گزارش رسانه‌های اسرائیلی از جزییات احیای برجام؛ ۱۶۵ روز فاصله بین روز امضا تا روز اجرا

دوشنبه ۱۴۰۱/۰۶/۰۷

در حالی که آمریکا و جمهوری اسلامی در حال رد و بدل کردن پاسخ‌های خود به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای برجام هستند، رسانه‌های اسرائیلی جزییاتی از این متن منتشر کرده‌اند.

جزییاتی از پیش‌نویس نهایی اتحادیه اروپا برای احیای برجام روز یکشنبه ششم شهریور در برخی رسانه‌های اسرائیلی، از جمله روزنامه‌های هاآرتص و جروزالم‌پست، منتشر شد.

این پیش‌نویس «نهایی» را اتحادیه اروپا ۳۰ تیرماه و پس از ماه‌ها بن‌بست در مذاکرات هسته‌ای، در اختیار ایران و آمریکا گذاشت و به آنها مهلت داد که نظر خود را درباره این پیش‌نویس ارائه دهند.

به نوشته رسانه‌های اسرائیلی، از روزی که ایران و آمریکا توافق جدید را امضا کنند، موسوم به «روز صفر»، تا روزی که اجرای کامل این توافق آغاز شود چهار مرحله و ۱۶۵ روز فاصله خواهد بود و طرفین در این مدت به «اعتمادسازی» خواهند پرداخت.

ایران و آمریکا باید پیش از فرا رسیدن «روز صفر»، بر سر آزادی زندانیان غربی از ایران در ازای آزادسازی پول‌های مسدود شده جمهوری اسلامی به یک توافق جانبی رسیده باشند؛ این نخستین مرحله از مراحل چهارگانه خواهد بود.

در همین مرحله، جمهوری اسلامی باید موارد نقض برجام را متوقف کند اما می‌تواند ذخایر اورانیوم بسیار غنی‌شده را نگاه دارد.

به نوشته رسانه‌های اسرائیلی، در مرحله بعدی که در روز امضای برجام صورت می‌گیرد، جو بایدن سه فرمان اجرایی قبلی درباره ایران را لغو خواهد کرد و همچنین هفت میلیارد دلار اموال جمهوری اسلامی در کره جنوبی آزاد خواهد شد.

جمهوری اسلامی نیز در این مرحله غنی‌سازی ۶۰ درصدی را متوقف و آن را به غنی‌سازی ۲۰ درصدی کاهش می‌دهد.

مرحله بعدی ارسال توافق احیای برجام به کنگره ظرف پنج روز پس از روز صفر خواهد بود و بایدن از کنگره خواستار لغو تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران (مواردی که در اختیار کنگره است) خواهد شد.

رسانه‌های اسرائیلی یادآور شده‌اند عده‌ای در آمریکا استدلال می‌کنند از آنجا که توافق اصلی برجام به تصویب کنگره رسیده بود، لایحه بازگشت به این توافق نیازی به طرح دوباره در کنگره ندارد؛ با این حال رابرت مالی حدود سه ماه پیش در جلسه سنا گفته بود توافق جدید تحت لایحه‌ای جدید به کنگره ارسال خواهد شد.

رسانه‌های اسرائیلی همچنین از احتمال دیگر، یعنی وتوی بایدن در صورت رای منفی کنگره به توافق، سخن گفته‌اند.

«روز تایید»، یعنی ۶۰ روز پس از روز صفر، آمریکا بازگشت خود به برجام را به اطلاع شورای امنیت سازمان ملل و همچنین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواهد رساند و به ایران برای فروش ۵۰ میلیون بشکه نفت یک بار معافیت می‌دهد.

در این مرحله، جمهوری اسلامی نیز سطح غنی‌سازی اورانیوم را به پنج درصد کاهش می‌دهد و آماده ارائه اطلاعات به آژانس می‌شود.

روز ۱۲۰ «روز اجرای مجدد» نام‌گذاری شده و ایران و آمریکا دست‌کم هفت روز پیش از آن تصمیم خود برای ادامه مسیر بازگشت به برجام را به طور عمومی اعلان خواهند کرد.

روز ۱۶۵ به عنوان «روز تکمیل» نام‌گذاری شده و در آن روز لغو تمامی محدودیت‌ها و تحریم‌های اتمی علیه جمهوری اسلامی عملی خواهد شد؛ همچنین در آن روز تحریم تسلیحات متعارف علیه ایران نیز برداشته خواهد شد.

رسانه‌های اسرائیلی همچنین به چند تاریخ در سال‌های بعد نیز اشاره کرده‌اند؛ از جمله به سال ۲۰۲۴ که محدودیت ایران در زمینه تحقیقات و توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته منقضی خواهد شد.

این رسانه‌ها همچنین سال ۲۰۲۵ که مکانیسم ماشه (بازگشت تمامی تحریم‌ها در صورت تخطی ایران) منقضی خواهد شد را یادآور شده‌اند.

در سال ۲۰۳۰ نیز کلیت توافق هسته‌ای با ایران به طور کامل منقضی می‌شود.

اسرائیل بارها با احیای برجام در صورت فعلی آن مخالفت کرده و در روزهای اخیر نیز شماری از مقام‌های ارشد اسرائیلی برای انتقال نگرانی‌های خود در این باره به آمریکا رفته‌اند.

داوید بارنه‌عا، رییس موساد، نیز قرار است در روزهای آتی به همین منظور رهسپار واشینگتن شود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
چند چند
۲۴
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.