معاون سازمان حفاظت محیط زیست: درباره نگهداری توله یوزها تجربه نداشتیم، خطا کردیم

پنجشنبه ۱۴۰۱/۰۲/۲۹

حسن اکبری، معاون سازمان حفاظت محیط زیست، در پی مرگ دو توله از سه توله یوزپلنگ به دنیا آمده در سایت تکثیر یوزپلنگ پارک ملی توران، گفت: درباره یوزپلنگ دانش و تجربه لازم را نداشتیم و در فرایند نگهداری و جابه‌جایی توله یوزها خطا شد، توله سوم نیز دچار آسیب شده و امیدواریم زنده بماند.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، افزود: بخشی از این فرایند با خطای ما همراه بود و آن را می‌پذیریم. ما در این پروسه تجربه نداشتیم و دامپزشکان نیز مرتکب خطاهایی شدند.

اکبری اضافه کرد که ما نگهدارنده تخصصی یوز نداشتیم چون پیش‌بینی نمی‌شد که «ایران»، یوزپلنگ ماده، نیازمند عمل سزارین باشد.

این مقام سازمان حفاظت محیط زیست گفت: خطاهای انجام شده در فرایند نگهداری و جابه‌جایی توله یوزها را می‌پذیریم و درباره تکثیر یوزپلنگ تلاش می‌کنیم با درس گرفتن از این طرح، از ظرفیت‌های بعدی استفاده کنیم.

اکبری همچنین در خصوص وضعیت توله سوم گفت: توله سوم یوزپلنگ «ایران» نیز متاثر از تغذیه با شیر دچار آسیب شده و امیدواریم زنده بماند.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست پیش از این نیز با اشاره به عدم کیفیت شیر مصرف شده برای تغذیه توله یوزپلنگ‌ها گفته بود: فرضیه‌های اول دامپزشکان این است که شیر مصرفی بی‌کیفیت عامل تلف شدن توله یوزپلنگ دوم شده است.

از سوی دیگر علیرضا شهرداری، کارشناس و درمانگر حیات وحش که به صورت داوطلبانه شش روز به سایت توران رفته بود، درباره وضعیت نگهداری غیراستاندارد توله یوزپلنگ‌ها در یک پست اینستاگرامی گفت: «توله‌ها ‌در یک اتاق ۹ متری نگهداری می‌شدند که پاسگاه محیط‌بانی است و محیط‌‌بان آنجا زندگی می‌کند.»

شهرداری با اشاره به شش روز حضور خود سایت توران، افزود: تنها تغییراتی که توانستم در مورد نگهداری توله یوزها ایجاد کنم این بود که دیگر رفت و آمد آنجا نباشد اما شرایط نگهداری استاندارد نبود.

علیرضا شهرداری درباره نحوه شیر دادن به یوزپلنگ‌ها نیز گفت: «نحوه شیر دادن به آنها نیز نادرست بود. توله‌ها ابتدا سرشیشه را قبول نمی‌کردند، چون سرشیشه اول انسانی بود. شیر، شیشه شیر و سرشیشه را تغییر دادم و در تمام شش روزی که آنجا بودم بارها و بارها درباره زاویه شیردهی، دما و نوع دفع توله یوزها با وسواس بسیار زیاد به محیط‌بانان توضیح می‌دادم تا بدانند موضوع بسیار جدی است.»

این کارشناس و درمانگر حیات وحش درباره علت مرگ توله‌ها گفت: «مهم‌ترین دلیل اصلی مرگ توله‌ها را پنهانکاری می‌دانم. این یکی از مخرب‌ترین دلایل است. اگر مشکلی وجود دارد باید از متخصصان بخواهیم که بیایند و همراهی کنند. افراد توانمند کنار این کار بزرگ نبودند. حضور یک نفر برای این کار کافی نبود.»

در همین حال حسن اکبری، معاون سازمان محیط زیست، نیز درباره تلف شدن دو توله یوز تازه متولد شده در سایت توران، گفت که انتخاب محل پارک ملی توران برای نگهداری توله یوزپلنگ‌ها اشتباه بود.

اکبری درباره انتقال تنها توله یوز باقی مانده از سه توله یوزپلنگ «ایران» به تهران را نیز خطا عنوان کرد و گفت: «در این باره با تیم دامپزشکی مشورت ‌کردیم، ولی برخی از متخصصان معتقدند آوردن این توله به تهران اشتباه بوده است، چون بیمارستان‌های دامپزشکی آلوده است.»

از سه توله یوزپلنگ حاصل از جفت‌گیری طبیعی «ایران» و «فیروز»، دو یوزپلنگ ایرانی، که یازدهم اردیبهشت در مرکز تکثیر پارک ملی توران به دنیا آمدند تاکنون دو توله تلف شده‌اند.

تلف شدن این توله یوزپلنگ‌ها در حالی است که یوزپلنگ آسیایی در خطر انقراض قرار دارد و بنابر اعلام سازمان حفاظت محیط‌زیست فقط کمتر از ۲۰ قلاده یوزپلنگ در هفت استان سمنان، کرمان، یزد و خراسان‌های رضوی، شمالی و جنوبی مشاهده ‌شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خلاصه خبرها
معمار
جهان‌نما
خبر

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.