قطر میزبان دور جدید مذاکرات احیای برجام؛ آمریکا: موضوع سپاه از میز مذاکرات برداشته شده

دوشنبه ۱۴۰۱/۰۴/۰۶

در حالی که به گفته ایران کشور قطر به عنوان محل دور جدید مذاکرات هسته‌ای برای احیای برجام انتخاب شده، یک مقام دولت آمریکا بدون ابراز خوشبینی درباره دور جدید مذاکرات گفت که موضوع حذف نام سپاه پاسداران از فهرست گروه‌های تروریستی از میز مذاکرات برداشته شده است.

محمد مرندی، مشاور رسانه‌ای تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی در مذاکرات وین برای احیای برجام، روز دوشنبه در این زمینه گفت: «ایران قطر را به عنوان کشوری برای میزبانی از مذاکرات انتخاب کرد زیرا این کشور دوست ما است.»

او با این حال اضافه کرد که «از سرگیری مذاکرات هسته‌ای به معنای نزدیک شدن به احیای توافق نیست» و «آمریکایی‌ها هنوز تصمیمات لازم را اتخاذ نکرده‌اند».

مذاکرات هسته‌ای ایران از اسفندماه گذشته متوقف شده و تاکنون بارها اتحادیه اروپا که نقش میانجی میان ایران و آمریکا در این مذاکرات را ایفا می‌کند، برای ازسرگیری گفت‌وگوها تلاش کرده است.

خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه نوشت که رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران روز دوشنبه ششم تیر به دوحه خواهد رفت و علی باقری‌کنی، مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی، روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه در پایتخت قطر خواهد بود.

پیشتر سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی گفته بود: «هیچ مذاکره مستقیمی با آمریکا انجام نخواهد شد، مذاکرات به صورت غیر مستقیم و با تسهیل‌گری اتحادیه اروپا انجام خواهد شد.»

او تاکید کرد: «تا همه چیز توافق نشود هیچ چیز توافق نمی‌شود. آنچه که ایران انجام داده است همه برگشت پذیر است به شرطی که طرف مقابل به تعهداتش عمل کند.»

انتخاب قطر به عنوان محل جدید مذاکرات هسته‌ای برای احیای برجام پس از آن صورت گرفته که جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزهای اخیر به تهران سفر کرد.

مرندی درباره دلایل جمهوری اسلامی برای تن دادن به ازسرگیری مذاکرات سخنی نگفت، اما اضافه کرد: «آمریکایی‌ها و همچنین اروپایی‌ها می‌دانند که به دلیل جنگ اوکراین شرایطشان سخت‌تر شده است بنابراین رسیدن به توافق به سود آمریکا است.»

یک مقام آمریکایی: توافق نزدیک نیست

به گزارش واشینگتن پست، یک مقام ‌ارشد دولت جو بایدن بدون خوشبینی درباره این دور از مذاکرات گفت توافق با جمهوری اسلامی از وقتی که این مذاکرات در سه ماه پیش متوقف شد، نزدیک‌تر نیست.

این مقام ارشد آمریکایی که نامش فاش نشده، به واشینگتن‌پست گفت: «ما قصد نداریم پیش‌داوری کنیم، اما انتظارات خود [از دور جدید مذاکرات] را بسیار تحت کنترل نگاه می‌داریم.»

در حالی که پیشتر مذاکره‌کنندگان آمریکایی گفته بودند حذف نام سپاه از فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا درخواستی خارج از مذاکرات احیای برجام است، این مقام آمریکایی اضافه کرد واشینگتن آماده بود در صورت موافقت ایران با برخی از اقدامات متقابل، این حذف را انجام دهد.

واشینگتن پست نوشت بر اساس گزارش‌ها، اقدامات مورد انتظار آمریکا، شامل توقف فعالیت‌های سپاه در یمن و سوریه و حمایت از حزب‌الله لبنان بود. این مقام آمریکایی گفت جمهوری اسلامی برای انجام این اقدامات آماده نبود و این موضوع «اکنون از روی میز خارج شده است».

همچنین در حالی که جمهوری اسلامی بارها خواسته دولت بایدن درباره خارج نشدن دولت بعدی از توافق احتمالی تضمین دهد، این مقام آمریکایی گفت: «ما بارها و بارها از این موضوع عبور کرده‌ایم.»

واشینگتن پست نوشت چنین تضمینی از نظر قانونی ممکن نیست.

این مقام ارشد آمریکایی تاکید کرد: «اگر آنچه قرار است مطرح کنند مسائلی فراتر از حوزه برجام باشد، طرح دوباره مسائل قدیمی یا مطرح کردن موارد جدید، کارساز نخواهد بود.»

درخواست فرانسه برای بازگشت ایران به بازار نفت

همزمان فرانسه روز دوشنبه در حاشیه برگزاری اجلاس سران گروه هفت در آلمان از کشورهای تولیدکننده نفت خواست تولید خود را «به طور استثنایی» بالا ببرند تا قیمت نفت که پس از جنگ اوکراین افزایش یافته، مهار شود.

ریاست جمهوری فرانسه همچنین خواستار «تنوع بخشیدن به منابع تامین» انرژی از سوی ایران و ونزوئلا شد تا فشار کاهش نفت روسیه کم شود.

همچنین بنی‌ گنتس، وزیر دفاع اسرائیل روز دوشنبه گفت این کشور با قدرت‌های جهانی همکاری خواهد کرد تا بر هر توافقی که ممکن است از مذاکرات هسته‌ای ایران حاصل شود، تاثیر بگذارد.

گنتس روز یکشنبه و به دنبال انتشار گزارشی در یک روزنامه اسرائیلی درباره دیدگاه موافق برخی مقام‌های نظامی این کشور نسبت به احیای برجام و مخالفت موساد با این موضوع، گفته بود تصمیم‌گیری در این باره بر عهده دولت است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
جهان‌نما
خبر
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.