خطیبزاده در نشست خبری روز دوشنبه ۱۹ اردیبهشت ماه خود گفت موضوع نوری و جلالی «هیچ ارتباطی به هم ندارند و اگر هست طرف سوئدی میخواهد این ارتباط را برقرار کند.»
هفته گذشته همزمان با آخرین جلسه دادگاه نوری در استهکلم، خبرگزاری ایسنا به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرد که حکم اعدام احمدرضا جلالی، به اتهام جاسوسی در دستور اقدام قرار گرفته و حداکثر تا آخر اردیبهشت اجرا میشود.
احمدرضا جلالی که با دعوت رسمی دانشگاه تهران به ایران سفر کرده بود، در تاریخ پنجم اردیبهشت ۱۳۹۵ به دست ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شد و به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شد.
هلاله موسویان وکیل جلالی روز شنبه ۱۷ اردیبهشت در مصاحبهای با وبسایت مدارا در واکنش به انتشار برخی خبرها مبنی بر احتمال تبادل نوری و جلالی گفت: «وضعیت آقای نوری مشخص نیست و چیزی که برای بنده مشخص است این است که تا قبل از صدور حکم برای آقای نوری قطعا نمی تواند مبادله ای انجام شود.» او افزود «تنها یک معجزه فرا قضایی از سوی دولت سوئد میتواند آقای جلالی را از اعدام نجات دهد در غیر این صورت این حکم حتماً اجرا خواهد شد.»
خطیبزاده در نشست خبری خود اشارهای به تمایل تهران برای مبادله جلالی و نوری نکرد اما در عین حال دادگاه نوری را فاقد صلاحیت توصیف کرد و گفت «سوئد فکر نکند با این گروکشیها موضوع جلالی فراموش میشود.»
ایران سابقهای طولانی در زندانی کردن شهروندان دوتابعیتی با اتهام جاسوسی و مبادله کردن آنها با زندانیان خود در سایر کشورها یا گرفتن پول در ازای آنها دارد و در آخرین مورد نازنین زاغری و انوشه آشوری دو شهروند ایرانی-بریتانیایی با پرداخت۴۰۰ میلیون پوند بدهی بریتانیا به ایران آزاد شدند.
خطیبزاده: قرار نیست با سفر مورا اتفاق جدیدی رخ دهد
خطیبزاده در نشست هفتگی خود با وجودی که عبارت بنبست را برای توصیف وضعیت مذاکرات وین رد کرد ولی در عین حال آمریکا را مسئول توقف مذاکرات وین خواند و گفت بین ایران و ۱+۴ جمعبندی انجام و متن بین ما توافق شده و معدود نکات باقیمانده را آمریکا باید پاسخ دهد.
خطیبزاده در نشست روز دوشنبه ۱۹ اردیبهشت ماه با اشاره به سفر انریکه مورا نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین به تهران گفت که حضور او نشان میدهد «ما گفتوگوها را در مسیری که باید انجام شود، همچنان پیگیری کردیم.»
مورا قرار است روز سهشنبه ۲۰ اردیبهشت برای دیدار با علی باقری نماینده ایران در مذاکرات به تهران سفر کند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از سفر مورا به تهران با عنوان«آخرین تیر در ترکش» یاد کرده است. مانع اصلی به نتیجه رسیدن مذاکرات وین، اصرار تهران به خارج شدن سپاه پاسداران از لیست سازمانهای تروریستی وزارت خارجه آمریکا است و به نظر میرسد که واشینگتن تصمیمی به اتخاذ این تصمیم ندارد.
فایننشال تایمز هفته گذشته گزارش داد این سناریو مد نظر اروپا است که کلیت سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا خارج شود اما بخشهایی از سپاه، که «بازوهای متعدد و امپراتوری اقتصادی گستردهای دارد»، در این فهرست باقی بماند.
خطیبزاده با این حال اشارهای به جزییات دستور کار سفر مورا به تهران نکرد و گفت «فعلا کارویژه مورا انتقال پیام است و قرار نیست اتفاق جدیدی رخ دهد.»