سارا خادمالشریعه، قهرمان نخست شطرنج ایران، بدون حجاب اجباری در مسابقات قهرمانی ۲۰۲۲ جهان در قزاقستان شرکت کرد. در همین رقابتها، آتوسا پورکاشیان هم به نمایندگی از تیم آمریکا حاضر شد. از سوی دیگر با وجود فشارهای حکومتی، اعتراض چهرههای ورزشی و هنری به حجاب اجباری ادامه دارد.
در ادامه اعتراضها به حجاب اجباری و با وجود افزایش فشارهای حکومتی، خادمالشریعه به عنوان نماینده شطرنج ایران در مسابقات قهرمانی جهان، حجاب اجباری را از سر برداشت.
خادمالشریعه نخستین شطرنجباز زن ایرانی است که علاوه بر کسب درجه استادبزرگ زنان، در سن ۱۸ سالگی در هشتاد و چهارمین کنگره شطرنج جهان هم توانسته بود عنوان استاد بینالمللی شطرنج را به دست بیاورد.
برداشتن حجاب اجباری به عنوان مقاومتی مدنی که رسانههای وابسته به حکومت از آن با عنوان «کشف حجاب» یاد میکنند، در ماههای گذشته به اقدام اعتراضی فراگیری میان چهرههای هنری و ورزشی بدل شده است.
آتوسا پورکاشیان، دیگر ملیپوش شطرنج ایران که آذر ماه امسال به عضویت تیم ملی شطرنج آمریکا درآمده بود هم بدون حجاب اجباری و به نمایندگی از تیم آمریکا در این مسابقات حاضر شد.
با آغازش خیزش انقلابی ایرانیان، شماری از زنان فعال در عرصه ورزش و هنر با برداشتن حجاب اجباری از سر، به اعتراضات مردمی پیوستند.
الناز رکابی، یکی از نخستین ورزشکارانی بود که بدون حجاب اجباری در رقابتهای آسیایی صخرهنوردی در کره جنوبی حاضر شد. اقدامی که به سرعت خبرساز شد و علاوه بر واکنش رسانههای جهان به این موضوع، صدها شهروند نیز هنگام بازگشت تیم صخرهنوردی به ایران، برای استقبال از رکابی به فرودگاه رفتند.
پس از او ورزشکاران دیگری نیز بدون حجاب اجباری در مسابقات ملی و جهانی حاضر شدند؛ از جمله نیلوفر مردانی که در مسابقات اسکیت زنان در ترکیه بدون روسری روی سکوی قهرمانی رفت و پارمیدا قاسمی، کماندار رشته ریکرو تیم ملی ایران که در مراسم اهدای مدال در اختتامیه لیگ تیروکمان تهران، مقابل مسوولان فدراسیون، حجاب اجباری را از سر برداشت.
علاوه بر حمایت شمار قابل توجهی از ورزشکاران از اعتراضات سراسری که جرقه آن را کشته شدن مهسا امینی به دست نیروهای گشت ارشاد زد، چهرههای فرهنگی و هنری هم در ماههای گذشته در همراهی با مردم و حمایت از اعتراضات، حجاب اجباری را از سر برداشتهاند.
دهها هنرمند زن ایرانی عکسها و ویدیوهایی از خود بدون حجاب اجباری منتشر کردند که این حرکت اعتراضی منجر به بازداشت چند تن از آنان از جمله ترانه علیدوستی، کتایون ریاحی، هنگامه قاضیانی و سهیلا گلستانی و تهدید و احضار شماری دیگر شد.
تعدادی از این هنرمندان دستگیر شده با صدور قرار وثیقه بهطور موقت آزاد شدند اما ترانه علیدوستی که روز ۲۶ آذر با یورش ماموران امنیتی به خانهاش بازداشت شده بود همچنان در بند ۲۰۹ اوین زندانی است.
علاوه بر این اقدامات اعتراضی، تعداد زنانی که بدون روسری اجباری در خیابانها حاضر میشوند نیز بیش از پیش افزایش یافته است.
همزمان، جمهوری اسلامی از اجرای طرحهایی جدید برای «حجاب و عفاف» و افزایش «هزینه بدحجابی و بیحجابی در كشور» خبر داده است.