پزشکان آمریکایی برای نخستین بار قلب یک خوک را به انسان پیوند زدند

پنجشنبه ۱۴۰۰/۱۰/۲۳

پزشکان آمریکایی عمل پیوند قلب خوک به یک مرد ۵۷ ساله را با موفقیت به انجام رساندند. این پیوند اولین در نوع خود است و خوکی که از قلب آن برای پیوند استفاده شده ویرایش ژنتیکی شده بود.

اگر نتایج این پیوند موفقیت آمیز باشد، امیدها برای پیوند اعضای حیوان به انسان در افرادی که دارای نارسایی اندام‌های حیاتی هستند بسیار بالا خواهد رفت. این عمل جراحی ۸ ساعته در بیمارستانی در بالتیمور در ایالت مریلند انجام و حال بیمار مساعد گزارش شده است.

دکتر بارتلی گریفیت، پزشک جراح این عمل و رئیس بخش پیوند قلب مرکز پزشکی مریلند گفت عمل تا‌کنون موفقیت‌آمیز بوده و حال بیمار خوب است و ما خیلی هیجان زده‌ایم، اما در مورد نتایج قطعی آن هنوز کاملا مطمئن نیستیم به این دلیل که این اولین بار است چنین عملی انجام می‌شود.

به گفته یک سازمان غیرانتفاعی هماهنگ‌کننده پیوند عضو در آمریکا، سال گذشته بیش از ۴۱ هزار آمریکایی عمل پیوند عضو داشته‌اند که بیش از نیمی از آنها پیوند کلیه بوده است.

اما کمبود شدیدی در تامین اعضای بدن وجود دارد و هر روز حدود ۱۲ نفر که در لیست انتظار دریافت عضوند جان خود را از دست می‌دهند. سال گذشته حدود ۳۸۱۷ بیمار آمریکایی جراحی پیوند قلب انسانی داشتند که بیش از هر زمان دیگری بوده، اما تقاضا همچنان بیشتر از عرضه است.

دانشمندان با تلاش بسیار سعی کرده‌اند ژن‌ خوک‌ها را به گونه‌ای ویرایش کنند که اعضای بدن آنها با بدن انسان سازگاری داشته باشد. پیوند قلب تنها چند ماه پس از آن انجام شد که جراحانی در نیویورک با موفقیت کلیه یک خوک اصلاح شده ژنتیکی را به فردی که دچار مرگ مغزی شده بود پیوند زدند.

پژوهشگران امیدوارند این‌گونه پشرفت‌های علمی دوران جدیدی را در دنیای پزشکی رقم بزند و دیگر کمبودی در تامین اندام‌های حیاتی برای بیمارانی که منتظر انجام عمل پیوند اعضا هستند وجود نداشته باشد. هم‌اکنون بیش از نیم میلیون آمریکایی منتظر دریافت پیوند کلیه و سایر اندام‌هایند

کارشناسان پزشکی معتقدند این روش جدید درهای زیادی را باز می‌کند، اما نباید این را از نظر دور داشت که هنوز موانع زیادی وجود دارد تا بتوان این شیوه را به طور گسترده به مرحله اجرا درآورد.

به عقیده کارشناسان، رسانه‌ها ممکن است در مورد پوشش این‌گونه رویدادها اندکی بزرگنمایی کنند، اما واقعیت این است که زمان زیادی طول می‌کشد تا درمان‌هایی از این دست به طور آسان در دسترس قرار بگیرند.

خانواده بیمار، که دیوید بنت نام دارد و پزشکان می‌گویند او به این دلیل خطر انجام این عمل آزمایشی را پذیرفت که بدون پیوند قلب جان خود را از دست می‌داد و پیشتر همه راه‌های درمان دیگر را امتحان کرده بود. از طرفی حال بنت آنقدر وخیم بود که واجد شرایط جراحی پیوند با قلب انسان نبود.

هنوز نمی‌توان در مورد بهبودی بیمار با قطعیت نظر داد. به گفته کارشناسان، بنت هنوز به یک دستگاه بای پس قلب-ریه متصل است، که او را قبل از عمل زنده نگه می‌داشت، اما به گفته کارشناسان، این برای کسی که عمل پیوند قلب انجام داده غیرعادی نیست.

قلب جدید بنت هم‌اکنون کار می‌کند و پزشکان گفته‌اند به زودی می‌توان او را از دستگاه خارج کرد. وضعیت او برای ردیابی هرگونه علائمی که نشان بدهد بدن او قلب را نمی‌پذیرد به دقت رصد می‌شود. ۴۸ ساعت اول که بسیار حساس است، بدون هیچ‌گونه مشکلی سپری شده است.

فرآیند پیوند اعضای حیوانات به انسان پیشینه‌ای طولانی دارد. تلاش برای استفاده از پوست و خون حیوانات یه صدها سال پیش بازمی‌گردد.

در دهه ۱۹۶۰ کلیه‌های شامپانزه به برخی از بیماران انسانی پیوند زده شد، اما طولانی‌ترین مدت زندگی یک گیرنده عضو ۹ ماه بود. در سال ۱۹۸۳ نیز قلب یک نوع میمون به نام بابون به یک نوزاد پیوند زده شد، اما او نیز ۲۰ روز بعد فوت کرد.

اما خوک نسبت به دیگر حیوان‌ها برای تامین اعضای پیوندی ویژگی‌های بهتری دارد زیرا پرورش آن آسان‌تر است و در عرض شش ماه به اندازه یک انسان بالغ رشد می‌کند. هم‌اکنون دریچه‌های قلب خوک به طور منظم به انسان پیوند زده می‌شود و برخی بیماران مبتلا به دیابت سلول‌های پانکراس خوک دریافت کرده‌اند. از پوست خوک نیز به عنوان پیوند موقت برای بیماران سوختگی استفاده شده است.

این دو فناوری اخیر، یعنی ویرایش ژن و شبیه‌سازی، برای پیشگیری از عدم سازگاری اندام‌های خوک با بدن انسان به کار گرفته می‌شوند و پیشرفت قابل توجهی در دنیای پزشکی به حساب می‌آیند.


خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
تیتر اول
خبرها
امروز

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.