سخنگوی فراجا: ۹۰ درصد خودروهای سرقت شده در چهار ماه اول سال ۱۴۰۱ تولید داخل بودند
مهدی حاجیان، سخنگوی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی (فراجا) اعلام کرد از اول فروردین ماه تا کنون، حدود ۲۰ هزار خودرو در ایران سرقت شدهاند که ۹۰ درصد آنها خودروهای ساخت داخل کشور بودهاند. حاجیان گفت حدود ۷۸ درصد این خودروها قبل از سال ۸۸ و بقیه پس از این سال تولید شده بودند.
سخنگوی فراجا خواستار توجه بیشتر شرکتهای خودروساز به سیستم ایمنی و ضد سرقت خودرو شد.
مقامهای نیروی انتظامی در سالهای گذشته نیز بارها اعلام کردهاند تا ۹۰ درصد سرقت خودروها مربوط به خودروهای داخلی است.
به گفته حاجیان، در میان محصولات سایپا، پراید، وانت، تیبا و ساینا و در میان محصولات ایران خودرو، پژو، سمند و پیکان جزو سرقتشدهترین محصولات بودهاند.
سخنگوی فراجا همچنین گفت وقوع هر سرقت خودرو حدود ۴۰ نفر را درگیر میکند.
او گفت هیچ تعمیرگاهی نباید قطعات دسته دوم یدکی را روی خودرو نصب کند، مگر اینکه برای او احراز شود این وسیله از جایی صحیح تأمین شده است.
بر اساس آمار اعلام شده پیشین از سوی مقامهای قوه قضاییه، به طور متوسط هفت درصد از سرقتهای کشور مربوط به سرقت خودرو، هشت درصد مربوط به موتورسیکلت و ۲۴ درصد سرقت قطعات، لوازم و محتویات خودرو است.
در این میان گاهی خودروهای مراکز دولتی و مقامات نیز به سرقت میروند. از جمله سال ۹۷ باشگاه خبرنگاران جوان از سرقت ۲۰ خودروی نمایندگان مجلس در مدت یک سال خبر داد.
روزنامه شرق پنجم تیر ماه در گزارشی بر اساس آمارهای مرکز آمار ایران خبر داده بود در پنج سال گذشته میزان سرقت در ایران بیشتر از چهار برابر شده است.
شمار سرقتها در سال ۹۵ حدود ۳۴۳ هزار و ۴۲۵ فقره بوده که سال ۱۴۰۰ به حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار فقره رسیده است.
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس روز ۲۴ اسفند سال ۱۴۰۰ گفته بود «اختلاف طبقاتی، برخورد نکردن با مفسدان دانه درشت، ضعف در قوانین و به دنبال آن بیانگیزگی نیروی انتظامی»، از جمله مواردی هستند که زمینه افزایش سرقت در جامعه را فراهم کردهاند.
مهدی سعادتی همچنین در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا گفته بود موضوع سرقت دارای ابعاد چندگانه و ریشههای مختلف است: «اولین ریشه سرقت، فقر است. زمانی که در سطح جامعه فاصله طبقاتی باشد و مافیاها، دلالان و کسانی که یک شبه با زد و بند و رانت به جایی رسیدهاند، در سطح جامعه گسترش یافتهاند و با آنان نیز برخورد نشده است، سرقت نیز گسترش مییابد.»