لاوروف در تهران؛ امیرعبداللهیان گفت با روسیه برای بیاثر کردن تحریمهای آمریکا توافق کردیم

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد ایران و روسیه در ماههای گذشته توافقات مهمی برای بیاثر کردن تحریمهای آمریکا علیه این دو کشور داشتهاند. او مناسبات اقتصادی میان مسکو و تهران را برجسته کرد و روابط سیاسی و نفوذ روسیه در جمهوری اسلامی در پس آن پنهان ماند.
حسین امیرعبداللهیان روز پنجشنبه دوم تیر در یک نشست خبری مشترک با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه بدون ارائه جزییات درباره توافقهای مورد اشاره، گفت: «ما همانگونه که مخالف جنگ هستیم، مخالف اعمال تحریمهای غیرقانونی علیه کشورها از جمله کشور روسیه هستیم.»
آمریکا، کانادا، اتحادیه اروپا و متحدانشان پس از تهاجم روسیه به اوکراین در چندین نوبت تحریمهایی را علیه مسکو وضع کردهاند.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی درباره معاهده همکاری جامع و بلند مدت میان دو کشور نیز ابراز امیدواری کرد که به زودی جلسات کارشناسی برای نهایی کردن مفاد این موافقتنامه برگزار و تصویب آن در دولت ایران و روسیه و پارلمانهای دو کشور، پشت سر گذاشته شود.
امیرعبداللهیان به «همکاریهای فرهنگی و امنیتی» میان جمهوری اسلامی و روسیه نیز اشاره کرد و گفت دو سند در این زمینه «در روزهای گذشته در هیأت دولت جمهوری اسلامی به تصویب رسید و برای تصویب نهایی به مجلس شورای اسلامی ارسال شد.»
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی همچنین به توافق درباره پروژههای راهآهن از جمله تکمیل خط راهآهن رشت-آستارا اشاره کرد و از تمایل تهران برای لغو روادید میان ایران و روسیه خبر داد.
او گفت: «برای لغو روادید تجاری در گام اول با هدف افزایش مبادلات تجاری دو کشور گفتوگو کردیم.»
لاوروف نیز در این نشست خبری گفت تجارت روسیه و ایران سال گذشته ۸۰ درصد افزایش یافته و به حدود چهار میلیارد دلار رسیده است.
وزیران امور خارجه ایران و روسیه همچنین بر ضرورت از سر گرفتن مذاکرات وین برای احیای برجام تأکید کردند.
امیرعبداللهیان در این باره گفت: «امیدواریم هرچه زودتر گفتوگوهای وین از سر گرفته شود و با واقعبینی طرف آمریکایی، بتوانیم به نقطه توافق برسیم.»
او همچنین از روسیه و چین برای دادن رأی مخالف به قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تشکر کرد.
در حالی که مذاکرات احیای برجام از اسفند ماه گذشته تاکنون در حالت تعلیق است، به تازگی یک قطعنامه که از سوی قدرتهای غربی تدوین شده بود، علیه جمهوری اسلامی در نشست اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تصویب رسید.
این قطعنامه در شرایطی به تصویب رسید که آژانس در گزارشهای اخیر خود از عدم همکاری تهران در زمینه پاسخگویی درباره مکانهای اعلام نشده هستهای در ایران انتقاد کرده بود.