

عبداللطیف جمال رشید، رییسجمهوری عراق، روز سهشنبه اول فروردین ماه همراه با هیاتی برای شرکت در کنفرانس سازمان ملل متحد درباره آب، بغداد را به مقصد نیویورک ترک کرد.
کنفرانس آب سازمان ملل که از ۲۲ تا ۲۴ مارس در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار می شود، به عنوان فرصتی برای تسریع پیشرفتها درباره دسترسی جهانی به آب آشامیدنی سالم تا سال ۲۰۳۰ در نظر گرفته میشود.
سازمان ملل متحد دسترسی به آب سالم برای همه ساکنان کشورهای مختلف را موضوعی محوری در توسعه پایدار قرار داده و آن را یکی از حقوق اساسی بشر میداند.
با این حال دههها سوءمدیریت و استفاده بیش از حد از منابع محدود آبی در کشورها، تنش آبی را تشدید کرده و بسیاری از جنبههای زندگی را که به این منبع حیاتی وابسته هستند، تهدید میکند.
دولت عراق نیز همچون کشورهای همسایه خود با بحران کمآبی مواجه است که ناشی از بحرانهای زیست محیطی و خشکسالی در نتیجه کمبود بارش باران و همچنین سوءمدیریتهاست.
همچنین بغداد تاکنون بر سر مساله آبهای مشترک با تهران و آنکارا به نتیجهای نرسیده و به ویژه اختلافات آبی ایران و عراق از دههها پیش جریان داشته و اکنون نیز بغداد به استفاده بیش از حد ایران از منابع آبی مشترک اعتراض دارد.
دو سال پیش مهدی رشید الحمدانی، وزیر وقت منابع آبی عراق، از قصد وزارت امور خارجه و مجلس این کشور برای شکایت رسمی علیه ایران در دادگاه بینالمللی خبر داد.
او به روزنامه الصباح گفت در حالی که مذاکرات بغداد با ترکیه بر سر مساله آبهای مشترک نتایج خوبی داشته اما آنها با ایران به تفاهمی نرسیدهاند.
وزارت منابع آبی عراق هشدار داده بود به مدارکی دست یافته که نشان میدهند ایران در حال حفر تونل و تغییر مسیر آب است.
عراق میگوید عملکرد ایران در طول سالهای اخیر در رابطه با آبهای مشترک «لطمههای جبرانناپذیری» به اقتصاد این کشور و ساکنان منطقه وارد کرده است.
این در حالی است که پیش از آن مسعود تجریشی، معاون وقت محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست، با ابراز نگرانی از تحولات حوزه آب در کشورهای همسایه ایران اعلام کرد عراق در حال آبگیری «سازههایی بدون کارکرد مشخص در بالادست» است که ممکن است بر کانونهای گرد و غبار منطقه تاثیرگذار باشد.
تجریشی در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا با اشاره به این موضوع گفت: «مطمئنا با این آبگیریها و توسعه منابع آبی در بالادست حوضه دجله و فرات با تحولاتی در پایین دست روبهرو میشویم.»
او میزان تاثیر این مساله بر ایران را «نامشخص و نیازمند مطالعه» خواند.
ایران در سالهای گذشته با مشکل افزایش ریزگردها و گرد و غبار روبهرو شده است که منشا آنها کشور عراق بوده.
پیشتر دولت جمهوری اسلامی و تشکلهای محیط زیستی ایران نسبت به ساخت و آبگیری سد ایلسو بر رود دجله و تاثیر آن بر محیطزیست کشور ایران اعتراض کرده بودند.