ادارههوانوردیغیرنظامیعربستانسعودیبامدادجمعهدربیانیهایاعلامکرددرراستایکنوانسیونهایبینالمللیمبنیبرعدمتبعیضبینهواپیماهایغیرنظامی،حریمهواییاینکشوربهرویهمههواپیماهاییکهالزاماتعبورازحریماینکشوررادارند،بازخواهدبود.
این سازمان در بیانیهاش افزود: «این تصمیم، مکمل تلاشها با هدف تحکیم جایگاه عربستان سعودی به عنوان یک قطب جهانی برای اتصال سه قاره و تقویت ارتباط هوایی بینالمللی خواهد بود.»
عربستان سعودی از زمان تاسیس اسرائیل در سال ۱۹۴۸، این کشور را به رسمیت نشناخته است.
جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، از این تصمیم استقبال کرد و گفت که این گام مهمی در جهت ایجاد منطقهای یکپارچهتر و با ثباتتر در خاورمیانه است.
او افزود: «امروز، من اولین رییسجمهوری ایالات متحده خواهم بود که از اسرائیل به جده در عربستان سعودی پرواز میکنم. در حالی که این لحظه مهم را جشن میگیریم، تصمیم عربستان سعودی میتواند به ایجاد حرکت در جهت ادغام بیشتر اسرائیل در منطقه از جمله با عربستان سعودی، کمک کند.»
یائیر لاپید، نخست وزیر اسرائیل، در واکنش به این تصمیم در حساب توییتری خود نوشت: «پس از یک راه طولانی و مخفیانه و دیپلماسی شدید با عربستان سعودی و ایالات متحده، شبکه هواپیمایی عربستان سعودی از باز شدن حریم هوایی به روی خطوط هوایی اسرائیل خبر داد.»
پروازهای اسرائیلی برای سفر به مقاصد آسیایی تاکنون مجبور بودند شبهجزیره عربستان را دور بزنند و به همین خاطر زمان این سفرها بین دو تا سه ساعت بیشتر طول میکشید. از این پس اسرائیلیها میتوانند از پروازهای ارزانتر و کوتاهتر به مقصدهای شرق برخوددار شوند.
اوز برلوویچ، مدیرعامل شرکت هواپیمایی اسرائیلی «ارکیا»، این «حرکت چشمگیر» را ستود وپیشبینیکردکهاینتصمیم،کوتاهشدنمسیرپروازهابهشرقدستکم۱۰درصدکاهشمییابد.
بایدن عصر جمعه با یک پرواز مستقیم از فرودگاه بنگوریون در تلآویو اسرائیل راهی شهر جده در عربستان سعودی شد. این پرواز نمادین، حاکی از تلاش دولت آمریکا برای عادیسازی بیشتر روابط اسرائیل با کشورهای عربی منطقه از جمله عربستان سعودی است.
پیش از این سفر، اسرائیل و عربستان سعودی نیز نشانههای مثبتی نشان دادند. اسرائیل اعلام کرد هیچ مخالفتی با واگذاری دو جزیره استراتژیک در دریای سرخ از سوی مصر به عربستان سعودی ندارد و عربستان سعودی نیز حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای اسرائیلی گشود.