شرایط نگران‌کننده نیروگاه اتمی زاپروژیا؛ جلسه سوئد و فنلاند با ترکیه درباره الحاق به ناتو

جمعه ۱۴۰۱/۰۶/۰۴

همزمان با ادامه ابراز نگرانی‌ها درباره وضعیت نیروگاه اتمی زاپروژیا در اوکراین، روز جمعه چهارم شهریور، نمایندگان ترکیه با نمایندگان سوئد و فنلاند درباره پیوستن این دو کشور به ناتو و مواضع آنکارا دیدار خواهند کرد.

نمایندگان ترکیه، سوئد و فنلاند امروز در هلسینکی، پایتخت فنلاند، برای گفت‌وگو در مورد گسترش ناتو به شمال اروپا ملاقات خواهند کرد.

اعلام شده است که ریاست هیأت ترکیه‌ را سدات اونال، معاون وزیر امور خارجه و ابراهیم کالین، مشاور ارشد سیاست خارجی رئیس‌جمهوری بر عهده دارند.

در تیر ماه و پس از آن که آنکارا در یادداشت تفاهمی سه‌جانبه با هلسینکی و استکهلم، مخالفت خود را با پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو کنار گذاشت، روند رسمی پیوستن این دو کشور به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) آغاز شد.

برای اجرای این تفاهم‌نامه، سه کشور یک ساز و کار مشترک دائمی با حضور کارشناسان وزارت امور خارجه، کشور و دادگستری و همچنین سرویس‌های اطلاعاتی و نهادهای امنیتی خود ایجاد کردند.

خواسته ترکیه برای کنار گذاشتن مخالفت خود این بود که فنلاند و سوئد از شبه‌نظامیان کُرد که در این کشورها حضور دارند حمایت نکنند و منع واردات فروش برخی سلاح‌ها را به ترکیه لغو کنند.

از ۳۰ عضو ناتو، ۲۳ عضو تا کنون عضویت این فنلاند و سوئد در این ائتلاف نظامی را در پارلمان‌های خود تصویب کرده‌اند.

ترکیه اما برای میانجی‌گری میان روسیه و اوکراین هم اقدامات گسترده‌ای انجام داده که از جمله آن‌ها انعقاد تفاهم‌نامه انتقال غلات اوکراین بین طرفین در استانبول و با حضور دبیر کل سازمان ملل متحد بود.

روز جمعه در ادامه ابراز نگرانی‌ها از وضعیت نیروگاه زاپروژیا، اوکراین اعلام کرد که شش راکتور این نیروگاه همچنان از شبکه برق اوکراین قطع هستند. روسیه اما این موضوع را رد کرد و روز جمعه چهارم شهریور، بار دیگر اوکراین را متهم کرد که نیروگاه اتمی زاپروژیا را دو بار در روز گلوله‌باران می‌کند.

در مقابل اوکراین روسیه را به گلوله‌باران این نیروگاه و جدا کردن آن از شبکه برق اوکراین متهم کرده است.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه اما نسبت به استفاده از تأسیسات هسته‌ای غیرنظامی به عنوان ابزار جنگی در اوکراین هشدار داد.

نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا از بزرگ‌ترین نیروگاه‌های هسته‌ای در اروپا و نهمین نیروگاه بزرگ هسته‌ای در جهان است.

در شرایط عادی این نیروگاه تولید یک‌پنجم برق مصرفی در اوکراین و تقریبا نیمی از انرژی تولید شده تأسیسات هسته‌ای اوکراین را بر عهده دارد.

دبیر کل و دیگر مقامات سازمان ملل خواستار خروج نیروهای نظامی روسیه از محدوده این نیروگاه شده‌اند اما روسیه این درخواست را رد کرده است.

رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، از رایزنی با مقام‌های روسیه برای بازدید بازرسان آژانس از این نیروگاه خبر داده و نسبت به پذیرفته شدن این موضوع از سوی روسیه، ابراز امیدواری کرده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
خبر ورزشی
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.