سفیر سابق ایران با تایید سفر دو هفته پیش خود به اربیل: گفتوگوهای صریحی داشتیم

حسن داناییفر، سفیر سابق جمهوری اسلامی در عراق، سفر دو هفته پیش خود به اربیل را تایید کرد و گفت که در این سفر «صحبتهای صریح، شفاف، واضح و روشن» با مقامات اقلیم کردستان عراق داشته است.
او در مصاحبهای که روز پنجشنبه هشتم اردیبهشت در ایلنا منتشر شد گفت: «من رفتوآمدهای متعددی به عراق دارم و دو هفته قبل هم سفری به اربیل داشتم.»
حدود ده روز پیش برخی رسانههای عراقی، از جمله صوتالعراق، با اشاره به سفرهای اخیر سفیر اسبق جمهوری اسلامی به اربیل، گزارش داده بودند که ماموریت جدید داناییفر ایجاد شکاف و فروپاشی در ائتلاف مقابل گروههای هوادار جمهوری اسلامی است.
رسانههای عراقی همچنین یادآور شده بودند سفر داناییفر به اربیل حدود یک ماه پس از حمله موشکی سپاه پاسداران به اربیل صورت گرفت.
به نوشته این رسانهها، هیات به سرپرستی داناییفر در جریان سفر به اربیل از جمله با رییس، نخست وزیر و رییس حزب دموکرات اقلیم کردستان عراق دیدار و گفتوگو کرد.
مصاحبه جدید داناییفر یک روز پس از سفر رییس مجلس عراق به تهران منتشر شده است.
محمد حلبوسی، رییس مجلس عراق، در این سفر بر رعایت «احترام به حاکمیت کشورها، حسن همجواری و پاسداشت حقوق شهروندان» تاکید کرد.
در مقابل، ابراهیم رئیسی خواست که مجلس عراق «با تصویب قوانین لازم مانع از شکلگیری عوامل تهدیدکننده امنیت همسایگان شود».
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، نیز در دیدار با حلبوسی گفت: «به هر گونه اقدامی که بخواهد به امنیت ایران و منطقه آسیب وارد کند واکنش سریع و قاطع نشان خواهیم داد.»
دو روز پیش از سفر حلبوسی به تهران گزارش نهایی کمیته حقیقتیاب مجلس عراق درباره حمله موشکی ایران به اربیل منتشر شده بود.
این کمیته در گزارش خود با لحنی کمسابقه، حمله موشکی جمهوری اسلامی به اربیل را نقض قوانین بینالمللی خواند و دولت بغداد را موظف به پاسخگویی به اقدام ایران جهت حفظ اقتدار عراق کرد.
با این حال داناییفر در مصاحبه با ایلنا گفت که در این گزارش قضاوت صریح و روشنی مبنی بر داشتن یا نداشتن ارتباط ساختمان مورد حمله با اسرائیل «صورت نگرفته» و «این یک بحث خاص امنیتی است که معمولا میان مجموعههای امنیتی دقیق تر مطرح میشود.»
پس از حمله موشکی سپاه پاسداران در ۲۱ اسفند گذشته به ویلایی در شهر اربیل، کریم برزنجی مالک این ویلا که مدیریت شرکت نفتی «گروه کار» را نیز برعهده دارد گفت هدف از این حمله جلوگیری از خط انتقال گاز از اقلیم کردستان عراق به ترکیه بوده است.
پس از آن نیز مقامهای اقلیم کردستان عراق نیز با اشاره به این حمله موشکی سپاه پاسداران، گفتند که ایران از خط انتقال گاز از این اقلیم به ترکیه ناراضی است.
داناییفر همچنین به ایلنا گفته است که ایران میتواند به جریانهای سیاسی عراق برای خروج از انسداد سیاسی کمک کند و سفر حلبوسی را هم میتوان در همین راستا ارزیابی کرد.
رسانهها گزارش داده بودند که از جمله محورهای مذاکرات داناییفر در این دیدارها، توافق حزب دموکرات اقلیم کردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی با مقتدی صدر رهبر جریان شیعی صدر عراق بوده است.
با وجود گذشت چندین ماه از انتخابات عراق، هنوز دولت جدید در این کشور تشکیل نشده و گروههای شیعی تحت حمایت جمهوری اسلامی مانع از تشکیل جلسه پارلمان برای تعیین نخست وزیر میشوند.
جریان صدر ۷۳ کرسی از ۳۲۹ کرسی پارلمان را به دست آورده و با حزب دموکرات کردستان و همچنین جنبش سنی «السیاده» به رهبری محمد حلبوسی، ائتلاف «نجات میهن» را تشکیل داده است.
ائتلاف الفتح، متشکل از گروههای مورد حمایت ایران، تنها ۱۷ کرسی را به دست آورده و از ائتلاف صدر با گروههای دیگر خشمگین است.