وزارت کشور قزاقستان بعدازظهر پنجشنبه ۱۶ دیماه اعلام کرد که ۱۸ پلیس و مامور امنیتی این کشور در جریان درگیری با معترضان کشته شدهاند.
ساعاتی پیش از آن سلطنت آذربیک، سخنگوی پلیس قزاقستان، گفته بود در جریان درگیریهای شب گذشته چند ده تن از معترضان کشته شدند.
وزارت بهداشت قزاقستان نیز از مجروح شدن چند هزار نفر در این اعتراضات خبر داده است.
در همین حال خبرگزاری روسی تاس بعدازظهر پنجشنبه با اشاره به اینکه سربازان قزاقستان به سوی معترضان و خودروها در میدان اصلی آلماتی تیراندازی میکنند، به نقل از شاهدان عینی نوشت تیراندازیها شماری کشته و زخمی برجای گذاشته است.
روز پنجشنبه همچنین گزارش شد که نیروهای روسیه وارد قزاقستان شدهاند.
پیش از آن سازمان پیمان امنیت جمعی، نهادی به رهبری روسیه، اعلام کرده بود به درخواست رییس جمهوری قزاقستان به این کشور نیرو اعزام میکند و سربازان چترباز روسی نیز در این چارچوب به قزاقستان اعزام شدهاند.
کمیسیون اروپا در واکنش به این اقدام اعلام کرد که هرگونه مداخله در موضوع قزاقستان باید حاکمیت و استقلال این کشور را مورد احترام قرار دهد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز گفت مداخله نظامی روسیه در قزاقستان «خاطراتی از وضعیتهایی را که باید اجتناب شوند به یاد میآورد».
او با ابراز «نگرانی شدید» از وضعیت فعلی تاکید کرد حقوق و امنیت شهروندان باید مورد احترام قرار گیرد.
سازمان کشورهای ترک نیز اعلام کرد برای حمایت از قزاقستان در زمینه اعتراضات داخلی این کشور آمادگی دارد. این سازمان همچنین اشاره کرده که به ظرفیت مقامهای قزاقستان برای «کاهش تنشها و برقراری مجدد آرامش و نظم» اعتماد دارد.
روز پنجشنبه مولود چاووشاوغلو و جیحون بایراماف، وزیران خارجه ترکیه و جمهوری آذربایجان، درباره تحولات قزاقستان تلفنی گفتوگو کردند.
اعتراضات قزاقستان ابتدا در اعتراض به افزایش قیمت سوخت آغاز و به سرعت به اعتراضات ضد حکومتی تبدیل شد.
دسترسی شهروندان در آلماتی و برخی دیگر از شهرهای قزاقستان به اینترنت همچنان قطع یا با اختلال روبهرو است.
به گزارش رویترز، همزمان با قطع اینترنت در قزاقستان، میزان استخراج ارزهای دیجیتال در جهان کاهش یافته است؛ زیرا سال گذشته قزاقستان با ۱۸ درصد از حجم استخراج، دومین کشور استخراج بیتکوین در جهان به شمار میرفت.