میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه، روز جمعه ۲۰ خردادماه، در مصاحبه اختصاصی با ایران اینترنشنال گفت که «هنوز زمان» برای احیای برجام وجود دارد و احتمال توافق «امکانپذیر و قابل انجام است.»
اولیانوف که در مذاکرات وین به عنوان رییس هیات مذاکرهکننده روسیه حضور داشت در این مصاحبه مدعی شد که اختلافات بین ایران و قدرتهای جهانی در پایان این مذاکرات در ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۰ «۹۹/۹ درصد» حل شده بود. او افزود: «در این مذاکرات پنج دقیقه با خط پایان فاصله داشتیم.»
نماینده روسیه قطعنامه انتقادی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران را محکوم کرد و گفت که این قطعنامه در این برهه بسیار حساس که نتیجه مذاکرات وین هنوز سوالبرانگیز است، «آسیبرسان و غیرمنطقی» است.
او که روز پنجشنبه این اقدام غرب را «احمقانه» خوانده بود، در این مصاحبه به ایران اینترنشنال گفت که نباید از زبان دیپلماتیک منحرف میشد.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی عصر روز چهارشنبه ۱۸ خرداد قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی و آمریکا مبنی بر لزوم پاسخگویی فوری ایران به سوالات آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره سه سایت مشکوک را با اکثریت قاطع تصویب کرد.
این قطعنامه خواستار پاسخگویی فوری ایران به سوالات آژانس درباره سه سایت مشکوک شده و همچنین از جمهوری اسلامی خواسته است پیشنهاد مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را برای شفافسازی و حل و فصل همه مسائل پادمانی باقیمانده، بپذیرد.
میخائیل اولیانوف وضعیت غیرعادی ایران از جمله ذخایر فزاینده اورانیوم غنیسازی شده تا ۶۰ درصد و محدودیتهای نظارت آژانس در کشور را تکذیب کرد.
او گفت: «وضعیت اضطراری نیست. ما درباره ذرات اورانیوم صحبت میکنیم که مربوط به هزاران سال قبل میشود و هیچکس نمیتواند ادعا کند که این ذرات تهدیدی برای گسترش تسلیحات هستهای محسوب میشوند.»
اولیانوف افزود که ایران برخی اطلاعات از جمله اطلاعات درباره دیسک فلزی اورانیوم را در اختیار آژانس قرار داده است، «بنابراین پیشرفتی وجود داشته است.»
اما رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش خود به شورای حکام گفته بود: «ایران توضیحاتی ارائه نکرده است که در ارتباط با یافتههای آژانس در آن سایتها، از لحاظ فنی معتبر باشند.»
نماینده روسیه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد که تصویب قطعنامه منجر به «اقدامات تلافیجویانه» ایران در اطلاعرسانی به آژانس درباره حذف تجهیزات نظارتی شده است. او گفت که پیش از طرح این قطعنامه این پیشبینی را کرده بود.
اولیانوف گفت: «من نمیتوانستم منطق پشت این ابتکار همتایان غربی خود را درک کنم. باید به شما بگویم که سال گذشته آنها به سه بار تلاش کردند که چنین کاری را انجام دهند و روسیه موفق شد آنها را از صرف نظر از این اقدام متقاعد کند.» او با اشاره به تنشها بر سر اوکراین اذعان داشت که چنین متقاعدسازی در شرایط فعلی دشوار بود.
میخائیل اولیانوف تاکید کرد که مسکو به توافق هستهای ۲۰۱۵ به عنوان «یک دستاورد بزرگ در زمینه عدم اشاعه تسلیحات هستهای» متعهد است و تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران با وضعیت فعلی برنامه هستهای این کشور آنقدر که برخی گمانهزنی میکنند، به سلاح هستهای نزدیک نیست.
او گفت: «گمانهزنیها درباره اصطلاح زمان گریز هستهای (زمانی که ایران برای ساخت بمب اتمی نیاز دارد) مفید نیست. اگر هم تهران به مقدار کافی از مواد هستهای دست یابد، آنها هنوز به تولید کلاهک هستهای نیاز خواهند داشت که حتی اگر تصمیم سیاسی در این زمینه گرفته شود، زمان زیادی میبرد.»
او خاطرنشان کرد در حالی که جنبههای برنامه هستهای ایران «نسبتا حساس» است، «دلیلی ندارد که باور کنیم ایران به تسلیحات هستهای نزدیک است، دستکم کسی چنین ادعایی را ثابت نکرده است.»
میخائیل اولیانوف با اشاره به اینکه ایران غنیسازی اورانیوم را به درجه غنیسازی برای ساخت تسلیحات هستهای (۹۰ درصد) نرسانده، گفت: «تا جایی که من میدانم در این مرحله آنها این اقدام را انجام نمیدهند، مگر اینکه کسی از خارج آنها را تحریک به انجام برخی اقدامات مخاطرهآمیز کند.»