امام جمعه اهل سنت زاهدان روز ۳۰ آذر در جلسه مدیران مدارس دینی اهلسنت شورای هماهنگی سیستان و بلوچستان، تاکید کرد: «وقتی حاکمیت در حق اهل سنت تبعیض قایل باشد و اهل سنت در نیروهای مسلح و دستگاه قضایی و مناصب مهم به عنوان کادر اصلی حضور ندارند، مشخص است که ماموران، مردم ما را با بیرحمی میزنند.»
به گفته عبدالحمید اسماعیلزهی، اگر در نیروهای مسلح مجموعهای از اقوام و مذاهب حضور میداشتند «کسی جرات نمیکرد به اینصورت مردم را بزند».
اسماعیلزهی از حمله سال ۱۳۷۲به مسجد جامع مکی زاهدان و کشتار نمازگزاران هم یاد کرد که در آن حادثه «۱۳ نفر شهید شدند».
در تاریخ ۱۲ بهمن سال ۷۲، پس از تخریب مسجد اهل سنت مشهد (شیخ فیض) بهدست ماموران امنیتی و سپاه پاسداران، مردم زاهدان در مسجد مکی تحصن و اعتراضاتی مسالمتآمیز برگزار کردند.
نیروهای حکومتی اما با حمله به این تجمع، شمار زیادی از نمازگزاران را کشته و زخمی کردند.
عبدالحمید اسماعیلزهی که آن زمان نیز امام جمعه اهل سنت زاهدان بود، با اشاره به این که «در حادثه ۱۳۷۲ نیز مردم را بدون هیچ گناهی زدند»، تاکید کرد: «ما میگوییم اگر تبعیض نمیبود، حوادث ۱۳۷۲ و هشتم مهر ۱۴۰۱ اتفاق نمیافتاد.»
امام جمعه اهل سنت زاهدان با تاکید بر این که «ما مدرک داریم که در حادثه جمعه خونین زاهدان اصلا به کلانتری حمله نشده و حتی یک نفر هم به سمت کلانتری نرفته است»، گفت: «بعد از این که از سمت کلانتری به طرف مردم شلیک میشود، عدهای آن هم نه از داخل مصلی بلکه از بیرون آن، به سمت کلانتری حرکت میکنند و سنگپرانی شروع میشود.»
او تاکید کرد بر همین اساس، این ادعا که به کلانتری «حمله مسلحانه» شده و یا «گروهک» حمله کرده است، به هیچ وجه صحیح نیست زیرا در حادثه مصلی حتی یک مامور نظامی هم کشته نشده است.
امام جمعه اهل سنت زاهدان در ادامه گفت: «ما مدرک داریم که مردم در مصلی از چهار طرف هدف تیراندازی قرار گرفتهاند و مصلی کاملا در محاصره بوده است.»
عبدالحمید اسماعیلزهی به حملاتی اشاره کرد که پیش از این حادثه علیه نمازخانههای اهلسنت در کلانشهرها شروع شده بود و گفت: «فرماندار مشهد اعلام کرده بود اجازه نمیدهد یک نمازخانه اهلسنت هم در این شهر فعالیت کند. در تهران هم میگفتند یا مجوز بیاورید یا این که نمازخانه را تعطیل میکنیم. وقتی میگفتیم از کجا مجوز بگیریم؟ میگفتند نمیدانیم. از هر جا میخواهید بگیرید.»
او همچنین با اشاره به مطالباتی که برای مجازات آمران و عاملان جمعه خونین زاهدان داشتهاند، گفت: «با وجود گذشت بیش از سه ماه از حادثه و علیرغم وعدههایی که داده شده، هنوز آنطور که باید رسیدگی نشده است. اگرچه میگویند درباره این پرونده تعدادی را احضار و بازداشت کردهاند.»
اسماعیلزهی همچنین خواستار رسیدگی به موضوع مطالبات و اعتراضات «تمام هموطنان ایرانی» شد.
امام جمعه اهل سنت زاهدان روز سهشنبه نیز در توییتی وضعیت موجود را برای مردم «غیر قابل تحمل» توصیف کرد و نوشت: «عاقلانه است حاکمیت برای جلوگیری از تلفات بیشتر و فروپاشی اجتماعی، تن به خواسته مردم بدهد.»
مولوی عبدالحمید در نماز جمعههای پس از هشتم مهر ماه، بارها به انتقاد از حاکمیت و سرکوب معترضان و صدور حکم اعدام برای مردم معترض پرداخته و خواهان محاکمه آمران و عاملان کشتار جمعه خونین زاهدان شده است.
از زمان آغاز خیزش انقلابی ایرانیان تاکنون، بیشترین کشتههای سرکوب مربوط به استان سیستان و بلوچستان با ۱۳۰کشته بوده است.