پسر معاون رئیسی: از مهاجرت به کانادا تا تاسیس شرکت خدمات وی‌پی‌ان

شنبه ۱۴۰۱/۰۶/۱۹

حاشیه‌های پسر انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده ابراهیم رئیسی طی روزهای گذشته در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های خبری به یکی از پربحث‌ترین موضوعات تبدیل شده است؛ ماجرایی که با خبر مهاجرت فرزند معاون رئیسی به کانادا آغاز شد و بعد به بحث تاسیس شرکت خدمات VPN او رسید

موضوع مهاجرت فرزندان مسئولین جمهوری اسلامی به خارج از ایران بحث تازه‌ای نیست. معصومه ابتکار که پیش از انسیه خزعلی، معاون امور زنان رییس جمهور در دوره روحانی بود تنها یکی از صدها نفر از کارگزاران جمهوری اسلامی است که علی‌رغم نوای ضدیت با غرب، فرزندش قاره آمریکا را به جای ایران برای زندگی انتخاب کرده است.

انسیه خزعلی پس از اوج گرفتن خبرها درباره فرزندش، در حساب توییتری خود نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و این مهاجرت را «سفر موقت کاری» با هدف «پشتیبانی مجموعه دانش‌بنیانی» دانست که فرزندش در ایران مدیریت می‌کند. او همچنین در رشته‌توییت خود وعده داد پسرش «در ماه‌های آینده» به کشور باز می‌گردد.

اما داستان فرزند معاون رئیسی فقط به موضوع مهاجرت او به کانادا ختم نمی‌شود.

حمید رضازاده فرزند انسیه خزعلی، متولد سال ۱۳۶۵ در تهران است. پدر او، سید محمدرضا رضازاده در مهر سال ۱۳۸۴ و در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، استاندار فارس شد.

حمید رضازاده در سال ۱۳۹۰ شرکت «سامانه همراه پیچک» را در تهران تاسیس کرد که عمده فعالیتش در حوزه تولید نرم‌افزارهای موبایل بود. او پنج سال بعد زمانی که صداوسیما در یک برنامه تلویزیونی او را به عنوان کارآفرین نمونه دعوت کرد، اظهار داشت شرکتش را تنها با مبلغ چهار میلیون تومان که آن هم حاصل وام ازدواجش بوده تاسیس کرده است.

او همچنین در بخش دیگری از این برنامه مهاجرت نکردن اعضای شرکتش به خارج از ایران با وجود داشتن شرایط را تمایل آن‌ها برای ماندن در کشور عنوان می‌کند. بررسی‌ها نشان می‌دهد خود او دست کم حالا چهار سال است که ایران را به قصد زندگی در کانادا ترک کرده است.

شرکت سامانه همراه پیچک در سال ۱۳۹۲ از طرف شرکت «رهنما کاميابان نخسين» با مدیریت «امیر وهوشی» سرمایه دریافت می‌کند اما طبق اطلاعات موجود در سایت روزنامه رسمی، در سال ۱۳۹۷ و به رغم موفقیت‌های ادعایی منحل می‌شود. بنابر این، ادعای انسیه خزعلی درباره فعالیت فرزندش در شرکتی داخلی نمی‌تواند درست باشد، زیرا آن شرکت حالا دیگر وجود خارجی ندارد.

یک سال پیش از آن که صداوسیما حمید رضازاده را به عنوان کارآفرین نمونه معرفی کند، او شرکت و نرم‌افزاری با نام Betternet برای عرضه خدمات VPN در فروشگاه اپل و اندروید تولید کرده بود؛ درست زمانی که هنوز ساکن ایران بود.

بر اساس اطلاعات منتشر شده در وبسایت AppBrain که به بررسی تاریخچه و فعالیت اپلیکیشن‌های موبایل می‌پردازد، شرکت Betternet اولین نسخه از برنامه خود را سال ۱۳۹۴ منتشر کرده است. حمید رضازاده در صفحه رزومه آنلاین خود (که پس از اوج‌گیری حواشی حذف شده)، خود را موسس و مدیر این شرکت معرفی کرده است.

شرکت Betternet که در کشور کانادا ثبت شده از زمان تاسیس تا کنون هیچ اشاره‌ای به نام اعضای تیم خود یا موسسینش نکرده است. تنها اسمی که می‌توان در زمان راه‌اندازی وبسایت این برنامه، آن هم در وبلاگ آن یافت، نام Benjamin White است که مراجعه به حساب توییتری منتسب به او تنها یک توییت از سال ۲۰۱۹ را نشان می‌دهد که لینکی است به مقاله جیسون رضاییان در روزنامه واشنگتن پست در تقبیح قرارگیری سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی.

امیر وهوشی، سرمایه‌گذار ایرانی حمید رضازاده از شرکت رهنما در ایران در کسب‌وکار فروش VPN نیز او را تنها نگذاشته و طبق اطلاعات عمومی منتشر شده درباره سرمایه‌گذاری‌های انجام شده روی شرکت Betternet، وهوشی از طریق دیگر شرکت سرمایه‌گذاری خود در کانادا با نام 7Gate، از جمله اولین سرمایه‌گذاران این مجموعه در سال ۲۰۱۵ بوده است.

بررسی گزارش‌های موجود در وبسایت AppBrain نشان می‌دهد که کاربران ساکن ایران جزو ۴ کشور اصلی استفاده کننده از خدمات برنامه Betternet به شماره می‌روند.

گزارشی که در سال ۲۰۱۶ توسط سازمان تحقیقات علمی استرالیا درباره ریسک‌های امنیتی استفاده از برخی برنامه‌های پرمصرف VPN منتشر شده نشان می‌دهد برنامه VPN تولید شده توسط شرکت Betternet بیشترین ابزارهای ردیابی را (با ۱۴ نوع کتابخانه مختلف) در بین برنامه‌های برسی شده در آن تحقیق در خود جای داده است.

با مراجعه به صفحه حریم خصوصی سایت Betternet به نظر می‌رسد حالا با گذشت بیش از هشت سال از آغاز فعالیت این نرم‌افزار و در اختیار داشتن بیش از ۵۰ میلیون مشترک، هم‌اکنون مدیریت این مجموعه به شرکت دیگری به نام Aura واگذار شده است.

تولید و عرضه ابزارهای خدمات VPN بارها از سوی جمهوری اسلامی به عنوان فعالیتی ضد امنیت ملی اعلام شده است. حسین رونقی، زندانی سیاسی سابق در سال ۱۳۸۸ به دلیل عرضه ابزارهایی برای دور زدن فیلترینگ اینترنت ایران به ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم شده بود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
چشم‌انداز
خبر
گفت‌وگوی ویژه

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.