مولوی عبدالحمید خواستار به رسمیت شناختن حقوق و آزادی مردم و رفع مشکل افراد بی‌شناسنامه شد

جمعه ۱۴۰۱/۱۲/۱۹

عبدالحمید اسماعیل‌زهی، در سخنان پیش از نماز جمعه روز ۱۹ اسفند بار دیگر خواستار به رسمیت شناختن حقوق و آزادی همه شهروندان ایرانی و تغییر و تحول کشور منطبق بر خواست مردم شد. او همچنین به مشکل بی‌آبی سیستان و مشکل هویتی و بی‌شناسنامه بودن شهروندان اشاره کرد.

امام جمعه اهل سنت زاهدان، خطبه‌های پیش از نماز خود را برخلاف جمعه‌های پیشین در فضایی غیر انتقادی‌تر نسبت به حکومت و کم‌تر سیاسی پیش برد.

مدیریت ضعیف منشا بن‌بست سیاسی و اقتصادی و اعتراضات است

مولوی عبدالحمید از «منافع ملی، امنیت و آزادی همه ایرانیان و اجرای عدالت برای همه در سراسر ایران» به‌عنوان اولویت‌های اساسی کشور یاد کرد و گفت «مدیریت ضعیف» باعث شده از استعدادهای موجود در ایران به صورت صحیح و به نفع مردم بهره‌برداری نشود.

او همچنین بروز مشکلات اقتصادی، گرسنگی مردم، بن‌بست سیاسی و بروز اعتراضات را ناشی از فقدان «مدیریت صحیح» خواند و تاکید کرد: «سیاست‌ها به نحوی تنظیم شدند که مدیران ضعیف بالا بیایند و کشور به دست مدیران ضعیف و ناتوان بیفتد. اما این سیاست‌ها باید مورد توجه و تغییر قرار بگیرند.»

اسماعیل‌زهی با اشاره به نادیده گرفته شدن مشکلات منطقه‌ای، قومی، ‌مذهبی،‌ حقوق زنان، ‌حقوق اقلیت‌ها و جوانان و همه اصناف و طیف‌ها، بار دیگر خاطرنشان کرد: «اگر این حقوق رعایت نشود و تا آزادی کامل بیان، قلم، احزاب، انتقاد و اندیشه و ... در کشور نباشد، مشکلات هم باقی می مانند. این آزادی‌ها حق اولیه هر انسانی هستند. در تمام فرهنگ‌ها و همه تمدن‌ها این حقوق بین‌المللی به رسمیت شناخته شده و باید در ایران هم رعایت شوند.»

امام جمعه اهل سنت زاهدان که پیش از این خواستار برگزاری همه‌پرسی برای تعیین نظام سیاسی موردنظر مردم شده بود، تصریح کرد: «باید تغییر و تحولی در مُلک شکل بگیرد که خواسته ملت را برآورده کند.»

حکومت‌های اسلامی باید شرایط عصر حاضر و دنیا را مدنظر قرار دهند

مولوی عبدالحمید در بخش دیگری از صحبت‌هایش با نگاهی به ممنوعیت تحصیل دختران در افغانستان و نیز حملات شیمایی اخیر به مدارس، خواستار الگوبرداری از جهان شد و گفت: «مسلمانان و حکومت‌های اسلامی که به نام دین آمده‌اند باید شرایط عصر حاضر و دنیا را نگاه کنند که به کجا رسیده و دیگر کشورها برای زن‌ها چه برنامه‌ای دارند و چه پیشرفتی در عرصه‌های علمی، اجتماعی و فناوری و دانش داشتند و همان را در کشور اسلامی هم پیاده کنند.»

او با تاکید بر «برنامه‌ریزی و ترغیب دختران به ادامه تحصیل از سوی حکومت‌ها» البته با رعایت «شئونات دینی و اسلامی» مدعی شد: «هیچ دینی به خصوص اسلام، مانع تعلیم و دانش‌اندوزی زنان نیست.»

امام جمعه اهل سنت زاهدان همچنین با اشاره به اینکه «اگر می‌خواهیم اسلام را در جهان عرضه کنیم باید این مسائل را در نظر بگیریم»، گفت: «نباید فرهنگ‌های محلی بر ما و بر دستورات و فرهنگ اسلامی غلبه کند. نباید این فرهنگ‌های محلی که نسبت به زنان و مردان و جوانان و جامعه سخت‌گیری می‌کند ما را تحت تاثیر قرار دهد. توصیه‌ام به همگان این است که حقوق زنان را رعایت کنند و {علاوه بر تحصیل} زمینه برای فعالیت شغلی آن‌ها فراهم شود.»

بسیاری برای ایران جنگیده‌اند اما شناسنامه ایرانی ندارند

اسماعیل‌زهی در ادامه به «گرفتاری و مشکل هویتی» شهروندان سیستان و بلوچستانی اشاره کرد و گفت: «بسیاری از اقوام ساکن این منطقه شناسنامه ندارند. درحالی‌که متعلق به همین وطن و آب و خاک‌اند و خودشان و پدران‌شان اینجا متولد شده‌اند و بسیاری برای این آب و خاک جنگیده‌اند.»

او خواستار توجه مسوولان به مشکل هویتی و رفع این مشکل شد و یادآوری کرد: «خیلی‌ها به هر دری زدند اما نتوانستند شناسنامه بگیرند و برای همین نداشتن شناسنامه دستگیر می‌شوند. اما این فرد بالاخره این‌جا متولد شده و خودش را ایرانی می‌داند. اگر هم پناهنده است و از کشورهای همسایه به سیستان و بلوچستان آمده مهمان است و باید به او توجه کنیم.»

مردم سیستان از کم‌آبی و غبار و طوفان دائمی در رنج‌اند

مولوی عبدالحمید همچنین به مشکل آب سیستان اشاره کرد و گفت این منطقه با اینکه دارای بهترین زمین‌هاست اما بدون آب مانده و مردمش نمی‌توانند زندگی کنند.

او ادامه داد: «مردم سیستان در رنج هستند. همیشه غبار و طوفان در منطقه جاری است و آبی نه برای کشاورزی و دامداری و نه زندگی عادی وجود ندارد. برای همین، همه ما باید به سیستان فکر کنیم و نباید این منطقه فراموش شود.»

امام جمعه اهل سنت زاهدان با تاکید بر تلاش‌های مردمی، حکومتی و دولتی برای حل این مشکل، از دولت طالبان خواست تا مساله آب سیستان را از طریق اختصاص حق‌آبه حل کند و گفت: «حتی اگر آب کم است هم باید {بین دو کشور ایران و افغانستان} تقسیم شود چون مردم سیستان هم بر این رود {هیرمند} حق دارند.»

پربیننده‌ترین‌ها

خبر
میراث ناملموس
جهان‌نما

پربیننده‌ترین ویدیو‌ها

رادیو

روایت شما

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما
ارسال کنید