احزاب تحت حمایت جمهوری اسلامی بار دیگر اکثریت پارلمان عراق را به دست آوردند

پنجشنبه ۱۴۰۱/۰۴/۰۲

دو هفته پس از استعفای دسته‌جمعی نمایندگان جریان صدر از پارلمان عراق، ۶۴ نماینده جدید سوگند یاد کردند و جایگزین نمایندگان مستعفی شدند. با اضافه شدن این نمایندگان، نفوذ احزاب تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در پارلمان عراق بیشتر شد و بار دیگر به نیروی اول این پارلمان تبدیل شدند.

نشست فوق‌العاده پارلمان عراق روز پنج‌شنبه دوم تیر برای تعیین جانشینان نمایندگانی که کناره‌گیری کرده بودند، برگزار شد. گرچه زمزمه‌هایی از تحریم این جلسه از سوی همپیمانان جریان صدر وجود داشت اما در نهایت این نشست با حضور بیش از ٢١٠ نماینده به ریاست محمد الحلبوسی، پس از چند ساعت تأخیر تشکیل شد.

احمد رباعی، نماینده شیعه پارلمان عراق پس از برگزاری این نشست گفت خروج نمایندگان صدر و جایگزینی آنان با نمایندگان ائتلاف تحت حمایت ایران، اجازه داد تا بار دیگر این ائتلاف با به دست آوردن حدود ۱۳۰ کرسی از ۳۲۹ کرسی پارلمان، به نیروی اصلی پارلمانی تبدیل شود.

این در حالی است که پیشتر حزب مقتدی صدر، روحانی پرنفوذ شیعه، با به دست آوردن ۷۳ کرسی، به نیروی اول پارلمان عراق تبدیل شده بود اما پس از هشت ماه بن‌بست بر سر تشکیل دولت عراق، صدر از نمایندگان خود خواست از نمایندگی در مجلس کناره‌گیری کنند.

بر اساس قوانین عراق، در صورت خالی ماندن هر یک از کرسی‌های پارلمان، نامزدی که بیشترین آرا را در حوزه انتخابیه نماینده آن کرسی کسب کند، جایگزین او خواهد شد.

روز چهارشنبه اول تیر، صدر از فشار بازوهای جمهوری اسلامی به گروه‌های سیاسی غیرشیعی عراق در آستانه برگزاری این نشست پارلمان خبر داد و گفت: «آنان در کشور علیه دستگاه قضایی اقدام و بر فراکسیون‌های سیاسی -چه مستقل‌ها و چه فراکسیون‌های غیر شیعی- در آستانه برگزاری این جلسه فشار وارد می‌کنند.»

فشار به حزب دموکرات کردستان از طریق قطع بودجه اقلیم کردستان، هدف قرار دادن میادین نفتی و گازی و حمله به دفتر نمایندگی این حزب در بغداد و هدف گرفتن دفاتر و خانه‌های نمایندگان سنی، از مهم‌ترین عوامل شکست پروژه اصلاحات و دولت اکثریت ملی بود.

کمی پیش از برگزاری این نشست، سه نامزد کرسی‌های خالی پارلمان که آنان هم به جریان صدر تعلق داشتند اعلام کردند در این جلسه شرکت نخواهند کرد.

به گزارش خبرگزاری ملی عراق، این نامزدها در بیانیه‌ای اعلام کردند مثل نمایندگان جریان صدر که استعفای خود را از کرسی‌های پارلمان عراق ارائه کردند، کناره‌گیری خود از جانشینی این نمایندگان مستعفی را به کمیسیون انتخابات ارائه خواهند کرد.

با اینکه هر یک از جریان‌های سنی و حزب دموکرات برای کمک به تشکیل دولت خواسته‌های خود را با هیأت هماهنگی شیعی مطرح کرده‌اند اما هنوز مشخص نیست این کشور شاهد تشکیل دولت جدید خواهد بود یا نه.

پیشتر باقر الساعدی، از اعضای هیأت هماهنگی، از معرفی نوری مالکی، حیدر العبادی و اسعد عیدانی، به عنوان کاندیداهای اصلی جریان‌های مورد حمایت ایران برای تصدی پست نخست وزیری خبر داده بود.

این در حالی است که این سه نفر پیشتر به دلایل مختلف مورد انتقاد مردم و معترضان در اعتراضات سراسری عراق قرار گرفته‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
تیتر اول
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.