درخواست "گزارشگر ویژه" برای تحقیق مستقل درباره مرگ مهسا امینی و برخورد با معترضان در ایران

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، در هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی این سازمان در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران هشدار داد و گفت: «تحریم‌ها، دولت را از تعهداتش در قبال قوانین بین المللی حقوق بشر معاف نمی‌کنند.»

همزمان با ابراز نگرانی عمیق ۲۱ کارشناس سازمان ملل از سرکوب معترضان در ایران، گزارشگر ویژه حقوق بشر این سازمان در امور ایران ضمن ابراز نگرانی شدید از کشته شدن معترضان از جمله کودکان، خواستار برقرار شدن ساز و کار مستقل تحقیق در مورد مرگ مهسا امینی و رویدادهای پس از آن شد.

رحمان در گزارش خود به هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد اعلام کرد تحقیقات داخلی حداقل استانداردهای شفافیت و بی‌طرفی را نداشته‌اند.

او به کشته شدن صدها معترض از جمله جان باختن ۲۷ کودک و ضرب و جرح شمار دیگری از کودکان «تا حد مرگ» اشاره کرد و گفت که از گزارش‌ها درباره حمله به مدرسه‌ها در شهرهای مختلف کشور و دستگیری کودکان بسیار نگران است.

او در گزارش خود نقض حقوق بشر و خشونت اعمال شده علیه معترضان در ایران را بی‌سابقه خواند.

در گزارش رحمان همچنین به تحت فشار قرار دادن خانواده کشته‌شدگان برای اعترافات اجباری و رد کردن کشته شدن نزدیکانشان در جریان اعتراضات و همچنین بازداشت هزاران نفر اشاره شده است.

در همین حال ۲۱ کارشناس حقوق بشر سازمان ملل از استفاده از گلوله‌های جنگی در جریان سرکوب معترضان در ایران ابراز نگرانی عمیق کردند.

آنان همچنین گزارش‌ها درباره خشونت فیزیکی و جنسی علیه زنان در جریان اعتراضات و محرومیت آنان از حقوق خود در حین بازداشت و پس از آن را «وحشتناک» خواندند.

این گزارشگران خواستار تحقیقات مستقل بین‌المللی درباره این موارد شدند.

۱۰ گزارشگر ویژه و کارشناس سازمان ملل متحد نیز از شورای حقوق بشر این سازمان خواستند تا با برداشتن گام‌های ضروری، از جمله تشکیل یک اجلاس فوق‌العاده، به مساله نقض فاحش حقوق بشر در ایران بپردازد.

آنان از درخواست تشکیل سازوکار ویژه بین‌المللی برای پایان‌ دادن به مصونیت مرتکبان نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی و مسوول‌ شناختن آنان که پیش از این از سوی سازمان عفو بین‌الملل نیز مطرح شده است، حمایت کردند.