

دادستانی طرقبه از بازداشت دو زن که یک لباسشخصی در یک لبنیاتی در شاندیز روی سرشان ماست ریخت خبر داد. برای فرد «ماستپاش» هم به دلیل «اخلال در نظم» حکم جلب صادر و دستگیر شده است. از سوی دیگر مغازه لبنیاتی که این اتفاق در آن رخ داده رفع پلمب و هشتگ «ماست» در توییتر فارسی ترند شد.
ظهر روز شنبه ۱۲ فروردین، روابط عمومی دادستانی طرقبه با انتشار اطلاعیهای از بازداشت مادر و دختری خبر داد که یک لباسشخصی که از او با عنوان بسیجی یاد میشود، روی سرشان سطل ماست خالی کرد.
در این اطلاعیه آمده است: «پس از تظاهر به کشف حجاب توسط دو خانم در ملاءعام و برخورد غیرمتعارف یک فرد با این دو خانم، دستورات قضایی لازم در این زمینه صادر و این افراد جلب شدند.»
این گزارش اضافه کرده است: «ضمن دستور برای تحقیق در مورد چگونگی شکلگیری اصل ماجرا با دستور قضایی، حکم جلب آن فرد به اتهام توهین عملی و اخلال در نظم و همچنین دو نفر خانم به اتهام ارتکاب فعل حرام به لحاظ تظاهر به کشف حجاب صادر شد.»
دادستانی شهرستان طرقبه همچنین گفت به صاحب واحد صنفی که این اتفاق در آن رقم خورده نیز «جهت رعایت اصول شرعی و قانونی وفق مقررات تذکرات لازم داده شده است».
این ادعا در حالی است که مالک مغازه لبنیات هاجرپور در مصاحبه با سایت رکنا گفت مغازه او ساعت ۱۱ شب جمعه پلمب اما صبح روز شنبه رفع پلمب شده و روز دوشنبه نیز باید «برای ارئه توضیحات» به دادگاه مراجعه کند.
ساعاتی پیش یکی از مخاطبان ویدیویی برای ایراناینترنشنال ارسال کرد که نشان میداد این مغازه لبنیاتی در شاندیز مشهد پلمب شده است.
رضا حاجیحسینی، روزنامهنگار، در واکنش به اطلاعیه دادستانی طرقبه آن را «عدالت به روش قوه قضاییه جمهوری اسلامی» توصیف کرد و نوشت: «آن کسی که با ماست حمله کرده را میگیریم. بقیه را هم میگیریم. بعد عامل حمله را آزاد میکنیم اما بقیه را نگه میداریم تا ابراز پشیمانی یا اعتراف اجباری کنند که از خارج خط گرفتهاند.»
روشی قدیمی که به گفته این روزنامهنگار «از دیروز قدم به قدم پیشبینی شده بود».
روز جمعه ۱۱ فروردین ویدیویی در فضای مجازی منتشر شد که نشان میداد فردی که از او با عنوان بسیجی یاد شده است، در شهر شاندیز سطل ماست را روی سر مادر و دختری که حجاب اجباری بر سر ندارند خالی میکند و برخی از مردان حاضر در جمع برای حمایت از زنان، با این فرد درگیر میشوند.
در واکنش به انتشار این فیلم، محسن برهانی، حقوقدان و استاد اخراج شده از دانشگاه تهران به دلیل مواضع انتقادیاش علیه اعدام معترضان، در توییتی نوشت: «اگر ناهی از منکر از مرحله زبانی فراتر رفت و متعرض حیثیت، جان، مال، حریم خصوصی و حقوق اشخاص شد، این اقدام دیگر نهی از منکر نیست بلکه تجاوزی غیرقانونی و جرم است و سایرین با رعایت ماده ۱۵۶ قانون مجازات اسلامی، حق دفاع مشروع در قبال رفتار وی را خواهند داشت.»
برخی چهرههای اصلاحطلب نیز از تقویت «شکاف و دو قطبی» بین مردم بر اثر این حملات و تبعات «تعصب» گفتند. از جمله محمدعلی ابطحی در توییتی نوشت: «کاسه ماست نبود که بر سر دختر مردم ریخته شد. لجن متعفن و تعصبی بود که در طول سالها در مغز ماستپاش فرو کردهاند.»
داوود حشمتی، روزنامهنگار نیز با اشاره به این که سطل ماست آخرین اتفاق در مواجهه با خودداری زنان از حجاب اجباری نیست، پیشبینی کرد که «این تقابل» تازه آغاز شده است: «حاکمیت به زودی ناگزیر میشود تکلیفش را با خودسریها روشن کند چون در شرایط یکدستی قرار دارد. هیچ چیز را نمیتواند گردن دیگری بیندازد.»
رضا مهدوی، روزنامهنگار نیز در توییتی کنایهآمیز به پیشبینی اتفاقات بعدی همهگیر شدن این ویدیو پرداخت: «برخورد با آقای کچل که با ناهی منکر برخورد کرده، مراسم تقدیر از آقای ماستافکن، انتشار فیلم ابراز پشیمانی و عذرخواهی دختران بیحجاب توسط اکانت روزنامه همشهری و ایران، پلمب ماستبندی به دلیل راه دادن دختران، الهام از این ماجرا و آغاز جنبش برخورد ماستی با بیحجابی».
رسانهها و افراد وابسته به حکومت اما برخوردهای نسبتا متفاوتی در مواجهه با همهگیر شدن این ویدیو داشتند.
ساعاتی پس از انتشار این ویدیو، داوود نبیزاده، دبیر ستاد «امر به معروف و نهی از منکر» شهرستان طرقبه و شاندیز، وظیفه تذکردهنگان را «طبق نظر رهبری» تنها «تذکر لسانی» دانست و گفت: «ما قطعا مخالف این نوع برخورد هستیم. باید بگوییم و رد شویم و نباید مباحثه کنیم که طرف مقابل قانع شود.»
او همچنین با تاکید بر این که این ستاد از «آمر به معروف و ناهی از منکر حمایت میکند»، اقدام فرد ماستپاش را مصداق «امر به معروف و نهی از منکر» ندانست و گفت: «حتما پیگیر اتفاق رخ داده در شاندیز هستیم؛ [اما] در ماجرای برخورد با این فرد، دستگاه قضایی باید اعلام نظر کند.»
علاوه بر این مقام حکومتی، برخی کاربران وابسته به حکومت و نیز خبرگزاری فارس، به پخش سخنان سابق علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، درباره مخالفت او با «حمله حزباللهیها به افراد بیحجاب»، پرداختند.
این خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران همچنین نوشت: «برخورد حاکمیت با بدحجابی ضروری است اما برخورد مردم با مردم خطاست.»
برخی دیگر از وابستگان به حکومت اما در مواجهه با ویدیوی حمله این فرد به زنان بدون حجاب اجباری با سطل ماست، راهی دیگر در پیش گرفته و با ایجاد شبهه در این اتفاق، فرد ماستپاش را «نفوذی»، «غیر بسیجی» و حتی وابسته به «دشمن» خواندند.
مالک شریعتی، نماینده مجلس، در توییتی نوشت: «امر به معروف و نهی از منکر معمولا با زبان خوش و احترام جواب میدهد که اکثریت مردم نیز قبول دارند. برخورد تند، اهانت و بیاحترامی، نتیجه عکس دارد که خوشبینانه از سر جهل است و بدبینانه خروجی نفوذ. وظیفه دستگاههای انتظامی و امنیتی بررسی همه گزینههاست.»
حمید رسایی، نماینده سابق مجلس هم در کانال تلگرامش نوشت هیچ دلیل و نشانهای دال بر این که درگیری اینها به خاطر بیحجابی بوده یا این فرد «آمر به معروف یا بسیجی» باشد، نیست.
جریان سوم از وابستگان به حکومت هم با تشویق فرد ماستپاش، از ضرورت برخورد سختتر و خشنتر در «تنبیه» زنانی گفتند که حجاب اجباری بر سر ندارند.
کانالی با نام «دیدهبان انقلاب» با تشویق نیروهای انقلابی به کتک زدن دختران نوشت: «با ماست که هیچی، باید با چوب میزد. آدمایی که با زبون خوش حرف رو گوش نمیدن باید همینجوری تنبیه کرد. وقتی مسوولان در خوابن، مردم به شیوه خودشون وارد عمل میشن.»
شیوهای خشنتر که به نظر میرسد مطلوب بخش بزرگی از حکومت باشد.
همانطور که به تازگی خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران گزارش داد، مریم بنیرضی، پرستار ساکن قم، از سوی دادگاه به دلیل رعایت نکردن حجاب اجباری به بیش از هشت ماه حبس، ۱۴۸ ضربه شلاق و سایر مجازاتهای تکمیلی محکوم شده است.
از سوی دیگر، همزمان با ارسال پیامک از سوی «مجمع رهروان امر به معروف و نهی از منکر شهر قم» برای سر دادن شعار «مرگ بر بیحجاب» در نمازهای جماعت، محمد سعیدی، امام جمعه قم، از مجموعههایی که در قم برای «ترویج حجاب و جلوگیری از ناهنجاریهای اخلاقی» فعال شدند، تشکر کرد و خواستار حمایت از آنها شد.
در روزهای گذشته نیز خبرهای فراوانی از پلمب اماکن گردشگری، رستورانها و کافهها به دلیل پذیرایی از زنان «بیحجاب»، درگیری مردم با «آمران» یا جلوگیری نکردن از رقص و شادی مردم منتشر شده است.
«بازداشت پنج نفر در ارتباط با درگیری با آمران به معروف در شهرستان ورزنه»، «تعطیلی و پلمب کافه رستوران آوریل، کافه رستوران سییل و غرفهای در باغ مقیطیه شهرستان آبدانان»، «جلوگیری از ورود زنان بدون حجاب اجباری به مجموعه تاریخی طاق بستان کرمانشاه»، «پلمب یکی از اماکن گردشگری دزفول بهدلیل پذیرش افراد بدون حجاب»، «تشکیل تیمهای گشت و بازرسی برای مقابله با بیحجابی در سیزده بهدر» و ... از جمله خبرهای روز جمعه تاکنون در این زمینه هستند.
نمایندگان مجلس و ائمه جمعه شهرهای مختلف هم در روزها و هفتههای گذشته به تهدید زنانی پرداختهاند که از بر سر داشتن حجاب اجباری خودداری میکنند و دیگر ارگانهای حکومتی را به کمکاری و غفلت در مواجهه با «کشف حجاب» متهم کردهاند.
کاظم صدیقی، رییس ستاد امر به معروف روز ۱۱ فروردین گفت: «متاسفانه مجلس جلوی طرح عفاف و حجاب را گرفته است. مردم باید نمایندگان مجلس را بازخواست کنند.»
حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی هم قوه قضاییه را تهدید کرد که اگر تا ۱۴ فروردین راهکارهایی برای رفع «خلاءهای قانونی در بحث ایجابی یا سلبی حجاب» ارائه نکند، طرح تهیه شده از سوی نمایندگان در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.
در کنار این واکنشهای تهدیدآمیز، شمار زیادی از کاربران در شبکههای اجتماعی، به این ویدیو و رفتار جمهوری اسلامی و نیروهایش با مساله حجاب پرداختند به طوریکه هشتگ «ماست» در یک شبانهروز، در توییتر فارسی ترند شد.
برخی از هزینههای زن بودن زیر سایه جمهوری اسلامی نوشتند و از فرو کردن پونز در اوایل انقلاب بر پیشانی دختران «بدحجاب» تا اسیدپاشی، مسموم کردن دختران دانشآموز و اکنون کوبیدن سطل ماست بر سرشان گفتند.
بنفشه جمالی، فعال حقوق زنان در توییتی، ریختن ماست بر سر زنی که تن به حجاب اجباری نداده را یادآور «روزهای سیاه دهه ۶٠» خواند و نوشت: «دههای که بر لب زنان تیغ میکشیدند و برای به زور حجاب سر کردن زنان، خیابانها را ناامن میکردند.»
او خطاب به حکومت نوشت: «نسل آگاه امروز با آن نسل زمین تا آسمان فرق دارد. زمان هم مثل آن روزها نیست که با عربدهکشی حرفتان را به کرسی بنشانید.»
کاربری دیگر هم با اشاره به مسمومسازی زنجیرهای دختران دانشآموز، نوشت: «ما چرا نباید باور کنیم همین بسیجی که سطل ماست رو اینجوری میزنه توی سر دخترهای ما، فردا که مدرسهها باز شد همین دخترها رو مسموم نکنه؟ وضعیت هیچوقت روشنتر از الان نبوده.»
برخی دیگر این ماجرا را با ماجرای سپیده رشنو و اعتراف اجباری و شکنجهاش به دلیل درگیری با زن «آمر به معروفی» که دستش را گاز گرفته بود مقایسه کردند.
علیرغم افزایش فشارهای حکومتی در اعمال حجاب اجباری اما مقاومتهای مدنی مردم ایران و رقص و شادی در شهرهای مختلف ادامه دارد.