او روز دوشنبه ۲۹ آذر به ایراناینترنشنال گفت که برادرش و هشت همراه او، «به خاطر کار و شرایط موجود در ایران» از این کشور خارج شدند.
رستمی با تاکید بر این که این افراد به صورت قانونی از کشور خارج شده و به ترکیه رفته بودند، ادامه داد خانوادهها، اسناد خروج قانونی آنان را در اختیار دارند.
افشار رستمی ۳۸ ساله و دارای مدرک دانشگاهی کارشناسی ارشد زبان انگلیسی است.
راشین رستمی گفت پلیس ترکیه این ۹ پناهجوی ایرانی را همراه با ۵۷ نفر دیگر که شهروند عراق بودند بازداشت کرد و خانوادهها بخشی از اطلاعات خود در این زمینه را از این شهروندان عراقی دریافت کردهاند و یک بار نیز برادرش از بازداشتگاه ترکیه با خانوادهاش تماس گرفته است.
بر اساس گزارشها، پلیس ترکیه پناهجویان ایرانی بازداشتشده را به ارتش آزاد سوریه تحویل داده است
راشین رستمی همچنین به وبسایت دیدهبان ایران گفته است این ۹ نفر شامل هشت نفر از پاوه و یک نفر از سردشت فروردین ۱۴۰۰ با عبور از ترکیه میخواستند به اروپا پناهنده شوند.
او ادامه داد: «قاچاقچی که قرار بود آنها را ببرد به برادرم و دوستانش گفته بود که اگر پلیس ترکیه شما را دستگیر کرد نگویید ایرانی هستیم بگویید اهل سوریهاید چون اگر متوجه شوند شما ایرانی هستید به ایران دیپورتتان میکنند اما با شهروندان سوری کاری ندارند و فورا آزاد میشوید.»
راشین رستمی گفت پس از بازداشت این افراد در روز ۲۲ اوت، پلیس ترکیه کردهای ایرانی را که گفته بودند شهروند سوریاند آزاد نکرد، اما شهروندان واقعی سوری را آزاد کرد.
او ادامه داد: «وقتی برادرم و دوستانش متوجه قضیه میشوند میگویند ما ایرانی هستیم سوری نیستیم این هم پاسپورتمان، اما پلیس ترکیه اصلا به حرف آنها توجهی نمیکند و خیلی سریع برادرم و دوستانش را به یکی از زندانهای سوریه منتقل میکنند.»
به گفته این عضو خانواده پناهجویان ایرانی زندانی در سوریه، آنان بارها جلوی سفارت ترکیه در تهران تحصن کردهاند اما تاکنون جوابی نگرفتهاند.
او ادامه داد: «وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی سه ماه پیش به ما گفت که نگران نباشید ما پیگیری میکنیم اما ما هیچ اقدام رو به جلو و مثبتی از آنها ندیدیم و بعد از آن هم پاسخی به ما ندادند.»
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره وضعیت این ایرانیان زندانی در سوریه گفت: «یکی از موضوعاتی که در سفر وزیر خارجه ترکیه به کشور در دستور کار قرار گرفت همین موضوع بود.»
به گفته سخنگوی وزارت خارجه ایران، قرار شده مرزبانی دو کشور ایران و ترکیه این مساله را پیگیری کنند.
زندانی شدن کردهای پناهجوی ایرانی در سوریه در حالی است که بر اساس آمار وبسایت ههنگاو، از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون دستکم هشت پناهجوی کرد ایرانی در مسیر فرار از ایران به سوی اروپا جان خود را از دست دادهاند.
چند روز پیش، وزارت کشور فرانسه اعلام کرد از میان ۲۷ پناهجویی که اخیرا در کانال مانش غرق شدند و جان باختند، هویت ۲۶ نفر شناسایی شده است و یکی از آنان یک مرد کرد ایرانی است.
سال گذشته، غرق شدن یک خانواده پنج نفره پناهجوی ایرانی اهل سردشت در راه رسیدن به بریتانیا و در کانال مانش، واکنشهای گستردهای را در میان رسانهها و کنشگران بریتانیایی و فرانسوی برانگیخته و بسیاری از فعالان خواستار اقدام دولت فرانسه و بریتانیا در تامین امنیت پناهجویان شدند.