نشست «آسمانهای امنتر» قرار است روزهای سهشنبه و چهارشنبه به صورت مجازی برگزار شود.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه گزارش داد که عمر الغبرا، وزیر حمل و نقل کانادا، قرار است در این نشست بگوید در مواردی که کشور اصلی تحقیقکننده یک سانحه سقوط هواپیما، موجب سقوط آن هواپیما شده یا در سقوط آن مشارکت داشته است، قوانین نیاز به اصلاح دارند.
در نشست «آسمانهای امنتر» نمایندگانی از کشورهای مختلف و صنعت هوانوردی غیرنظامی از جمله انجمن بینالمللی حملونقل هوایی حضور دارند.
هدف از برگزاری این نشست کاهش خطرات پرواز هواپیماهای غیرنظامی بر فراز مناطق درگیریهاست.
هیات ایمنی حمل و نقل کانادا، که یک اداره مستقل است، سال گذشته نیز خواستار چنین تغییراتی در قوانین شده بود.
این هیات استدلال کرده بود که هرچند قوانینی که در صنعت هوانوردی به عنوان «ضمیمه ۱۳» شناخته میشوند مفید هستند، اما سرنگونی هواپیمای اوکراینی از سوی جمهوری اسلامی محدودیتهای این قوانین را نشان داد.
هیات ایمنی حمل و نقل کانادا اضافه کرد که بر اساس این قوانین، ایران کنترل کلی تحقیقات درباره سرنگونی هواپیمای اوکراینی را که منجر به کشته شدن ۱۷۶ نفر شد حفظ کرد، در حالی که نیروهای نظامی این کشور در این سرنگونی منجر به یک وضعیت «بیسابقه» نقش داشتند.
هواپیمای مسافربری اوکراینی بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ۹۸ چند دقیقه پس از برخاستن از فرودگاه تهران هدف موشکهای سپاه پاسداران قرار گرفت و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.
پس از پنهانکاریهای اولیه از سوی جمهوری اسلامی، سرانجام سازمان هواپیمایی ایران پس از بیش از یک سال از شلیک سپاه پاسداران به هواپیما، گزارش نهایی خود را درباره آن منتشر کرد و مسئولیت شلیک را به اپراتور واحد پدافندی نسبت داد.
اما این تحقیقات کشورهای درگیر در این پرونده را راضی نکرد و اوکراین جمهوری اسلامی را به «دستکاری» اطلاعات در پرونده انهدام هواپیمای اوکراینی متهم کرد.
پیشتر نیز درپی انتقادات گسترده بینالمللی از گزارش نهایی ایران از پرونده هواپیمای اوکراینی، کتی فاکس، ریس هیات ایمنی ترابری کانادا، اعلام کرده بود کشورش قصد دارد از نهاد هوانوردی سازمان ملل بخواهد در قوانین تحقیق و تفحص در مورد سوانح هوایی تغییراتی را ایجاد کند.
طبق قوانین کنونی، با وجودیکه یک نهاد نظامی ایران مسئول سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی بود، جمهوری اسلامی تحقیق و تفحص از این پرونده را به عهده گرفت.