سند اختصاصی: روسیه در پروژه‌های نفتی ایران کم‌کار است و چین تمایل به مشارکت ندارد

چهارشنبه ۱۴۰۱/۱۱/۲۶

مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه ایران، در نامه‌ای به محمد مخبر، معاون اول رئیسی، که به دست ایران اینترنشنال رسیده، اعلام کرده که شرکت‌های روسی در پروژه‌های نفت و گازی ایران «کم کار» هستند و شرکت‌های چینی تمایلی به مشارکت در این پروژه‌ها ندارند.

صفری در این نامه درباره وضعیت فاز ۱۱ پارس جنوبی و همچنین ۱۰ میدان نفتی و گازی که اجرای پروژه‌های آنها به روسیه و چین سپرده شده یا به آنها پیشنهاد شده، گزارش داده است.

اصل سند را از طریق لینک زیر بخوانید

صفری در این نامه تاکید کرد که «روس‌ها در اجرای پروژه‌ها خصوصا در زمینه فشارافزایی در میدان پارس جنوبی کم‌کار‌ند که در نظر است از طرق مختلف (مذاکرات در تهران با دعوت از آنها و همچنین مذاکرات سفیر کشورمان در مسکو) برای تسریع در اجرای پروژه‌ها آنها را ترغیب نماییم.»

بر اساس نامه معاون وزیر خارجه ایران، پس از انصراف شرکت‌های توتال فرانسه و سی.ان.پی.سی چین از مشارکت در طرح فاز ۱۱ پارس جنوبی، شرکت پتروپارس اقدامات خود را برای فعال کردن این فاز انجام داده و سکوی مستقر در فاز ۱۲ به فاز ۱۱ منتقل شده و قرار است فشارافزایی به این میدان توسط گازپروم روسیه انجام شود.

او همچنین اعلام کرد که اطلاعات دو میدان دو میدان گازی کیش و پارس شمالی در اختیار شرکت گازپروم روسیه قرار گرفته و قرار است تا اردیبهشت ۱۴۰۲ نتایج مطالعات و طرح توسعه جامع به شرکت ملی نفت تحویل شود.

جواد اوجی، وزیر نفت ایران، چهارم شهریور اعلام کرده بود که در یک سال گذشته بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار تفاهم‌نامه و قرارداد نفتی و گازی در این وزارت‌خانه امضا شده که تنها نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار آن با گازپروم روسیه بوده است.

شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه در تیرماه یادداشت تفاهمی به ارزش حدود ۴۰ میلیارد دلار امضا کردند و بر اساس آن گازپروم به شرکت ملی نفت ایران در توسعه میادین گازی کیش و پارس شمالی و همچنین شش میدان نفتی کمک خواهد کرد.

در همین حال معاون وزیر خارجه ایران در نامه خود اعلام کرد که تفاهم‌نامه میادین نفتی آذر، چنگوله، دارخوین، آبتیمور، منصوری و کرنج با گاز پروم روسیه امضا شده و اطلاعات این میادین در شهریور ۱۴۰۱ برای مطالعات تحویل این شرکت شده است.

معاون وزیر خارجه ایران همچنین خواستار ترغیب شرکت‌های چینی از جمله ساینویک برای مشارکت در توسعه و گسترش میادین نفتی ایران شده است.

شرکت سینوپک چین از مشارکت در فاز دوم طرح توسعه میدان نفتی یادآوران در مرز ایران و عراق خارج شده است.

با این حال همزمان با سفر ابراهیم رئیسی به پکن، فریدون کردزنگنه،مدیر سرمایه‌گذاری شرکت ملی نفت، گفت که مذاکرات با سینوپک چین برای مشارکت در طرح توسعه میدان نفتی یادآوران ادامه دارد.

معاون وزیر خارجه ایران در این نامه همچنین نوشت که پیشرفت دو پروژه مشترک آبان و پایدار غرب حدود ۴۰ درصد بوده که «در مقایسه با برنامه پیش بینی شده عقب هستیم و قرار است با ورود برخی قطعات خریداری شده از چین در روند تکمیل پروژه تسریع گردد.»

صفری با بیان اینکه «زمان زیادی برای اجرایی شدن این پروژه‌ها از دست رفته» خواستار صدور مجوزهای لازم از سوی دولت شورای اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه شده است.

در سال های گذشته گزارش های مختلفی درباره متوقف ماندن پروژه‌های توسعه میدان‌های نفتی و گازی ایران به دلیل خروج شرکت های خارجی از این پروژه‌ها منتشر شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
مستند کوتاه - جنگ برای استقلال
جهان‌نما
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.