ایران در واکنش به قطعنامه شورای حکام از سرعت بخشیدن به نصب سه سانتریفیوژ نسل جدید خبر داد

پنجشنبه ۱۴۰۱/۰۳/۱۹

ساعاتی پس از بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی درباره نصب سانتریفیوژهای پیشرفته در واکنش به قطعنامه شورای حکام، خبرگزاری ایسنا به نقل از «یک منبع مطلع» از سرعت بخشیدن به نصب سه سانتریفیوژ نسل جدید خبر داد.

این خبرگزاری به نقل از این منبع مطلع اعلام کرد که ایران در واکنش به قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، تولید و نصب سانتریفیوژهای نسل جدید از جمله آی.آر ۶، آی.آر ۴ و آی.آر ۲‌ام را سرعت می‌دهد.

ایسنا به نقل از همین منبع نوشت که درباره «اقدامات اخیر در چند روز گذشته به آژانس اطلاعات لازم داده شده است.»

روزنامه کیهان اما در گزارشی قطع دوربین‌های فراپادمانی آژانس از سوی ایران را «قابل تقدیر اما ناکافی» خواند و خواستار خروج از ان.‌پی.تی (پیمان منع گسترش سلاح‌های اتمی) شد.

این روزنامه نوشت: «وقتی که عضویت در معاهدات و کنوانسیون‌های بین‌المللی نه تنها برای کشورمان آورده‌ای نداشته بلکه بر خلاف منافع ملی کشور باشد و باعث تشدید تهدیدها و تحریم‌ها علیه ایران شود، چه نیازی به ماندن در NPT است؟»

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی هم در واکنش به قطعنامه شورای حکام اعلام کرد ایران «به دلیل رویکرد غیرسازنده آژانس، گام‌های عملی متقابلی را اتخاذ کرده که نصب سانتریفیوژهای پیشرفته و غیرفعال‌سازی دوربین‌های فرا‌پادمانی از جمله آنهاست.»

ساعاتی پیش از صدور قطعنامه شورای حکام نیز سازمان انرژی اتمی ایران از قطع برخی دوربین‌های آژانس و توقف فعالیت بعضی دستگاه‌های اندازه‌گیری غنی‌سازی خبر داده بود.

سازمان انرژی اتمی اعلام کرد دو دوربین آژانس قطع شده و حدود ۸۰ درصد دوربین‌های نظارتی پادمانی هستند که مانند سابق فعال خواهند بود.

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی عصر روز چهارشنبه ۱۸ خرداد قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی و آمریکا مبنی بر لزوم پاسخگویی فوری ایران به سوالات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره سه سایت مشکوک را با اکثریت قاطع تصویب کرد.

این قطعنامه خواستار پاسخگویی فوری ایران به سوالات آژانس درباره سه سایت مشکوک شده و همچنین از جمهوری اسلامی خواسته است پیشنهاد مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برای شفاف‌سازی و حل و فصل همه مسائل پادمانی باقی‌مانده، بپذیرد.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در بیانیه‌ای، تصویب قطعنامه شورای حکام را «مبتنی بر اطلاعات ساختگی اسرائیل» خواند و گفت تصویب این قطعنامه «نتیجه‌ای جز تضعیف روند همکاری و تعاملات ایران با آژانس در بر نخواهد داشت و ایران گام‌های متقابلی را اتخاذ خواهد کرد.»

در این بیانیه همچنین آمده است: «بانیان این قطعنامه مستقیما مسئول تبعات بعدی هستند و پاسخ ایران قاطع و متناسب است.»

در همین حال سرپرست نمایندگی ایران در آژانس نیز در واکنش به تصویب قطعنامه در شورای حکام علیه جمهوری اسلامی، گفت: «اقدام مقتضی را انجام خواهیم داد و ایران حق دارد در سیاست و رویکرد خود در قبال آژانس بازنگری کند.»

محمدرضا غائبی تاکید کرد: «دعوت از ایران برای همکاری با آژانس از طریق پذیرش قطعنامه بی‌معنی و ناامیدکننده است.»

تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره «همکاری ناکافی» ایران با این سازمان اما با استقبال بین‌المللی همراه شد و کشورهای مختلف از ایران خواستند برای توضیح و حل ابهامات باقی‌مانده فورا با آژانس همکاری کند.

وزارت‌ امور خارجه کشورهای فرانسه، آلمان، بریتانیا و آمریکا در بیانیه‌ای مشترک، تصویب قطعنامه شورای حکام با اکثریت آرا را پیامی بدون ابهام برای ایران توصیف کردند که تهران را ملزم می‌کند به تعهدات پادمانی خود عمل کرده و درباره موضوعات پادمانی باقی‌مانده از نظر فنی شفاف‌سازی‌های باورپذیر ارائه دهد.

قطعنامه پیشنهادی بریتانیا، فرانسه، آلمان و آمریکا با ۳۰ رأی موافق در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصویب شد. روسیه و چین به این قطعنامه رأی منفی دادند؛ هند، پاکستان و لیبی، رأی ممتنع.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

دنیای چین
خبرها
خبر ورزشی
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.