در آستانه یک‌ماهگی جنگ اوکراین چه چیزهایی باید بدانید؟

دوشنبه ۱۴۰۱/۰۱/۰۱

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه، روز ۲۷ اسفند در تجمع میان مردمی که پرچم روسیه را تکان می‌دادند، از سربازان روسی که پایتخت و غرب اوکراین را در هم می‌کوبند، قدردانی کرد.

جنگ اوکراین وارد هفته چهارم شده و ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهور اوکراین از پوتین درخواست گفت‌وگوی مستقیم کرده است.

زلنسکی همچنین روز ۲۷ اسفندماه گفت در ویدیویی شب‌هنگام خطاب به مردم اوکراین گفت که بیش از ۹ هزار تن در روز پنجشنبه قادر به فرار از شهر ماریوپل شده‌اند و بیش از ۱۸۰ هزار نفر توانسته‌اند از راه کریدورهای بشردوستانه این شهر را ترک کنند.

بر اساس آمار آژانس مهاجرت سازمان ملل، جنگ حدود ۶/۵ میلیون نفر را در داخل اوکراین آواره کرده و دست‌کم ۳/۲ میلیون پناهنده از اوکراین به دیگرکشورها گریخته‌اند. اوکراین می‌گوید که هزاران نفر کشته شده‌اند.

جنگ چطور پیش می‌رود؟

روز ۲۷ اسفند موشک‌ها و آتشبار اطراف کی‌یف را نشانه گرفت و در غرب اوکراین در شهر لویو هم رگبار موشک روسیه یک کارخانه تعمیر هواپیما را هدف گرفت. دست‌کم یک نفر در حمله به لویو کشته شد.

لویو به گذرگاهی برای مردمی که از باقی مناطق اوکراین می‌گریزند و آنانی که برای امداد و یا پیوستن به جنگ وارد این کشور می‌شوند تبدیل شده است.

مقام‌های اوکراین پیشتر گفتند که شهر محاصره‌شده ماریوپل در جنوب دسترسی خود را به دریای آزوف که متصل به دریای بسیار بزرگ‌تر «سیاه» است را از دست داده است.

بیمارستان‌ها، مدارس و ساختمان‌هایی که مردم در آنها پناه گرفته‌اند در سراسر اوکراین موردحمله قرار گرفته‌اند.

در فضا چه می‌گذرد؟

در همین حال سه فضانورد روس به ایستگاه بین‌المللی فضایی رسیدند. این کیهان‌نوردان لباس‌های زرد با تکه‌دوزی آبی داشتند که دو رنگ پرچم اوکراین است.

این کیهان‌نوردان بعدتر موفق به تماس خانواده‌هایشان بر روی زمین شدند و هنگامی که از اولگ آرتمیف، یکی از آنها درباره لباس کیهان‌نوردان پرسیده شد او گفت که هر گروه از فضانوردان رنگ لباس خودش را انتخاب می‌کند و در حقیقت آنها مقدار زیادی مواد اولیه برای تهیه لباس داشته‌اند که رنگشان زرد بوده و باید مصرف می‌شده پس آنها زرد پوشیده‌اند.

از زمان آغاز جنگ، بسیاری افراد از رنگ پرچم اوکراین برای نشان دادن همبستگی با این کشور استفاده کرده‌اند. مشخص نیست که لباس زردرنگ متحدالشکل فضانوردان روس قرار بوده چه پیامی در بر داشته باشد.

جشن الحاق شبه‌جزیره کریمه در مسکو جشن بزرگی بود؟

بنا بر آمار پلیس مسکو بیش از ۲۰۰ هزار نفر در تجمع و کنسرتی به‌مناسبت هشتمین سال الحاق شبه‌جزیره کریمه اوکراین به روسیه در مسکو، پایتخت، شرکت کردند. اما بسیاری کانال‌های تلگرام منتقد کرملین، گزارش دادند که به دانش‌آموزان و کارکنان موسسات دولتی دستور داده شده بود که برای بزرگداشت سالگرد الحاق شبه‌جزیره کریمه، در این راهپیمایی‌ها و کنسرت‌ها شرکت کنند.

پوتین چند روز پیش از این تجمع، مخالفان جنگ در داخل روسیه را به پشه‌هایی تشبیه کرد که از سوی غرب فرستاده شده‌اند تا روسیه را تضعیف کنند. صدها معترض به جنگ در روسیه دستگیر شده‌اند. مقام‌های روسیه همچنین به سرکوب خبرگزاری‌های مستقل در این کشور ادامه می‌دهند.

آرنولد شوارتزرنگر، بازیگر آمریکایی، در پیامی ویدیویی، مردم روسیه را که در خیابان‌ها علیه جنگ تظاهرات می‌کنند را قهرمان‌های جدید زندگی‌اش خواند و گفت که کرملین درباره جنگ اوکراین به مردم روسیه دروغ می‌گوید.

رهبران جهان چه می‌کنند؟

جو بایدن، رییس‌جمهور آمریکا و شی جین‌پینگ، رییس‌جمهور چین روز ۲۷ اسفندماه نزدیک به دو ساعت تماسی ویدیویی داشتند. ایالات متحده در این تماس کوشید تا پکن را از فراهم آوردن سلاح نظامی یا کمک اقتصادی به حمله روسیه به اوکراین منصرف کند. بایدن تبعات چنین اقداماتی برای چین را به جین‌پینگ یادآور شد. جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، از صحبت کردن درباره جزئیات تبعات احتمالی برای چین خودداری کرد اما یک مقام ارشد کاخ سفید گفت که بایدن در گفت‌وگو با جین‌پینگ به انزوای اقتصادی که روسیه با آن مواجه شده است، اشاره کرده است.

شی جین‌پینگ نیز در گفت‌وگو با بایدن بر مذاکرات میان ایالات متحده و روسیه تاکید کرد و آمریکا را مقصر بحران اوکراین دانست.

امانوئل مکرون، رییس‌جمهور فرانسه هم خواستار آتش‌بس فوری شده است.

شمار تلفات غیرنظامیان تا به اینجا چقدر است؟

بنا بر اعلام دفتر حقوق‌بشر سازمان ملل، از زمان آغاز جنگ حدود ۱۰۰۰ غیرنظامی در اوکراین جان خود را از دست داده‌اند. اما به نظر می‌رسد این ارقام بسیار کمتر از عدد اصلی باشد. مقام‌های اوکراینی می‌گویند که هزاران نفر کشته شده‌اند.

واکنش جهان به جنگ اوکراین چگونه بوده است؟

آمریکا و متحدانش مقادیر زیادی تحریم وضع کرده‌اند تا اقتصاد روسیه را فلج کنند. صدها شرکت بین‌المللی هم اعلام کرده‌اند که فعالیت‌های خود در روسیه را متوقف می‌کنند و شرکت‌هایی که از روسیه خارج نشده‌اند هم برای توقف فعالیت در این کشور تحت‌فشارند.‌

پاپ فرانسیس با تقبیح حمله روسیه به اوکراین، خواستار کمک به اوکراینی‌هایی شده که هویت، تاریخ و سنتشان آماج حمله قرار گرفته است. پیام پاپ فرانسیس در زمره تندترین سخنان او و در حمایت از حق اوکراین برای وجود به‌عنوان کشوری مستقل بود.

سازمان‌های امدادی نیز تلاش‌هایشان برای رساندن کمک‌های اضطراری به غیرنظامیان و پناهجویانی که اوکراین را ترک کرده‌‌اند افزایش داده‌اند. شهر ز‌سزو در لهستان که حدود ۱۰۰ کیلومتر با مرز اوکراین فاصله دارد به کانون کمک‌های بشردوستانه منطقه تبدیل شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

دنیای چین
خبرها
خبر ورزشی
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.