بیش از ۶۵۰ زندانی سیاسی، خانواده‌ دادخواه و فعال مدنی: اعتراض در خیابان حق مردم است

جمعی از زندانیان سیاسی، خانواده‌‌های دادخواه و فعالان مدنی و فرهنگی ایران که شمارشان به بیش از ۶۵۰ نفر رسیده است، با امضای بیانیه‌ای که عنوان «نه به ظلم» یافته است، ضمن ابراز همدردی با مردم پس از فاجعه ریزش سلختمان متروپل، بر حق شهروندان برای اعتراض در خیابان تأکید کردند.

در این بیانیه آمده است: «همان‌طور که حاکمیت خیابان‌ها را در اختیار اعوان خویش می‌گذارد تا در مراسم مختلف از آن سود جویند، این حق انکار نشدنی برای سوگواری، دادخواهی، اعتراض‌ها و مطالبات همه مردم ایران در عرصه‌های عمومی محفوظ است.»

زندانیان سیاسی، خانواده‌های دادخواه، نویسندگان، شاعران و اهالی هنر و فرهنگ، فعالان کارگری، معلم‌ها، کنشگران حوزه‌های اجتماعی و سیاسی، اعضای تشکل‌ها، اتحادیه‌های صنفی و احزاب، روزنامه‌نگاران و اصحاب رسانه و تحلیلگران، وکیلان، فعالان جنبش زنان و حقوق بشر، از امضاکنندگان این بیانیه هستند.

آنان در بیانیه خود «حق بهره‌مندی مردم از عرصه‌های عمومی برای بیان مطالبات و اعتراض‌هایشان» را به رسمیت شناخته و «هر گونه اعمال خشونت از سوی حاکمیت» را محکوم کردند و نوشتند: «ما به دادخواهی کشتگان متروپل آبادان همراه با همه مردم فریاد بر می‌آوریم: "نه" به ظلم.»

در این بیانیه همچنین آمده است: «مردم آبادان و ایران جملگی عزادار و دادخواهند. امروز کمتر ایرانی‌ای می‌یابید که به دلیل سیاست‌ها، اهداف و عملکرد ایدئولوژیک و غیر مسئولانه حاکمیت و دولت‌های چنددهه اخیر، داغدار عزیز به ناحق از دست رفته‌ای نباشد. فرزندان، پدران و مادران، خواهران و برادران ما هر کدام از ظلمی، برای همیشه دیده در نقاب خاک کشیده‌اند.»

علاوه بر این، امضاکنندگان این بیانیه خواستار آزادی فوری و بدون قیدوشرط بازداشت‌شدگان وقایع اخیر و همه زندانیان سیاسی شدند.

آنان به صادر کنندگان و مجریان فرمان‌های سرکوب‌گرانه هشدار دادند که «ابزارهای کشتار و خشونت را به دور افکنند زیرا در صورت بروز خشونت‌هایی که از دل آتش‌های زیر خاکسترِ رنج و فقدان سر بر می‌آورند، آنان آغازگر و مسبب اصلی وقایعی خواهند بود که فرهنگ و هنر این مرز و بوم با شعار خشونت‌پرهیزی، همواره قربانیان را از واکنش متقابل به آن برحذر داشته است، قربانیانی که چنانچه امروز هم شاهدیم، در بسیاری مواقع ناگزیر به دفاع از خود و عزیزانشان شده‌اند.»

درخواست آزادی برای بازداشت‌شدگان اعتراضات به فاجعه متروپل آبادان در حالی است که کانون نویسندگان ایران هم در بیانیه‌ای درباره وضعیت سلامتی آرش قلعه‌گلاب، شاعر و روزنامه‌نگار آبادانی بازداشت شده، ابراز نگرانی کرده و آن را موجب «خطرها و پیامدهای جبران ناپذیر»‌ دانسته است.

قلعه‌گلاب پنجم خرداد در جریان اعتراض مردم آبادان به فروریختن ساختمان متروپل، همراه با ضرب و جرح بازداشت شد.

در فاجعه ریزش متروپل که دوشنبه هفته گذشته روی داد، بر اساس آمار دولتی، ۳۸ نفر کشته شدند و در حالی که آمار دقیقی از مفقودشدگان وجود ندارد، وزیر کشور روز جمعه اعلام کرد که فعالیت جمع‌آوری جسدهای مدفون در زیر آوار متروپل به پایان رسید.

پس از این فاجعه موجی از اعتراضات از سوی مردم آبادان و دیگر شهرهای ایران به راه افتاد که از سوی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی سرکوب شد. در واکنش به این سرکوب‌ها جمعی از سینماگران (بیش از ۱۷۰ نفر) هم بیانیه‌ای با عنوان «تفنگت را زمین بگذار» را خطاب به عوامل سرکوب منتشر کردند.