

با گذشت شش ماه از فیلترینگ، دفتر ریاستجمهوری در نامهای به وزارت ارتباطات درخواست کرد تا بازگشت اینترنت به «شرایط عادی» و فراهمسازی دسترسی به «اینترنت آزاد» بررسی شود. این در حالی است که وزیر ارتباطات در این مدت محدودیتهای اعمال شده را به گردن نهادهای امنیتی انداخته بود.
مجتبی توانگر، نماینده مجلس شورای اسلامی، در حساب توییتر خود تصویری از نامه غلامحسین اسماعیلی، رییس دفتر ابراهیم رئیسی را به عیسی زارعپور منتشر کرد و گفت موضوع بازگرداندن اینترنت به شرایط عادی به دستور کار کارگروه اقتصاد دیجیتال دولت تبدیل شده است.
محتوای این نامه از تعاریف و عبارتهای بسیار کلی برای شاخص کیفیت اینترنت استفاده کرده است در حالی که کاربران ساکن ایران پیش از آغاز خیزش انقلابی نیز هیچگاه به اینترنت عادی و آزاد دسترسی نداشتهاند.
اینترنت آزاد به معنی دسترسی آزادانه به همه محتوای موجود روی این شبکه جهانی است بدون هیچ اختلالی روی زیرساختهای فنی یا پروتکلهای مختلف.
رفع محدودیت دسترسی به اینستاگرام و واتساپ با دهها میلیون کاربر فعال در ایران و عدم ایجاد اختلال روی پروتکلهای اینترنتی که برخی از آنها برای کارکرد ویپیانها حیاتی هستند، از اصلیترین خواستههای برخی فعالان اینترنتی در ایران در ماههای گذشته بوده است.
با وجود این، عیسی زارعپور همراه عدهای دیگر از مسوولان جمهوری اسلامی، ایجاد دسترسی دوباره به شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای فیلتر شده را به معرفی نماینده قانونی از سوی این شرکتها منوط کردهاند. اتفاقی که با توجه به انتظار نظام از این نوع همکاریها، رخ دادن آن بسیار بعید به نظر میرسد.
کارگروه اقتصاد دیجیتال که در نامه دفتر ریاست جمهوری خطاب قرار گرفته است، دی ماه سال ۱۴۰۰ به دستور ابراهیم رئیسی با اهدافی مانند توسعه زيرساختهای اقتصاد دیجیتال و حمایت از پلتفرمهای داخلی تشکیل شد.
به جز وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات که ریاست این کارگروه را بر عهده دارد، افرادی مانند وزیر اطلاعات، وزیر دفاع و رییس سازمان صداوسیما نیز از اعضای این کارگروه به شمار میروند.
در ماههای گذشته که کاربران اینترنت در ایران شاهد شدیدترین محدودیتها بودهاند، توجه و تمرکز حکومت به جای رفع مشکلات اینترنت، به توسعه پیامرسانهای وابسته به نظام معطوف شد و گاه گاه نیز آمارهای عجیب و غریبی از میزان استقبال مردم از این پلتفرمها منتشر شده است.
چیزی که در عمل اتفاق افتاده اما روی آوردن کاربران عادی به راهکارهای تازهتر برای دور زدن فیلترینگ و هزینههای گزاف برای دسترسی آزاد به اینترنت بوده است.