دفتر سخنگوی فراجا ظهر روز پنجشنبه ۱۱ اسفند، با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد: «افرادی که روز گذشته مرتکب رفتار ناشایست و خشونتآمیز با زنی در مقابل یک مدرسه شده بودند، با اقدامات اطلاعاتی از سوی ماموران پلیس مورد شناسایی قرار گرفته و بازداشت شدند.»
دفتر سخنگوی فراجا از «همراهی قوه قضاییه در رسیدگی به این موضوع» و «تحویل بازداشتشدگان به دادسرا» خبر داد و گفت این پرونده در حال رسیدگی در دستگاه قضایی است.
روز چهارشنبه و در ادامه «ترور شیمیایی» دانشآموزان، دختران دانشآموز دبیرستان ۱۳ آبان در منطقه تهرانسر مسموم و شماری از آنها به مراکز درمانی منتقل شدند.
پس از این اتفاق، دختران دانشآموز این مدرسه هنگام خروج از مدرسه شعار «مرگ بر دیکتاتور» و «زن زندگی آزادی» سر دادند و تعدادی از اولیای دانشآموزان مقابل مدرسه تجمع کرده و خواستار رسیدگی به موضوع شدند.
اما ویدیویی که از این تجمع منتشر شد نشان میدهد ماموران لباس شخصی به قصد بازداشت زنی که به نظر میرسد مادر یکی از دانشآموزان مسموم شده است، وحشیانه به او حمله کرده، یکی از ماموران جلوی دهان او را میگیرد و ماموری دیگر موهایش را با خشونت میکشد.
ساعتی پس از انتشار این ویدیو، سخنگوی فرماندهی انتظامی با انتشار بیانیهای از پیگیری حادثه خبر داد و گفت که «فرد مذکور پلیس نبوده است».
در این اطلاعیه آمده است: «فرمانده انتظامی تهران تیمی از افسران حرفهای را مامور پیگیری چند و چون حادثه کرده. تجسسها نشان داده کارکنان پلیس هیچ نقشی، خواه مستقیم یا غیرمستقیم [در این اتفاق] نداشتهاند.»
در واکنش به این اطلاعیه پلیس، محسن برهانی، حقوقدان و وکیل دادگستری که با آغاز جنبش ژینا مواضعی انتقادی علیه دستگاه قضایی و احکام اعدام صادر شده گرفته است، در توییتر خود نوشت: «دقیقا مشکل همینجاست؛ وجود نهادهای مختلف و موازی که برای پیدا کردن ضارب نیاز به تحقیق است در حالی که اصل این اقدامات نه شرعی است و نه قانونی. بیچاره ملتی که نمیداند توسط کدامین نهاد کتک میخورد!»
او همچنین این زن را نه مجرم که «مادری معترض و نگران» توصیف کرد و خطاب به مقامهای نظامی و امنیتی گفت: «جیغ زدن یک مادر را امنیتی نکنید؛ همدردی کنید. کشیدن مو و لمس صورت و دهان وی برای قطع صدایش هم حلال شد؟ بر کدامین شریعت و آیین هستید؟»
یک روز پس از این اتفاق، شمار بیشتری از نهادهای رسمی و شخصیتهای سیاسی نسبت به کتک خوردن این مادر از لباسشخصیها واکنش نشان دادند؛ از جمله احمد وحیدی، وزیر کشور و البته «جانشین فرماندهی کل قوا در فراجا» که نامهای به احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی نوشت.
وحیدی در این نامه به رادان دستور داد تا «عامل یا عوامل برخورد نامناسب» با این زن را شناسایی و به مراجع ذیصلاح معرفی کند.
همزمان، سازمان قضایی نیروهای مسلح با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که دادستان نظامی تهران دستور بررسی تصاویر مربوط به «رفتار خلاف شأن با یکی از شهروندان» را در مقابل مدرسهای در تهران صادر کرده است.
در اطلاعیه این سازمان آمده است: «همه کارکنان نیروهای مسلح موظف به رعایت قوانین و حدود شرعی و اخلاقی در برخورد با شهروندان و متهمان یا حتی مجرمان هستند و با هر تخلفی برخورد قانونی خواهد شد.»
سازمان قضایی نیروهای مسلح همچنین وعده داده است «به محض مشخص شدن ابعاد مختلف اتفاق»، آن را به اطلاع مردم میرساند.
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران هم در گزارشی مستقل با عنوان «بررسی تکمیلی و هویتی» حادثه مدعی شده که «این زن ۵۴ ساله هیچ فرزندی در مدرسه دخترانه ۱۳ آبان تهرانسر ندارد» و با هدف پروندهسازی برای او و تبرئه ضاربانش تاکید کرده است: «[او] در طول چند ساعت حضورش مقابل مدرسه مکررا اقدام به تشویق دانشآموزان و عابران به سر دادن شعارهای ساختارشکنانه کرده است.»
کاربران شبکههای اجتماعی اما در واکنش گسترده به این اتفاق، از همان ساعات نخست پس از انتشار ویدیو اقدام به شناسایی فرد ضارب لباس شخصی کرده و بسیاری او را منتسب به «نیروی بسیج» تهرانسر دانستند.
گفته میشود با توجه به شعارهای ضدحکومتی که در برخی تجمعها مقابل مدارس سر داده شده، نیروهای لباس شخصی و بسیج برای مقابله با این اعتراضات به محوطه مدرسههایی که در آنها مسمومیت دانشآموزان گزارش شده، فرستاده شدهاند.
این برخوردهای خشن با مردم معترض اما بیسابقه نبوده و در برخورد با معترضان در طول سالهای گذشته دیده شده است. در جریان خیزش انقلابی مردم ایران علیه جمهوری اسلامی هم بارها تصاویر و ویدیوهایی از برخورد خشن نیروهای انتظامی، امنیتی، لباس شخصی و بسیج با معترضان منتشر شد.