خبرگزاری صداوسیما پیشتر نوشته بود ماچیاِی والچاک، استاد دانشگاه لهستانی، همزمان با یک رزمایش موشکی با حضور در شهداد کرمان به دلیل نمونهبرداری از خاک بازداشت شد.
صداوسیما همچنین با پخش تصاویری از چند گردشگر در کویر شهداد، ادعا کرد که یکی از این افراد گیلز ویتاکر، معاون سفیر بریتانیا در تهران است که با خانواده خود به عنوان گردشگر به کویر شهداد سفر کرده و نیروهای سازمان اطلاعات سپاه پاسداران او را هنگام نمونهبرداری از خاک کویر و به اتهام جاسوسی بازداشت کردهاند.
پس از آن یکی از سخنگویان وزارت امور خارجه بریتانیا به ایراناینترنشنال گفت که گزارش تلویزیون ایران درباره دستگیری یک دیپلمات بریتانیایی کذب محض است.
تعدادی از شهروندان اروپایی در ایران زندانی هستند اما تنها نام برخی از آنان منتشر شده است.
در همین حال سه روز پیش مرکز رسانه قوه قضاییه خبر داد که الیویه وند کاستیل، امدادگر بلژیکی زندانی در ایران، به ۴۰ سال زندان، جریمه نقدی و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده که ۱۲/۵ سال آن قابل اجرا است.
الیویه واند کاستیل، ۴۱ ساله، از بهمن ماه سال گذشته در ایران در بازداشت است.
پیش از این گمانهزنیهایی درباره احتمال مبادله این امدادگر بلژیکی با اسدالله اسدی، دیپلمات محکوم شده جمهوری اسلامی در بلژیک مطرح شده بود.
تابستان گذشته، توافق استرداد محکومان میان بلژیک و ایران با وجود هشدارهای گسترده نهادها و سازمانهای حقوق بشری نسبت به تقویت رویکرد گروگانگیری جمهوری اسلامی به موجب این توافق، در پارلمان بلژیک به تصویب رسید اما دادگاه قانون اساسی بلژیک، روز پنجشنبه ۱۷ آذر، این معاهده جنجالی را به حالت تعلیق درآورد.
پس از خیزش انقلابی مردم ایران گزارشهایی درباره بازداشت تعدادی از شهروندان اروپایی منتشر شده است.
از جمله سانتیاگو سانچز، هوادار اسپانیایی فوتبال که قصد داشت مسیر زادگاهش تا محل برگزاری جام جهانی در قطر را پیاده طی کند، اواسط مهر در ایران بازداشت شد. پس از آن نیز گزارشی درباره بازداشت آنا بانیر، دیگر شهروند اسپانیایی منتشر شد.
جمهوری اسلامی در سالهای گذشته شماری از شهروندان خارجی یا چند تابعیتی را با اتهامهایی عمدتا از جنس «جاسوسی» یا «اقدام علیه نظام» بازداشت کرده است. بازداشتهایی که دولتهای غربی از آن به عنوان «اهرم سیاسی»، «باجخواهی» و «دیپلماسی گروگانگیری» جمهوری اسلامی برای مبادله این شهروندان با زندانیان خود در دیگر کشورها یاد میکنند.
در همین حال جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، روز سهشنبه ۲۰ دی ماه بار دیگر خواهان آزادی مراد طاهباز، سیامک نمازی و عماد شرقی از زندان جمهوری اسلامی شدند.