

در جریان دیدار وزیران امور خارجه اسرائیل و جمهوری آذربایجان، این دو کشور بر حفظ روابط و تلاش مشترک برای جلوگیری از هستهای شدن ایران تاکید کردند.
الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل، روز چهارشنبه ۹ فروردین با جیحون بایراموف، همتای آذربایجانی خود که برای افتتاح سفارت جمهوری آذربایجان به اسرائیل سفر کرده است دیدار کرد.
به گزارش رسانههای اسرائیلی، این دو وزیر خارجه درباره تقویت همکاریهای دوجانبه در زمینههای اقتصادی، انرژی و گردشگری گفتوگو کردند و همچنین بحثهایشان بر روی ایران نیز متمرکز بود.
کوهن پس از دیدار با همتای آذربایجانی خود در یک نشست خبری مشترک از جمهوری آذربایجان به عنوان «همپیمان استراتژیک اسرائیل» نام برد.
او گفت: «ما باید برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای با یکدیگر همکاری کنیم. راه رسیدن به این هدف استفاده از ابزارهای سیاسی و اقتصادی و در عین حال ایجاد یک تهدید نظامی معتبر است.»
همچنین در این دیدار مشترک، کوهن اشاره کرد که ماه آینده برای یک دیدار رسمی به باکو سفر خواهد کرد.
او از تصمیم آذربایجان برای افتتاح سفارت در اسرائیل نیز استقبال کرد.
وزیر امور خارجه اسرائیل گفت تا چند هفته دیگر یک هیات بزرگ اقتصادی از اسرائیل راهی باکو خواهد شد.
وزیر امور خارجه آذربایجان نیز بر دلبستگی کشورش به «صلح در منطقه» تاکید کرد.
این در حالی که است که در سالهای اخیر بار دیگر تنشها و درگیریهای جدیدی در منطقه قرهباغ کوهستانی میان آذربایجان و ارمنستان روی داده است.
بایراموف اما در نشست مشترک مطبوعاتی با کوهن گفت که بیش از ۱۴۰ شرکت اسرائیلی در آذربایجان فعالیت میکنند.
پیشتر روزنامه اسرائیلی هاآرتص در گزارشی جزییات جدیدی را از همکاری نظامی اسرائیل و جمهوری آذربایجان منتشر کرد و از وعده باکو به اسرائیل برای استفاده از فرودگاههای جمهوری آذربایجان در صورت حمله احتمالی اسرائیل علیه تاسیسات اتمی در ایران خبر داد.
هاآرتص در این گزارش تحقیقی مفصل نوشت که در هفت سال گذشته، دستکم ۹۲ هواپیمای باری جمهوری آذربایجان از پایگاه نیروی هوایی اسرائیل (عوودا) به سوی باکو پرواز کرده و تجهیزات نظامی برای جمهوری آذربایجان بردهاند.
بر اساس این گزارش، هر بار که درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان پیش آمده، شمار پروازها بین اسرائیل و آذربایجان نیز بیشتر شده است.
در ادامه این گزارش آمده است که در برابر ارسال سلاح از اسرائیل به آذربایجان، باکو نیز به موساد اجازه داده تجهیزات شنود و رهگیری در آن کشور نصب کند و فعالیتهای ایران را زیر نظر بگیرد.
این گزارش میافزاید که اسناد آرشیو اتمی ایران که موساد از تهران ربود، از طریق جمهوری آذربایجان به اسرائیل منتقل شد.
این اولین بار نیست که رسانهها از همکاری اسرائیل و جمهوری آذربایجان در زمینه مقابله با تهدید هستهای ایران خبر دادهاند.
در اردیبهشت ۱۳۹۷ نیز روزنامه الجریده کویت در گزارشی در مورد چگونگی دستیابی جاسوسان اسرائیلی به اسناد و مدارک مربوط به برنامه هستهای ایران نوشت و گزارش داد که «قاچاقچیان ایرانی در رساندن محموله سرقتشده به خاک جمهوری آذربایجان شرکت داشتهاند».
الجریده افزود: «اسناد به دست آمده از یک انبار مخفی در جنوب تهران در دو کامیون جاسازی شده و سپس به وسیله قاچاقچیان از دو مسیر مختلف بهسوی مرز ایران و جمهوری آذربایجان منتقل شد.»
با این حال به گزارش این روزنامه کویتی، مقامات دولت آذربایجان علیرغم روابط نزدیکشان با اسرائیل، هیچ اطلاعی از انجام این عملیات نداشتند.