تلاش جمهوری اسلامی برای کارزار «خبرهای خوب»، در پی انتشار اخبار فساد

یکشنبه ۱۴۰۱/۰۶/۰۶

در پی افشای تازه‌ترین پرونده فساد در ایران، مربوط به فولاد مبارکه که واکنش‌های گسترده‌ای را به دنبال داشته، مقام‌های جمهوری اسلامی با متهم کردن رسانه‌ها به انتشار «اخبار بد»، خواستار راه‌اندازی کارزاری از خبرهای «خوب» شدند.

پس از آن که روابط عمومی مجلس با صدور اطلاعیه‌ای درباره گزارش تحقیق و تفحص فولاد مبارکه اعلام کرد که این گزارش برای انتشار عمومی نبوده، برخی از نمایندگان مجلس هشدار داده‌اند که انتشار بدون مجوز هرگونه گزارش تحقیق و تفحص «جرم» است.

موسی غضنفرآبادی، رییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس گفت: «از لحاظ قانونی تا زمانی که رای قطعی صادر نشده است، کسی نمی‌تواند نتایج گزارش‌های تفحص را اعلام کند و کسی که بدون مجوز گزارش تفحص از مجلس را منتشر می‌کند، خلاف قانون عمل کرده است.»

او تاکید کرد: «هرچند حکمی برای اخلال‌گران اقتصادی و برخورد با آنها قبلا صادر شده، اما قبل از قطعیت حکم محکومان، اعلام اسامی جرم است.»

همچنین مهدی طغیانی، نماینده اصفهان و سخنگوی کمیسیون اقتصادی گفت «قطعا انتشار مفصل گزارش تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی از فولاد مبارکه تخلف است و اساسا با «سیره‌» رهبر جمهوری اسلامی در تضاد است.

بر اساس گزارش مجلس، طی سه سال حدود ۹۰ مورد «تخلف، انحراف، تحمیل خسارت و توزیع رانت» به ارزش بیش از ۹۱ هزار میلیارد تومان در شرکت فولاد مبارکه اصفهان صورت گرفته و این رقم، بزرگترین رقمی است که تاکنون از فسادهای مالی در جمهوری اسلامی رسانه‌ای شده است.

اما در واکنش به انتشار این گزارش، ابراهیم رئیسی اعلام کرد که این گونه فسادها ربطی به حکومت ندارد و «نظام جمهوری اسلامی پاک است».

غلامحسین محسنی اژه‌ای هم اعلام کرد که اساسا چنین گزارشی به دست قوه قضاییه نرسیده است. محمدباقر قالیباف نیز گفت که مجلس گزارش تحقیق و تفحص از فولاد مبارکه را علنی نکرده و با اعلام مصادیق قبل از رسیدگی قضایی مخالف است.

چند سال پیش، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در ارتباط با پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی در بانک‌های ایران رسانه‌ها را تهدید کرد که «نباید این قضیه را کش دهند»، زیرا به زعم او «عده‌ای می‌خواهند از این حوادث برای زدن توی سر مسئولین سوءاستفاده کنند.»

تاکید رهبران جمهوری اسلامی بر «پاک بودن» این حکومت در حالی است که بر اساس اعلام سازمان شفافیت بین‌الملل، جمهوری اسلامی از نظر سلامت معاملات اقتصادی و تجاری، در میان ۱۸۰ کشور در رتبه ۱۵۰ قرار دارد.

متهم کردن رسانه‌ها به انتشار «اخبار بد» و فراخوان برای انتشار «اخبار خوب»

رهبر جمهوری اسلامی پیشتر از رسانه‌های ایران خواسته بود که «اخبار خوب و امیدبخش» را مخابره کنند که این جمله او در سربرگ وبسایت خبرگزاری ایسنا آورده شده است.

خبرگزاری فارس نیز بخشی را به نام «خبر خوب» در وبسایت خود به راه انداخت که مثلا تعداد زیاد فرزندان یک «زوج طلبه» در یک روستای ایران را به عنوان خبر خوب منتشر می‌کند.

همچنین خامنه‌ای به تازگی ضمن حمله به فضای مجازی و رسانه‌های خارج از کشور، گفت: «در مقابل این تهاجم رسانه‌ای، جهاد تبیین یک فریضه قطعی و فوری است.»

اکنون نیز همزمان با موج انتقادها از فساد موجود در جمهوری اسلامی، مقام‌های جمهوری اسلامی با تاکید بر انتشار «اخبار خوب»، انگشت اتهام خود را بار دیگر به سوی رسانه‌ها نشانه رفتند.

مهدی سیاری، جانشین سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، «استراتژی دشمن» را «موج‌سازی» در ‌ایران «از طریق جنگ رسانه‌ای» اعلام کرد.

سیاری روز شنبه در جمع فعالان رسانه‌ای حکومتی گفت: «رسانه خط مقدم انقلاب و نظام است. دشمن جنگ رسانه علیه ما راه انداخته است.»

او افزود: «دشمن دنبال برهم زدن امنیت روانی جامعه است و این کار را در حوزه رسانه و به صورت خاص اخبار بد دنبال می‌کند.»

جانشین سازمان اطلاعات سپاه همچنین از رسانه‌های حکومتی خواست «محتوای خوب و اثرگذار» را در دستور کار خود قرار دهند.

او گفت: «گاه به صورت جزیره‌ای اقدامات خوبی صورت می‌گیرد اما نیاز به تمرکز برای تولید محتوای خوب داریم و شبکه‌های اجتماعی ما نیز باید منسجم باشند.»

در روزهای اخیر و همزمان با «هفته دولت» در ایران، مقام‌ها و رسانه‌های دولتی به طور مرتب از «خبرهای خوب» در حوزه‌های مختلف خبر می‌دهند.

احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد، روز یکشنبه در یک نشست خبری گفت که حتی اگر جمهوری اسلامی با آمریکا بر سر احیای برجام به توافق نرسد وضعیت ایران «از این بدتر نخواهد شد».

این در حالی است که روند افزایش قیمت‌ها در ماه‌های اخیر در ایران شتاب گرفته و این روند همچنان ادامه دارد.

پیشتر نیز به ویژه در دوره محمود احمدی‌نژاد که تنش‌ها میان تهران و قدرت‌های جهانی بر سر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی افزایش یافته بود، او مدام از «خبرهای خوب» هسته‌ای سخن می‌گفت.

با این حال این سیاست جمهوری اسلامی، مورد تردید برخی در داخل ایران نیز قرار گرفته است.

حمید ضیایی پرور، استاد ارتباطات، به ایسنا گفته است: «اخبار بد بخشی از واقعیت‌های جامعه است و رسانه نمی‌تواند به صرف اینکه خبر بد است آن را منتشر نکند. وقتی کیف‌قاپی، خفت‌گیری و زورگیری، قتل، تصادف ترور و انفجار هست رسانه باید اینها را منتشر کند و نمی‌تواند بگوید همه‌چیز آرام است و جامعه من چقدر خوشبخت است.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
حرف آخر
جهان‌نما
خبر

شنیداری

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.