیز وجود داشته باشد. بنابر این من خواستار قوانینی هستم که مقامات و دیپلمات‌های رژیم را محدود کنند.»

شاهزاده پهلوی در سخنرانی خود در پارلمان ایتالیا افزود: «با گروه‌های مختلف مردم و با اپوزیسیون در داخل و خارج ایران مرتبط هستیم تا خواسته‌‌های آنان را منتقل کنیم تا صدایشان شنیده شود.»

شاهزاده رضا پهلوی همچنین گفت: «از نظر تاریخی هر جنبشی که مبتنی بر خشونت، بر روی کار آمد به نظامی صلح‌آمیز تبدیل نشد. ما با کارشناسان قضایی درحال بررسی راه‌های کم‌خسارت برای دوره گذارمی‌باشیم. اما در اصل این مردم هستند که باید تصمیم بگیرند که هزینه تغییر چگونه باشد.»

شاهزاده رضا پهلوی درباره نقش خاندان پهلوی در حکومت آینده نیز گفت: «وظیفه‌ من نظارت فراجناحی بر تغییر صلح‌آمیز است. بی‌طرفی من باعث شده جوانانی که پادشاهی‌خواه باشند یا نباشند به من اعتماد داشته باشند چون می‌دانند به دنبال شفاف‌ترین دوره گذارم. ماموریتم با همه‌پرسی قانون اساسی تمام می‌شود.»

او ادامه داد: «تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران فراتر از ارزش نمادین آن به معنای تضعیف توان سرکوب آن در داخل کشور و اقداماتش در منطقه و جهان است.»

شاهزاده پهلوی همچنین درباره نیروهای مسلح در ایران گفت: «در روند تغییر باید یک گزینه آشتی ملی را هم در نظر بگیریم و به اعضای رده پایین سپاه پاسداران باید یک فرصت نجات بدهیم. تجربه بعثی‌زدایی در ارتش عراق را داریم که باعث شد که آنان به داعش بپیوندند.»

شاهزاده رضا پهلوی پیش از این سخنرانی، در مجلس سنای ایتالیا با رییس کمیته روابط خارجی این مجلس دیدار و گفت‌وگو کرد.

این نشست در پارلمان ایتالیا توسط بنیاد فریدمن و با عنوان «چشم‌انداز سکولار و دموکراتیک برای ایران فردا» برگزار شد. پیش از این نشست هواداران شاهزاده پهلوی مقابل پارلمان ایتالیا تجمع کردند.

کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا، کمیته حقوق بشر این پارلمان و هیات روابط با ایران به طور مشترک نشست‌های هفته همراهی با مردم ایران را برگزار می‌کنند که در آن فعالان ایرانی در کنار شماری از نمایندگان پارلمان اروپا حاضر می‌شوند.

در دومین روز از این نشست‌ها که روز چهارشنبه ششم اردیبهشت در بروکسل برگزار شد، مبارزات ایرانیان برای برابری جنسیتی و حقوق بشر با حضور جمعی از فعالان ایرانی و اروپایی بررسی شد.

«نیم سال انقلاب فمینیستی در ایران» عنوان کنفرانسی بود که روز چهارشنبه در پارلمان اروپا برگزار شد. این کنفرانس به تلاش‌های زنان ایران برای رسیدن به حق خودشان اختصاص داشت.

در روز سه‌شنبه نیز در چارچوب برنامه «روزهای همبستگی با ایران»، نشستی با حضور ده‌ها فعال مدنی و سیاسی در پارلمان اروپا برگزار شد.

حامد اسماعیلیون از چهره‌های مخالف جمهوری اسلامی در این نشست گفت که سوال اساسی این است که ما چگونه می‌توانیم به مردم ایران کمک کنیم، بهترین راه برای کمک، قدرتمند کردن مردم ایران است.

او با تاکید بر نیاز به کمک برای دسترسی ایرانیان به اینترنت، گفت موضوع دیگر کمک به خانواده‌های بازداشت‌شدگان اعتراضات است و موضوع دیگر کمک به ایجاد صندوق‌های حمایتی از اعتصاب‌ها و رفع موانع قانونی برای ارسال کمک‌های مالی به داخل ایران است.

اسماعیلیون در گفت‌وگو با ایران اینترنشنال نیز تاکید کرد که باید بر «راهکارهای عملی» کمک به مردم ایران، یعنی «تامین دسترسی به اینترنت، کمک به آسیب‌دیدگان و پشتیبانی از اعتصابات» تاکید کرد.

مهدیه گلرو فعال مدنی ایرانی نیز در این نشست از کشورهای اروپایی خواست که از جمهوری اسلامی بخواهند به آنها اجازه بازدید از زندان‌های ایران مخصوصا زندان اوین را بدهد.

گلرو در گفت‌وگو با ایران اینترنشنال نیز گفت که در چند ماه اخیر همه مردم از یکدیگر حمایت کرده‌اند و مساله اعتراضات نیز فقط حجاب اجباری نیست.

او افزود: «دشمن اصلی مردم ایران و اقوام ایرانی جمهوری‌اسلامی است و می‌توانند کنار یکدیگر برای بعد از جمهوری اسلامی متحد باشند.»

هانا نیومن، نماینده آلمان در پارلمان اروپا نیز در این نشست گفت: «این اعتراضات توانسته ظلم، تجاوز و سرکوب جمهوری‌اسلامی را برای ماندن در قدرت به جهان نشان دهد. اما پاسخ من این است که این رژیم اصلاح‌پذیر نیست و یک تهدید برای مردم خودش، منطقه و جهان است.»

پیشتر پارلمان اروپا با تصویب قطعنامه‌ای خواستار تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران از سوی اتحادیه اروپا شده بود، اما تاکنون و با وجود تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه فرماندهان سپاه، این نیروی نظامی به فهرست گروه‌های تروریستی در اتحادیه اروپا اضافه نشده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
در کارگه هنرمندی - فصل دوم
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها