استمرار بن‌بست سیاسی در عراق؛ تجمع هواداران صدر و هواداران چارچوب هماهنگی در بغداد

جمعه ۱۴۰۱/۰۵/۲۱

در حالی که بن‌بست سیاسی در عراق ادامه دارد، هواداران مقتدی صدر و هواداران «چارچوب هماهنگی» شامل گروه‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی، روز جمعه ۲۱ مرداد دو تجمع برگزار کردند. همزمان صدر از هواداران چارچوب هماهنگی خواست که به اعتراض مسالمت‌آمیز پای‌بند باشند.

بر اساس گزارش‌ها، ظهر روز جمعه، چند هزار تن از هواداران مقتدی صدر که تقریبا دو هفته به تحصن در پارلمان و سپس در اطراف آن ادامه دادند، برای برگزار کردن یک نماز جمعه اعتراضی دیگر در منطقه سبز بغداد تجمع کردند.

مخالفان آن‌ها که از چارچوب هماهنگی (گروه‌های مورد پشتیبانی جمهوری اسلامی) حمایت می‌کنند، پس از برگزاری یک تجمع در اوایل ماه اوت، یک بار دیگر حوالی ساعت پنج بعد از ظهر به وقت محلی، در خیابانی منتهی به منطقه سبز، تظاهرات کردند.

در این تجمع اعتراضی، تظاهرکنندگان شعاریی همچون «دوره نخست‌وزیری مصطفی الکاظمی نباید تمدید شود»، «دولت در سریع‌ترین زمان ممکن تشکیل شود» و «جریان صدر منطقه سبز را ترک کند» سر داده شد.

چهارچوب هماهنگی همچنین فراخوان داده است تا طرفدارانش از تمامی شهرهای عراق به معترضان در بغداد بپیوندند و تا اطلاع ثانوی در ورودی منطقه سبز تحصن کنند.

بر اساس بیانیه مطبوعاتی چارچوب هماهنگی، این بسیج جدید خواستار «تشکیل دولتی» برای ارائه خدمات عمومی در گرمای تابستان، یافتن راه‌حل برای قطع روزانه برق و کمبود آب است.

مقتدی صدر اما روز جمعه با صدور پیامی در حساب توئیتر خود از تظاهرکنندگان چارچوب هماهنگی خواست که اعتراضاتشان مسالمت‌آمیز باشد.

او خطاب به هواداران چهارچوب هماهنگی گفت بهتر است اعتراضاتشان در راستای اصلاحات باشد نه حفظ اقتدار دولت‌هایی که منفعتی برای عراق نداشته‌اند.

او همچنین از قوه قضاییه عراق خواست تا پارلمان را منحل کند و ضرب‌الاجل آن را تا پایان هفته آینده تعیین کرد.

از سوی دیگر یکی از رهبران جریان صدر فاش کرد مقتدی صدر اسناد و مدارکی دارد که نشان می‌دهد چهارچوب هماهنگی گروه‌های مورد حمایت ایران، دستگاه قضایی عراق را برای رسیدن به اهداف خود تحت فشار قرار داده است.

برگزاری این دو تجمع اما در حالی است که صدر و مخالفانش به رویارویی خود بر سر انتخابات زودهنگام پارلمانی در کشوری که در بحبوحه بحران سیاسی است ادامه می‌دهند.

از اواخر ماه ژوییه، دو جناح سیاسی شیعی عراق، رقابت‌های لفظی شدید و تجمع‌هایی را به صورت زنجیره‌ای به راه انداخته‌اند اما این جدال به خشونت کشیده نشده است.

جریان صدر از یک سو خواستار انحلال پارلمان و انتخابات زودهنگام پارلمانی است و از سوی دیگر، چارچوب هماهنگی، ائتلافی که گروه‌های شیعه طرفدار جمهوری اسلامی را گرد هم آورده، با این ایده موافقت چندانی ندارد.

چارچوب هماهنگی که در ابتدا انتخابات زودهنگام قانونگذاری را تحت شرایط خاصی پذیرفته بود، اکنون با فراخوان «تشکیل دولت»، فشار خود را حفظ کرده است.

برای روز جمعه در خارج از بغداد هم تظاهرات دیگری برنامه‌ریزی شده بود و جریان صدر از هواداران خود خواسته بود تا ساعت پنج بعداز‌ظهر در سراسر کشور تظاهرات کنند.

قرار بود همزمان، تظاهراتی هم در حمایت از چارچوب هماهنگی در بصره (جنوب) و در استان نینوا (شمال) برگزار شود.

۱۰ ماه پس از آخرین انتخابات پارلمانی در اکتبر سال گذشته میلادی، عراق همچنان در انتظار انتصاب نخست‌وزیر و رئیس جمهوری خود است.

بحران کنونی زمانی آغاز شد که جریان صدر از نامزدی محمد الشیاع السودانی که در پایان ماه ژوییه از سوی چارچوب هماهنگی برای پست نخست وزیری معرفی شد، حمایت نکرد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چند چند
۲۴
جهان‌نما
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.