مدیرکل آژانس: کارگاه جدید ساخت قطعات سانتریفیوژ ایران داخل تاسیسات زیرزمینی نطنز قرار دارد
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفت که کارگاه جدید ساخت سانتریفیوژ ایران در نطنز در زیرزمین راهاندازی شده است. انتقال این کارگاه به زیرزمین به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران ناشی از تشدید تدابیر امنیتی در پی حمله به مجتمع تسای کرج است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز پنجشنبه ۸ اردیبهشت گفت: «ایران کارگاه جدید ساخت قطعات سانتریفیوژ خود را داخل تاسیسات زیرزمینی نطنز راهاندازی کرده است.»
همزمان دیپلماتها در وین گفتند که ایران با هدف حفاظت از این کارگاه در برابر حملات احتمالی آن را تقریبا سه طبقه در زیر زمین ساخته است.
ایران در این کارگاه، قطعات سانتریفیوژهای پیشرفتهای را تولید میکند که نقش کارآمدی در افزایش سرعت غنیسازی دارند.
ایران پیشتر ساخت قطعات سانتریفیوژ را در شرکت تکنولوژی سانتریفیوژ ایران (تسا) واقع در کرج انجام میداد اما رسانههای ایران تیرماه سال ۱۴۰۰ از «حمله اسرائیل» به کارگاه خبر دادند.
مقامهای جمهوری اسلامی ابتدا درباره این حمله اظهارات ضد و نقیضی بیان کردند اما مدتی بعد گفتند که دوربینهای آژانس که در این مجتمع نصب بود در اثر حمله آسیب دیدهاند و دیگر به آژانس اجازه تعویض کارت حافظه دوربینها در این سایت را نمیدهد.
مذاکرات آژانس و سازمان انرژی اتمی ایران برای نصب دوربین جدید در این سایت نزدیک به شش ماه طول کشید و درست یک ماه پس از نصب دوربینهای نظارتی آژانس در کارگاه تولید سانتریفیوژ کرج، ایران این کارگاه را تعطیل کرد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی بهمن ماه گذشته در گزارشی اعلام کرد که ایران تولید قطعات سانتریفیوژ را از مجتمع تسا در کرج به مکانی جدید در نطنز واقع در استان اصفهان منتقل کرده است و تمامی تجهیزات ساخت قطعات سانتریفیوژ کارگاه کرج نیز به نطنز منتقل شده است.
مذاکرات آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ایران برای نصب دوربینهای نظارتی در این کارگاه جدید نیز چند ماه ادامه داشت تا اینکه رافائل گروسی پنجشنبه ۲۵ فروردین در گزارشی محرمانه به اعضای آژانس اعلام کرد که دوربینهای نظارتی این نهاد بینالمللی از ۲۳ فروردین ماه در محل کارگاه جدید ساخت سانتریفیوژ در نطنز نصب شده است.
با این حال محمدرضا غائبی، سرپرست نمایندگی ایران در سازمانهای بینالمللی در وین، همان روز گفت که تا زمان حصول توافق جدید، اطلاعات مربوط به دوربینهای نظارتی در اختیار آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار نخواهد گرفت و نزد ایران ذخیره می شود.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، پیش از این اعلام کرده که بدون دسترسی به دادههای دوربینهای کارگاه جدید قطعات سانتریفیوژ، آژانس نمیتواند تایید کند خط تولید در این کارگاه آغاز شده است یا نه.
تاکید ایران بر عدم ارائه اطلاعات دوربینهای نظارتی به آژانس تا تا زمان حصول توافق جدید برای احیای برجام در حالی است که مذاکرات وین از ۲۰ اسفند ماه متوقف شده است.
این در حالی است که جمهوری اسلامی پس از خروج آمریکا از برجام ذخایر اورانیوم خود را افزایش داده است و ذخایر اورانیوم ۲۰ درصد و ذخایر اورانیوم ۶۰ درصد خود را به سرعت افزایش داده است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز روز دوشنبه اعلام کرد که زمان گریز هستهای ایران به چند هفته کاهش یافته است و جن ساکی سخنگوی کاخ سفید نیز گفت که قطعا آمریکا از اینکه فاصله ایران با تولید سلاح هستهای به چند هفته کاهش یافته نگران است.